Ansiktsløftning for Spellemannprisen

Nye priskategorier som hip hop, elektronika og blues, og en strammere regissert direktesending skal gi Spellemannprisen en ansiktsløftning neste år. IFPIs Sæmund Fiskvik er spent på om det blir nok plater til å rettferdiggjøre hver kategori.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Spellemannprisen 2001 var ingen suksess. Showet ble sendt i opptak på NRK, noe som førte til at bare 621.000 seere klikket seg fram med fjernkontrollen. Samtidig fikk samlekategorien «dance/hip hop» mye tyn.

«Artister som Biosphere og Palace of Pleasure fornærmes over å bli kalt “dance”, mens hip hop-artistene ble like snurt over å havne i samme skuff som dance. Ideelt sett bør det være egne kategorier for dance, elektronika og hip hop, men det er nok neppe nok utgivelser innen sjangrene til at vi kan unngå samlesekker», uttalte Andreas Gilhuus i Spellemannkomiteen til Dagsavisen i sommer.

Nå er kategoriene for Spellemannprisen 2002 klare, og her finner vi både «elektronika» og «hip hop», mens «dance» og «r&b» sorterer under «pop». «Blues» har også fått sin egen klasse.

— Jeg tror Spellemannprisen blir mye bedre i år og får mer oppmerksomhet og troverdighet, spesielt når Hitawards falt i fisk, sier Gilhuus.

— Gis det ut nok plater i Norge til å rettferdiggjøre så mange klasser?

— Vi har ikke satt absolutte krav til hvor mange plater som må påmeldes i en klasse, men en tommelfingerregel sier minst ti innsendte plater. Jeg er spent på om det blir nok i alle klasser, sier IFPIs Sæmund Fiskvik, som sitter i Spellemannprisens sekretariat.

— Jeg har undersøkt saken, og funnet ut at det minst kommer ut 25 elektronika- og ti hip hop-plater i år. Så nå er det opp til selskapene å melde på platene. Blues er jeg mer usikker på, sier Gilhuus.

Fiskvik forteller at hoveddiskusjonen i komiteen spant rundt spørsmålet om en skulle redusere antall kategorier – for det var bred enighet om at showet måtte direktesendes i én sending, og ikke deles i to som ved tidligere anledninger.

— Vi gjorde en vri. Det er like mange klasser som tidligere, men vi kom til at seks-sju av prisutdelingene må sendes i opptak. Dette er nødvendig for å få plass til alle 15 kategoriene i en tv-sending, men vi har ikke avgjort hvilke priser det vil angå. Alternativet ville være å kutte ut prisene helt, forklarer Fiskvik.

Spellemannprisen deles ut under et direktesendt NRK-show fra Oslo Spektrum 1. mars 2002. Konkurransen er åpen for alle originale, norske fonogrammer utgitt på cd i Norge i tidsrommet 25. november 2000 til 23. november 2001. I kategorien «elektronika» godkjennes også vinyl og singler. Ansvarlig arrangør er Spellemannkomiteen, oppnevnt av IFPI Norge og FONO, supplert av artistorganisasjonen GramArt. NRK er fast samarbeidspartner.

Det deles ut priser i 15 kategorier, samt «årets nykommer», «årets spellemann» og «årets låt». Det vil også bli avgjort ved et senere tidspunkt om prisen «årets musikkvideo» skal deles ut. Her er årets kategorier:

* Popsolist (inkludert r&b og dance)
* Popgruppe (inkludert r&b og dance)
* Elektronika
* Rock
* Blues
* Metal
* Hip hop
* Folkemusikk/gammeldans
* Danseorkester
* Jazz
* Klassisk musikk
* Samtidsmusikk
* Viser
* Åpen klasse (inkludert etnisk musikk)
* Barneplater

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev