Oslo Filharmonien

100 år med uavhengig musikk

I anledning 100års jubiléet for Norges selvstendighet vil i løpet av august 2004 Oslo Filharmoniske Orkester starte innspillingen av utvalgte verk fra Norges musikkhistorie. Det er planlagt utgitt en samleboks som skal bestå av fem fonogrammer i formatet DVD-audio, hvorav første del vil bestå av en dobbelplate som fokuserer på de fem romantiske symfonikerne i Norge: Johan Halvorsen, Harald Sæverud, Johan Svendsen, Geirr Tveitt og Edvard Grieg. Utgivelsen vil bli utgitt på Simax Classical i samarbeid med «Hundreårsmarkeringen Norge 2005» og Norsk Kulturråd.- Jeg anser det for å være en stor ære å kunne delta i dette viktige prosjektet for norsk nasjonal musikk, uttalte Mikhail Jurovskij, som skal dirigere innspillingen.

Kalender

Av Kyrre Tromm Lindvig

Prosjektet har fått navnet «Classical Norway 1905- 2005 in Music» og det er kun den første av tre deler som til nå er blitt offentliggjort. Erik Gard Amundsen i Simax Classical kunne imidlertid under pressekonferansen røpe at de to andre delene vil dekke norsk klassisk og samtidsmusikk gjennom hele 100-årsperioden fra unionsoppløsningen i 1905.

Amundsen var under pressekonferansen tydelig fornøyd over å kunne presentere første del av prosjektet, som i tillegg til Oslo Filharmoniske Orkester også kunne skilte med fiolinisten Arve Tellefsen og pianisten Sigurd Slåttebrekk som solister. Dirigent vil være Mikhail Jurovskij, musikalsk leder for operaorkesteret i Leipzig. – Jeg anser det for å være en stor ære å kunne delta i dette viktige prosjektet for norsk nasjonal musikk, uttalte Jurovskij under pressekonferansen.

Han har spilt med Oslo Filharmonien før og berømmer den gode kjemien han føler sammen med orkesteret. Han er også veldig opptatt av skandinavisk musikk.

— Jeg har jobbet mye med skandinavisk musikk de siste 15 årene og jeg er overbevist om at den har potensiale til å nå et mye større publikum. Også i denne sammenhengen håper jeg denne innspillingen kan bli fruktbar, fortalte Jurovskij til pressen.

Jan Erik Raanes, administrerende direktør i «Hundreårsmarkeringen Norge 2005″, som er et aksjeselskap heleid av Kultur- og kirkedepartementet og som står for den offisielle markeringen av unionsoppløsningen, la i sitt innlegg vekt på den store betydning musikken av de fem valgte komponistene har hatt for utviklingen av Norge som kulturnasjon.

— Disse fonogrammene vil være en dokumentasjon av hvordan et norsk klassisk uttrykk ble skapt, noe som muliggjorde at vi kunne bli en nasjon med en egen stemme, sa Raanes.

Erik Gard Amundsen i Simax Classical snakker om at fellesnevneren mellom de fem komponistene er at de har benyttet seg av norsk folkemusikk som inspirasjon for sine symfoniske stykker.

— Ved å kombinere den norske musikalske arven med den rike orkesterklangen skapte de en musikk som kombinerer det nasjonale med det internasjonale, sier han.

I tillegg vektlegger Amundsen at fonogrammene skal spilles inn i DVD-audio formatet, som skal gi uovertruffen surroundlyd. Også Jurovskij fremhever de mulighetene dette gir.

— Jeg er kanskje litt konservativ, men jeg synes at dagens innspillinger i for stor grad fokuserer på å gjenskape den lyden som oppstår når man sitter i orkesteret, altså har orkesteret rundt seg. Men denne musikken er jo laget for å bli spilt med en viss fysisk avstand mellom orkesteret og publikum, og dette gir et helt annet lydbilde. Med denne surroundteknologien kan man få et mer riktig bilde av konsertopplevelsen, påpeker han.

Amundsen legger til at fonogrammene imidlertid også kan avspilles på vanlige CD-spillere, men da uten å få med surroundlydens herlighet.

Første del av prosjektet » Classical Norway 1905- 2005 in Music» vil altså inneholde «De fem store romantiske orkesterkomponistene» og vil bli utgitt i løpet av 2005.

Innholdet vil være som følger:

Geirr Tveitt: «Fra Hundrad Hardingtonar»

Harald Sæverud: «Peer Gynt suite nr.1», «Kjempeviseslåtten», «Den sidste Baadnlaat», «Rondo Amoroso».

Johan Halvorsen: «Bergensiana suite», «Boyarenes inntogsmarsj», «Rapsodi nr.2», «Veslemøys sang».

Johan Svendsen: «Romanse for fiolin og orkester», «Norsk kunstnerkarneval», «Norsk Rapsodi nr.4»

Edvard Grieg: Pianokonsert i A-moll.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo