Arve Tellefsen og Karin Krog

Anders Jahres Kulturpris til Karin Krog, Arve Tellefsen og Trondheimssolistene

Anders Jahres Kulturpris utgjør til sammen 1,250 millioner kroner og er en av de største æresbelønningene en kunstner kan motta i Norge.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

28/03/2020 Kl. 19:00

Oslo

Fatoumata Diawara

28/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Prisen for 2007 tildeles jazzsangerinnen Karin Krog og fiolinisten Arve Tellefsen, og kulturpris for yngre kunstnere går til Trondheimsolistene.

Tildelingen skjedde i Universitetets aula i Oslo torsdag 6. september med H. M. Kongen tilstede.

Valget tilkjennegir at fremragende utøveres glede ved både å gi og motta musikalske impulser har stått sentralt for Prisutvalget. Prisutvalget består av Åse Kleveland (leder), Ole Bøhn, Bentein Baardson, Øivin Fjeldstad og Nina Sundbye.

Umiddelbart vil mange mene at Krog og Tellefsen representerer to motpoler i norsk musikkliv, nemlig samtidsjazzen og den klassiske tradisjon, men de to prisvinnerne har opptil flere fellestrekk. Begge demonstrerer en imponerende bredde i sitt repertoar og står i tillegg for velsignet usnobbede holdninger, uten å gå på akkord.

Samtidig med internasjonal suksess har disse to kunstnerne også inspirert en ny generasjon musikere på hjemmebane; Trondheimsolistene står som eksponent for den profesjonalisering som har funnet sted de siste årtier, så vel på jazzfronten som i det klassiske landskap.

Årets to hovedprisvinnerne mottar hver kr 500 000. ”Juniorprisvinneren” mottar kr 250 000.

Om prisvinnerne:

Karin Krog, født 15.5.1937 i Oslo, ble allerede som tenåring fengslet av samtidsjazzen. Sammen med musikere som Jan Garbarek, Arild Andersen og Jon Christensen sørget Karin Krog for at ung norsk jazz ble hilst velkommen også på utenlandske festivaler, og i 1965 ble hun tildelt Norsk Jazzforbunds fremste utmerkelse, Buddy-statuetten. Et langt skritt på veien mot internasjonal anerkjennelse kom da trompeteren Don Ellis inviterte henne til USA i 1967. To år senere gikk hun da også til topps i ”Down Beat”s kritikeravstemning som ”New Star 1969”, og i Japan ble hun hedret med to Grammy-priser. ”Norges beste eksportartikkel, fullt på høyde med Løitens Linieakevitt”, fastslo Stockholmsavisen Expressen på 70-tallet. De fleste av Karins vel 40 album er nyutgitt på hennes eget plateselskap ”Meantime Records”. I senere år har hun hatt et meget fruktbart samarbeid med den britiske flerinstrumentalisten John Surman, i fellesskap mottok de Spelmannsprisen 2000. Et klart bevis på bredden i repertoaret er den duggferske CD-utgivelsen ”Wildenvey i ord og toner”, der de to sørger for tonefølge til Liv Dommersnes’ resitasjon.

Arve Tellefsen, født i Trondheim 14.12.1936, begynte å spille fiolin seks år gammel og vant allerede i 1956 den første av en lang rekke priser, Prinsesse Astrids Musikkpris. I 1973 ble Arve Tellefsen Norges første professor i fiolinspill ved Norges Musikkhøgskole, der han avslørte enestående evner også som pedagog. På 70-tallet var han i treårsperioder konsertmester ved så vel Sveriges Radios Symfoniorkester som Wiener Symphoniker. Arve Tellefsens karriere har da også brakt ham kloden rundt opptil flere ganger, som solist med verdens ledende orkestre. I hans fiolinspill ligger teknisk briljans, paret med en enestående varm, vibrerende tone, til grunn for den lidenskapelige intensiteten som har utløst ovasjoner overalt hvor han opptrer. Så det var neppe mangel på interesse fra festivalarrangører som fikk Arve Tellefsen til å starte sin egen Oslo Kammermusikk Festival i 1989, den første i sitt slag i Norge og en suksess fra starten av. Listen over komponister han har gjort ære på, strekker seg fra Bach, Beethoven og Ole Bull til Arne Nordheim og Fartein Valen. Bare i Norge har hans CD-plater solgt i en halv million, og listen over priser Arve Tellefsen har vunnet, kunne fylle en pressemelding i seg selv.

Anders Jahres pris for yngre kunstnere tildeles i år Trondheimsolistene, et ensemble som allerede har fått internasjonal oppmerksomhet, blant annet på grunn av sin innspilling av Vivaldis ”De fire årstider” med Anne-Sophie Mutter.

Tidligere er den blitt tildelt Asbjørn Aarnes og Nils Aas (1990), Mariss Jansons (1991), Benny Motzfeldt og Halldis Moren Vesaas (1992), Robert Levin og Stein Mehren (1993), Jakob Weidemann (1994), Ingrid Bjoner og Jan Garbarek (1995), Liv Ullmann, juniorpris til Gjertrud Jynge (1996), Arne Nordheim og Gordon Hølmebakk, juniorpris til Gisle Kverndokk og Cathrine Grøndahl (1997), Bergliot Hobæk Haff og Bentein Baardson, juniorpris til Nikolaj Frobenius og Herborg Kråkevik (1998), Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn og Truls Mørk (1999), Liv Dommersnes og Frans Widerberg, juniorpris til Andrea Bræin Hovig og Per Enoksson (2000), Knut Skram og Knut Ødegaard, juniorpris til Kari Postma Sundan og Steinar Opstad (2001), Tone Vigeland og Jan Groth, juniorpris til Synnøve Øyen og Tomas Ramberg (2002), Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen (2003), Ingvar Ambjørnsen og Geir Kjetsaa, juniorpris til Bjarte Breiteig og Alexander Rybak (2004), Håkon Bleken og Jens Johannessen, juniorpris til Sverre Koren Bjertnæs og Christoffer Fjeldstad (2005), Jon Fosse, Svein Sturla Hungnes og Toralv Maurstad (2006).

Dette i følge informasjon fra pressemelding og jazzforum.no. Besøk hjemmesiden til Anders Jahres Humatiære Stiftelse.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev