Flo Fagerli som Lena i "Døden på Oslo S", Nationaltheatrets oppsetning av Ingvar Ambjørnsens roman på Økernsentret i Oslo våren 2023. (Foto: Erika Hebbert / Nationaltheatret)

Årets kritikk-pris til kulturredaktør Mode Steinkjer for «Døden på Oslo S»-anmeldelse

Dagsavisens Mode Steinkjer fikk pris for sin anmeldelse av musikkteatret «Døden på Oslo S».

Kalender

Jubileumskonsert – Schola 60 år!

15/06/2024 Kl. 17.00

Oslo

Irsk søndagskonsert med Caraid

16/06/2024 Kl. 15:00

Oslo

«En sterk og sår opplevelse ulikt alt annet», heter anmeldelsen Mode Steinkjer skrev etter premieren på Døden på Oslo S i begynnelsen av mars, publisert i Dagsavisens nettutgave 10. mars.

I begrunnelsen for valget løfter juryen sentrale sider av kritikk-formatet og -virksomheten, i tillegg til å skildre hvorfor akkurat denne teksten traff så godt på kritikkens vesen og funksjon:

I en tid der kritikk og anmeldelser er truet på flere fronter, er det godt å se hvor mye mening, analyse, informasjon og innlevelse man kan få plass til innenfor avistekstens rammer. Steinkjers anmeldelse fanger atmosfæren i verket med detaljerte beskrivelser av forestillingens virkemidler, og leseren dras med inn i de forlatte senterlokalene på Økern. Både Ambjørnsens roman og filmen med samme navn fra 1990 har en plass i manges hjerter, og Steinkjers personlige tilnærming og kunnskap om Oslo inviterer leseren inn i dette kulturelle fellesskapet.

Kritikken er i hovedsak positiv, men dommen er ikke ubegrunnet. Steinkjer setter forestillingen inn i en teaterhistorisk kontekst, og peker på virkemidler som trekker linjer mellom historiens originalsetting – Oslo på 80-tallet – og Oslo i dag. Han legger merke til både de store fortellergrepene og de små detaljene, og finner betydning i dem. Skuespillerprestasjoner, scenografi, musikk og kostymer blir sett. Det gjør også kulturelle referanser, symbolikk og budskap. Presentert i Steinkjers presise språk, tydelig farget av en entusiasme for prosjektet, blir det fengende lesning.

Kritikk tar ulike former på ulike plattformer, og det er viktig å utvide sjangeren for å nå nye lesere i en ny mediehverdag. Men det er også viktig å rendyrke det som gjør kritikk til kritikk. Steinkjers avisanmeldelse fyller sin funksjon til det fulle og demonstrerer at det i seg selv kan være mer enn nok. Denne var rett og slett perfekt.

Vinneren ble annonsert under Festspillene i Bergen pinsehelgen, og prisen er et reisestipend på kr 15 000. Utdelingen av Årets kritikk arrangeres av Norsk kritikerlag i samarbeid med Festspillene i Bergen og Norsk teater- og orkesterforening (NTO).

 

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.