Bergens Filharmoniske Orkester ved strykerne

240 år med BFO: Fra Mozart til Zappa

Etter nærmere ni år i stillingen som adm.dir. for Bergen Filharmoniske Orkester/Stiftelsen Harmonien er Lorentz Reitan blitt enig med stiftelsens styre om å gå over i en nyopprettet stilling som spesialrådgiver i orkesteret. Overgangen vil skje ved fylte 60 år i januar 2006. BFO fyller ellers hele 240 år i oktober, noe som bl.a. markeres med jubileumskonserter i Bergen og Oslo. Repertoaret i jubileumssesongen går fra barokkmusikken til Frank Zappa.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Lorentz Reitan skal selv ha ønsket å gå gå over i stillingen som spesialrådgiver, begrunnet i familiære forhold, og et behov for å kunne konsentrere seg om den mer langsiktige planlegging for orkesteret, som det i dag er vanskelig å finne tid til i en presset hverdag.

— Orkesteret står foran viktige oppgaver i årene som kommer, og disse vil kreve sterk satsning. Det gjelder bl.a. Griegmarkeringen i 2007 og flere store internasjonale turneer, og i det lengre perspektiv markeringen av BFOs 250-års jubileum, heter det i erklæringen rundt Reitans nye arbeidsoppgaver.

Dette understrekes også av Stiftelsen Harmoniens styreformann, Pål W. Lorentzen, som legger vekt på Reitans kompetanse og lange erfaring som leder både av Festspillene i Bergen og Bergen Filharmoniske Orkester i en årrekke.

— Lorentz Reitan har stått i spissen for en meget positiv utvikling som har vakt oppmerksomhet også utenfor landets grenser. Med denne ordningen vil vi stå enda bedre rustet for de mange viktige prosjekter som vi ønsker å realisere i fremtiden, sier Lorentzen.

Inn i et jubileumsår: Fra Mozart til Zappa

På BFOs nettsider heter det ellers at 2005 så langt har vært «et svært godt år» for orkesteret.

Her trekker man bl.a. frem den store Europaturnéen der orkesteret bl.a.t var årets residensorkester i Konzerthaus i Wien, samt kritikerroste plateinnspillinger og opptredenen som et av Festspillenes høydepunkter med Mahlers 8. symfoni, i tillegg til en storstilt utendørskonsert som ledd i 100 års-markeringen.

I 240 års-sesongen byr orkesteret på en rekke høydepunkter. På selve fødselsdagen til orkesteret, 8. oktober, kommer Minken Fosheim for å fortelle eventyret om BFO. Det arrangeres også jubileumskonserter i Bergen og i Oslo.

Orkesterets nye orgel, gitt i gave av Karen-Margrethe og Hans Peter Westfal-Larsen, innvies med Saint-Saëns vakre orgelsymfoni. Til jul framføres Beethovens 9. symfoni med orkester, kor og solister. Sesongen avsluttes med musikk av Frank Zappa på Bergenfest.

Sjefdirigent Andrew Litton vil lede 10 konserter, blant annet jubileumskonsertene, Carmina Burana, Mahlers 6. symfoni og Das Lied von der Erde, og ikke minst Mendelssohn, som orkesteret også skal spille inn på cd.

BFO forteller ellers at de vil satse mer på historisk oppførelsespraksis av repertoaret fra barokken og den klassiske epoken, blant annet med konsert i Håkonshallen dirigert av den kjente Nicholas Kraemer, som brukes av Simon Rattle til å lære Berlin-filharmonikerne å spille barokkmusikk.

Den kjente engelske dirigenten Robert King kommer med et rent Mozart-program i en markering av hans 250-års dag. Fire av Beethovens symfonier står på programmet.

Det blir i høst ellers tre urframførelser av verk av Magnar Åm, Knut Vaage og finske Kalevi Aho.

Stor operasatsning og nye innspillinger

Årets operabegivenhet i Bergen blir en full scenisk oppsetning av Salome av Richard Strauss. I samarbeid med Opera Vest, Grieghallen og Den polske nasjonaloperaen.

Satsningen på familier og barn fortsetter med fjorårets publikumssuksess Nøtteknekkeren, og Minken Fosheim forteller eventyr om både BFO og Mozart. Astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard kommer for å fortelle om planetene.

— Publikum får ellers høre en rekke solister på topp internasjonalt nivå; Ole Edvard Antonsen, Håvard Gimse, Cho-Liang Lin, Solveig Kringlebotn, Viviane Hagner, Pascal Rogé, David Pyatt, Marc-André Hamelin, Marianne Thorsen, Martin Fröst og ikke minst Andrew Litton, sier Henning Maalsnes i BFO.

— Av dirigenter nevner vi blant annet Philippe Entremont, Rafael Frühbeck de Burgos, Alexander Vedernikov, James DePreist, Kristjan Järvi – og selvsagt også sjefdirigent Andrew Litton.

Orkesteret vil fortsette sin turnévirksomhet på Vestlandet med konserter i Førde, Haugesund, Bømlo og på Husnes. Planlagte innspillinger det kommende året er Grieg, Alnæs, Sinding, Aho, Mendelssohn og Tsjaikovskij.

Hele programmet finner du på orkesterets nettsted.

Stillinger

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev