Jon Øivind Ness

April 2001: En oppsumering

I april 2002 begynner de hjemlige musikkfestivalene for alvor å stå tett som hagl. Jon Øivind Ness har tre urfremføringer på under en måned, mens norske platedebutanter står i fare for å drukne under presset fra TV-annonserte utgivelser. DJ Erot, slagersangerinnen Gro Anita Schønn og kirkekomponisten Ludvig Nielsen dør, mens singelen «Song To Benjamin» minnes offeret for drapet på Holmlia: Benjamin Hermansen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Nils Heldal slutter som kanalsjef i NRK Petre. 1. juni begynner han i stillingen som direktør for EMI Norge. – Jeg gleder meg til å jobbe nærmere med artistene, sier Heldal, som har vært med NRK Petre helt siden forprosjekteringen av kanalen startet i 1992. Til Ballade sier han at han føler han har gjort sitt overfor Petre, og for et halvt år siden ga han NRK-ledelsen beskjed om at det var på tide å se etter hans etterfølger. De kommende seks månedene er tidligere musikksjef Marius Lillelien konstituert som kanalsjef i NRK Petre, mens tidligere musikkprodusent Atle Bredal er konstituert som musikksjef. Heldal korter bl.a. tiden mellom jobbene med å vente på telefon fra kulturminister Ellen Horn – et halvt år etter at Horn lovet å ta opp spørsmålet om norskandelen av musikk på radio med kanalledelsen i NRK og P4.

Molde Jazz Festival bekjentgjør et sterkt program, der Pat Metheny, B.B. King, Erykah Badu, Anja Garbarek og hyllest av ECM-sjefen Manfred Eicher er blant innslagene. Det nye konseptet «5×5» er et samarbeidsprosjekt mellom Moldejazz og osloklubben Blå, der en rekke yngre, norske navn møter musikerkolleger fra utlandet. Krøyt setter Fläskkvartetten i stevne, Tri Dim møter Barry Guy, Jazzkammer konfronterer Merzbow, Håkon Kornstad Trio spiler med Pat Metheny, mens Cloroform opptrer med Harlem Gospel Quartet. Festivalen går likevel for første gang på mange år med underskudd.

Poptrioen Ephemera skriver kontrakt med BBCs tv-serie «På nett», som også sendes på NRK. Seriens it-firma prioriterer nå Ephemera på sine nettsider. Også i Japan er interessen økende for bergensjentene, noe som så langt har resultert i et platesalg på rundt 12 000 eksemplarer. En annen pop/rock-gruppe som vekker litt oppmerksomhet utenlands, er Big Bang: Etter en opptreden under bransjefestivalen South by Southwest i Austin, Texas, inviteres bandet både til opptreden på den legendariske New York-klubben CBGB’s, og til spillejobb på den kanadiske varianten av By:Larm, Canadian Music Week i Toronto.

Frank Tveor Nordensten skrev i 1993 og ’94 til sammen 24 preludier og fuger for piano, som først i april 2001 kommer ut på plate. Verket, som til sammen er rundt halvannen time langt, ble oprinnelig gjort som et bestillingsverk for pianisten Jørgen Larsen. Først nå er verket sluppet på dobbel CD på Hemera, sammen med Nordenstens «5 aksiomer for strykesekstett», framført av ter Jung sekstett.

Singelen «Song to Benjamin» blir sluppet, som et musikalsk minnesmerke etter drapet på unge Benjamin Hermansen på Holmlia. lansert. De lokalt forankrede unge musikerne (deriblant Camilo A. «Mr Milo» Heredia, Daniel-Joseph «Lil’ Danny» Nakken og Maikel «Lil’ Mickey» Rojas) har gjort singelen på dugnad, og får ellers god drahjelp av både Noora og Simone fra D’Sound. – Jeg håper singlen kan være med på å overvinne hverdagsrasismen, sier Noora.

Nærings- og handelsminister Grete Knudsen mener Music Export Norway besto eksamen med stil da musikkbransjen deltok på statsbesøket i Japan i månedsskiftet mars/april. – Dette var første gang musikkbransjen var med, og jeg synes det fungerte veldig bra. Det kom mange japanere til musikkseminaret, og bransjen viste stort engasjement. MEN besto eksamen, og det med stil. Men dette er bare begynnelsen. Nå må man sørge for å holde kontaktene man har fått, og også bruke de kontaktene norske myndigheter har, sier Knudsen til Ballade.

Samtidskomponisten Jon Øivind Ness opplever i løpet av en kort måned ikke mindre enn tre urfremføringer av nye verk. Stavanger Symfoniorkester gjør 5. april, 20. april fremføres «Loud and Annoying» av Trondheim Symfoniorkester, og 2. mai er det premiere på «Half Pint Pygmy» – som er musikk Ness har skrevet til en Tex Avery-tegnefilm – under Animerte Dager i Fredrikstad. Både «Yaws» og «Loud And Annoying» skal være inspirert av en av Ness’ favorittgruper – det amerikanske rockbandet Mr. Bungles.

Den nye osloklubben Mono får celebert besøk når den åpner sine dører for første gang onsdag 11. april. Ingen ringere enn Primal Screams frontmann Bobby Gillespie og tidligere sjef for Creation Records, Alan McGee, står bak platespillerne denne kvelden. Klubben etableres av folk med bakgrunn fra Paragrafen og Øyafestivalen, og legger seg på en rockeprofil av det mer alternative slaget.

Norges første rene metalfestival i Oslo arrangeres over to dager på Rockefeller og John Dee i Oslo. Godt over tyve band drar i land Infernofestivalen 2001, der Enslaved, Crest Of Darkness, Gehenna, Trail Of Tears, Khold, Zyklon, Borknagar, Cadaver Inc., Red Harvest, Ram-Zet og Tidfall er blant trekkplastrene. Tegneseriefiguren Nemi er maskot for festivalen, som foregår langfredag 13. og påskeaften 14. april.

Tore Kroknes, bedre kjent som DJ Erot, dør natt til 13. april, bare 23 år gammel. DJ Erot ga ut sin første plate på Bjørn Torskes og Per Martinsens Footnotes-selskap i 1997, og sto senere bak en rekke singler og tolvtommere på velrenommerte selskaper som svenske Svek og engelske Disfunction. Mest kjent var han kanskje likevel som DJ, der han raskt opparbeidet seg en posisjon som en av Norges mest ettertraktede innen sitt felt. Han var en av de viktigste pådriverne for house- og klubb-kulturen i Bergen, og vakte også betydelig interesse i land som England, Japan, Frankrike, Portugal og USA.

8. oktober 2001 er det 100 år siden komponisten, musikkforskeren og spelemannen Eivind Groven ble født. Torsdag 19. april blir det derfor foredrag og konsert i Levinsalen ved Norges Musikkhøgskole i Oslo, der den amerikanske musikkviteren David Løberg Code for første gang i verden vil presentere det såkalte Groven-pianoet. Dette instrumentet er stemt etter mønster av Eivind Grovens renstemte orgel, og består av fire pianoer som er koblet sammen via en datamaskin. På denne måten blir pianoets repertoar kraftig utvidet – et nyvinning som David Løberg Code omtaler som «the un-tempered clavier.»

I tredje uke i april er det premiere på NRKs nye musikkprogram. Men Rune Larsen og Jan Eggums «Absolutt norsk» er langt fra det magasinprogrammet som mange den siste tiden har etterlyst, selv om norsk musikk står i fokus. Serien på elleve programmer får sendestart lørdag 21. april og innledes med Sigvart Dagsland og Wenche Myhre som hovedgjester, mens Jan Eggum selv er musikalsk ankermann.

De norske gruppene Krøyt, Skomsork og Dadafon er invitert til å spille på festivalen Jazzkaar, som er den største jazzhappeningen i de baltiske landene. Norsk Jazzforum har koordinert og tilrettelagt prosjektet, og både Norsk Jazzforum og UD har bidratt med prosjektmidler og reisetøtte. Fremstøtet er forøvrig i takt med UDs prioriterte satsninger i Baltikum dette året.

Hellbillies får Målprisen 2001 fra Noregs Mållag for konsekvent bruk av hallingmålet i sangene gjennom snart ti år. – For ein hardt pressa dialekt som hallingmålet kan ein knapt overvurdera kva det har å seia at ungdom ser det er mogleg å gjera suksess på dialekt, sier Oddmund Hoel, leder i Noregs Mållag. Gruppen fra Ål i Hallingdal gav ut sin første plate, «Sylvspente Boots», høsten 1992.

Rådet for folkemusikk og folkedans advarer mot en dramatisk pengemangel til støtte av norsk folkemusikk og folkedans. Samlet søknadssum for første del av 2001 er på 1,3 millioner kroner, mens rådet bare har 250.000 kroner å dele ut til tiltak som innsamling, bokpublisering, plateutgivelser, arbeidsstipend, notesamlinger og opplæringsformål. De siste årene har rådet sett at antallet kvalifiserte søknader har øket sterkt, samtidig som bevilgningssummene har stått stille siden 1992.

30 av 40 albumutgivelser på VGs Topp 40-liste er tv-annonsert, viser en undersøkelse i Norges største avis. Norske debutanter som Jane, Maria Solheim, Tweeterfriendly Music, Johanna Demker og Peter Chrystalief nærmest drukner uten tv-reklame. Harald Tømte, salgssjef i Universal Music, er blant dem som ser mørkt på situasjonen for nye norske artister. – Situasjonen for norske debutanter er fortvilet. Det store publikum har ingen andre referanser lenger enn det som annonseres på tv. Det betyr at mange artister blir usynlige, fastslår Tømte overfor VG.

Ballade og Norsk Musikkinformasjon har registrert mer enn hundre musikkfestivaler som skal arrangeres i løpet av året. Bare siste uke i april går hele fire festivaler av stabelen: Soddjazz i Inderøy, Ole Blues i Bergen, Top of the mountain på Beitostølen og Oslo Threebute. Bak den sistnevnte står Osloklubbene Jazid, So What! og Last Train, som byr på norske artister som Thulsa Doom, Palace of Pleasure, JR Ewing, TeeBee og Dadafon side om side med utenlandske stjerner som Grooverider, Fabio, Dead Moon, Ryan Adams og Cosmic Rough Riders.

Rapporten fra GramArts kontrollkomité levner ikke organisasjonens tidlige ledelse og styre mye ære. Øivind Myhrvold og Stein Groven refses for meget kritikkverdige forhold, mens styret kritiseres kraftig for manglende styring, kontroll og oppfølgning.

Komponisten, organisten, dirigenten og kantoren Ludvig Nielsen dør, 95 år gammel. Han etterlater seg en rekke kirkemusikalske arbeider, inkludert fem helaftens verker. For sin store kirkemusikalske innsats ble han utnevnt til Ridder av St. Olav, og mottok også Norsk Kulturråds musikkpris (1976), Lindemansprisen (1979) og Trondheim kommunes kulturpris (1983).

En av Norges mest populære popartister på 70-tallet, Gro Anita Schønn, dør i slutten av april. Gro Anita Schønn hadde store hits som «En enkel sang om frihet», «Er det underlig man lengter bort i blant?» og «Viva Espana», og solgte i løpet av karrieren rundt en million plater. Hun ga ut seks soloplater, og var også med på den bestselgende «Treff»-serien med Inger Lise Rypdal, Dag Spantel og Stein Ingebrigtsen. Schønn levde et ganske tilbaketrukket liv etter 1981, og skal ha vært mye syk. Hun døde til sist av dobbeltsidig lungebetennelse – bare 51 år gammel.

Folk flest vil antagelig huske Gro Anita Schønn best for store hits som «En enkel sang om frihet», «Er det underlig man lengter bort i blant?» og «Viva Espana». I løpet av 70-tallet var hun med på å selge rundt en million plater, både som soloartist, og som vokalist på den populære Treff-serien, sammen med Inger Lise Rypdal, Dag Spantel og Stein Ingebrigtsen. Denne plateserien, som for en stor del besto av norskspråklige utgaver av internasjonale slagere, kom ut på plateselskapet Talent i årene 1972-78, gjerne med opp til tre utgivelser i året. Popartist Bertine Zetlitz og jazzmusiker Carl Magnus «Calle» Neumann blir begge tildelt Oslo bys kunstnerpris på 40.000 kroner hver. For Neumanns vedkommende begrunnes prisen slik: «En av våre fremste jazzmusikere får prisen for sin mangeårige innsats. Carl Magnus, populært kalt Calle, fikk som 19-åring sin første pris og har senere bidratt med mange plateinnspillinger, konserter og festivalopptredener. Hans samarbeid spenner over nasjonale og internasjonale artister.»

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.