Griegakademiet, studenter (Illustrasjonsfoto)

100 år med Grieg i ryggen

Griegakademiet feirer denne måneden 100 års musikkutdanning i Bergen. I løpet av en festkveld i Logen 10. september ble både fortidens og dagens Griegakademikere presentert, ved siden av at et stort antall tidligere ansatte og studenter gjestet arrangementet. Jubileumsdagen ga Griegakademiet også ut boken «Med Grieg i ryggen».

Kalender

Siden Torgrim Castberg den 1. september 1905 startet Musikakademiet med bl.a Edvard Grieg som støttespiller, har skolen hatt ulike funksjoner og organiseringer som både privat og statlig høyskole før Griegakademiet i 1995 ble dannet som institutt for musikk på UiB og seksjon for musikk under lærerutdanningen på HiB.

Ideen om et Griegakademi ble unnfanget av den legendariske direktøren på Bergen musikkonservatorium, Gunnar Sævig, og rektor Ivar Benum ved Lærerskolen i Bergen i 1958.

— Griegakademiet startet som paraplyorganisasjon over musikkutdanning i Bergen, forteller Hans Knut Sveen, som selv sitter i jubileumskomiteen. – I dag inngår vi som en stor del av Musikknett Vest, som er et nettverk for all utdanning og forskning innen musikk i regionen.

Griegakademiet omfatter Institutt for musikk ved Universitetet i Bergen; Seksjon for musikk, avdeling for lærerutdanning ved Høgskolen i Bergen, og Spelemanns- og kvedarskulen Ole Bull Akademiet på Voss.

Griegakademiet er en del av Det historisk-filosofiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Instituttet har ca 140 studieplasser totalt. Utdanning ved Griegakademiet, Institutt for musikk gis innenfor utøving og komposisjon på bachelor- og mastergradsnivå. Det tilbys også mastergradsstudier i musikkvitenskap – etnomusikologi. Instituttet har for tiden også tre stipendiatstillinger.

Det tidligere konservatoriet har også utvidet virksomheten til å omfatte disipliner som etnomusikologi, eksperimentell samtidsmusikk, tidlig musikk og jazz. Griegakademiet har dessuten en økende internasjonal aktivitet. Utøvende, skapende og musikkvitenskaplige studier kan kombineres med musikkfaglig praktisk-pedagogisk utdanning og andre fag ved universitetet. De fast tilsatte utfører også omfattende kunstnerisk utviklingsarbeid (konserter, innspillinger o.l.), forskning og formidling.

— Våre lærere reiser på turneer verden rundt, og vi utveksler studenter i Europa, Japan og USA. Sammen med Ole Bull Akademiet gis utøvende også utdanningstilbud innen folkemusikk, heter det i pressemeldingen Ballade motttok i forbindelse med jubileumsmarkeringen.

Jubileumsdagen ga Griegakademiet, Institutt for musikk ut boken «Med Grieg i ryggen», der redaksjonskomiteen bl.a. har bestått Reidar Storaas og Kari Johnsen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.