Det føles allerede rart å se konsertopptak fra bare veldig, veldig kort tid tilbake, der folk står tett i tett, samlet om en levende konsertopplevelse, der du kjenner parfymen til den som sitter ved siden av deg eller øldunsten fra den rett bak deg, der du ser det som skjer på scenen helt i hvitøyet, der du får gåsehud av de helt presise og samstemte fiolinbuene fra symfoniorkesteret, der vokalistens svettedråper treffer deg rett i fleisen. Det der – når det dunker i brystet og magen av tunge trommer og dine egne hjerteslag i glede over å faktisk sitte der, stå der, være der, når akkurat denne musikken spilles, når musikken, komposisjonen, framføringa, når inn til deg på en måte du ikke ventet, eller var det kanskje akkurat det du gjorde, det er derfor du er her, det er akkurat slik du hadde håpet det skulle være.
Det er den opplevelsen vi husker, kjenner igjen og vil oppsøke – igjen og igjen og igjen.
Plutselig oppsøker og nyter vi våre konsert- og musikkopplevelser på en måte mennesker i hele menneskehetens historie aldri før har gjort. Sang og musikk fra balkongen eller gårdsplassen er neppe noe nytt, slik det er behørig fortalt, sunget og dramatisert i skaldedikt, folkeeventyr og hos Shakespeare. Det er heller ikke noe nytt i å gjennomføre konserter digitalt. Men det er rett og slett første gang i menneskehetens historie at vi organiserer oss som vi gjør nå for å formidle og oppleve levende musikk, og for å oppleve fellesskapet i de levende musikkopplevelsene.
Vi er midt i historien, vi lever historien, og vi dokumenterer den – mens vi spiller, mens vi lytter, mens vi heier.
I vår lille Ballade-redaksjon har vi i denne helt spesielle tiden forsøkt å holde tritt med politiske bestemmelser, retningslinjer og diskusjonene rundt disse, være en tydelig og oppdatert kanal for samling av informasjon, samtidig som vi stadig vil formidle kritikk, artikler og annet stoff om det som skjer i musikklivet.
Nå tar også Ballade påskeferie. Vi ønsker alle lesere, lyttere og seere gode og fine påskedager – med rene hender og god avstand til din neste. Her har vi samlet noen lenker til både musikkvideoer, podkaster, tekst- og saksserier fra årets første kvartal, og håper det kan være et bidrag til gode dager i vår alles pålagte hjemmepåske.
GOD PÅSKE!
Beste hilsen fra redaktør Guro Kleveland
Her finner du en oversikt over ulike plattformer for nettkonserter rundt om i landet, som vi kaller Samleside for nettkonserter. Vi ønsker å holde denne så oppdatert som mulig, så om du kjenner til en nettarena som ikke er listet her, endringer eller annet som er relevant, send gjerne en e-post til guro[at]ballade[punktum]no. Her lister vi ikke enkeltkonserter eller -arrangement, men arenaene/plattformene som arrangerer og formidler konserter.
I vår faste fredagsspalte Ballade video ønsker vi å løfte fram musikkvideoen som kunstnerisk uttrykk og formidlingsform. Siden vi startet opp i februar i fjor har vi inkludert over 300 musikkvideoer fra norsk musikk i samtida vår. Her kommer du til samlesiden for Ballade video, der du kan bla deg gjennom en ganske god katalog over digital og visuell musikkformidling i Norge det siste året.
Ballades podkast heter Ballade radio, og i år har vi laget fem opptak:
– I januar arrangerte Ballade en samtale om lyrikken i musikken, med utgangspunkt i vår serie om sangtekster, Bak ordene. Med i samtalen var musiker og sangdikter Lars Lillo-Stenberg, sangdikter, librettist og dikter Rawdna Carita Eira, skribent Brand Barstein og Ballade-journalist Siri Narverud Moen.
– Den kjente og kjære sangdikteren og artisten Kari Bremnes har vært en av Ballades deltakere i vår Bak ordene-serie, om lyrikken i musikken. I tillegg til intervju i tekstformat har Ballade-journalist Siri Narverud Moen laget denne fine reportasjen fra møtet i Bremnes’ skrivestue.
– «For gammel for P1?» – Ballade arrangerte debatt under Bylarm, der NRK P1, NOPA, Playground og Ballade diskuterte veien videre etter «Eidsvåg-debatten» som startet sist høst.
– «Musikkritikken – levende død?» – Ballade arrangerte også debatt om musikkritikk under Bylarm, der Egon Holstad (iTromsø), Cecilie Asker (Aftenposten) og Martin Bjørnersen (Klassekampen) deltok.
– Audun Vingers intervju med Katja Benneche Osvold, vokalist i det legendariske pønk-/hardcorebandet Life….but how to live it. Intervjuet ble gjort under Bylarm i Oslo 2020.
Fersk langlesing fra den britiske musikkritikeren og journalisten Andrew Mellor, bosatt i Danmark. Om naturen, klimaforandringene og nordisk samtidsmusikk, der blant andre norske Helge Iberg og Maja S.K. Ratkje, begge Spellemann-nominerte i klassen Årets komponist, er omtalt. Essayet ble først publisert i musikktidsskriftet Seismograf. LES ESSAYET «Naturen vil ikke beskytte deg lenger», i norsk oversettelse ved Hege Hopen.
Sist høst startet vi opp serien Bak ordene, om sangdikting og tekstene i musikken. I år har vi så langt publisert intervjuer med samiske Rawdna Carita Eira (intervjuet foreligger på både norsk og nordsamisk), Kari Bremnes og Samsaya.
Koronasituasjonen og -krisen som vi er i denne våren 2020 teller et ganske stort antall artikler i Ballades arkiv. På denne linken får du opp en rekke av sakene Ballade har publisert den siste tiden, som handler om eller berører koronasituasjonen. Se også «relaterte saker» når du er inne på en av sakene herfra.
Debatten rundt NRKs dekning av musikk og av norsk musikkliv er stadig levende. Her har vi samlet noen av innleggene, tilsvar og egenproduserte saker Ballade har publisert om NRKs oppdrag det siste året:
– Innlegg fra professor emeritus Ola Tjørhom, «Kan NRK Klassisk reddes?» (juni 2019)
– Tilsvar fra NRK Klassisk, «Variert musikkmeny på NRK Klassisk» (juni 2019)
– Tilsvar fra Ola Tjørhom, «Manglende tro på musikkens kraft» (juni 2019)
– Kommentar fra Ballades journalist Siri Narverud Moen, «Alderen på popen» (nov. 2019)
– Innlegg fra artist Hasse Farmen, «NRK marginaliserer og overser norsk musikk» (feb. 2020)
– Tilsvar fra NRKs Knut Henrik Ytre-Arne, «Vi ønsker å bidra til et mangfoldig norsk musikkliv» (feb. 2020)
– Tilsvar til NRK, Hasse Farmen, «NRK formaterer for de få» (mars 2020)
– Ballades sak om debatten, der musikkprofessor og komponist Henrik Hellstenius og kulturredaktør i NRK, Marius Hoel, er intervjuet, «-Ny musikk skyves vekk i NRK»

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole
Kvalbein blir rektor i fire nye år, med musiker og professor Morten Qvenild som prorektor.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud
Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!
Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo
Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.