Illustrasjonsfoto. Sommerfesten på Giske (Foto: Kristin Støylen)

God sommer fra Ballade

Vi ønsker alle leserne våre en riktig god sommer! Her finner du en hilsen fra redaksjonen og en rekke saker å bla i, se på og lytte til gjennom sommeren.

Kalender

The Sequels // Josefine Luna

23/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT & ETTERFEST

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

Lørdagsopera

27/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

FIA OFIA – RELEASEKONSERT

27/04/2024 Kl. 20:00

Oslo

En etterlengtet sommer er her, etter en lang sesong preget av krise. Vi har alle blitt drillet i ord og uttrykk som vanligvis tilhører helse og forskning, som sosial distansering (et uttrykk hverken Språkrådet eller Verdens helseorganisasjon synes er et godt uttrykk, siden det på norsk vanligvis innebærer en mer abstrakt avstand enn den fysiske), kohort og flerimmunitet. Mer spesifikt i musikk- og kulturlivet er én-metersregelen og Covid-19-forskriften andre spesialtiltak å sette seg inn i, som også krisepakkene fra regjeringen.

Før sommerens og høstens arrangementer har disse føringene vært til både glede, frustrasjon og diskusjon: For noen betyr det at en del av festivalkonsertene kan avholdes, for andre betyr det at konsertarenaen og arrangøren vil gå i for store tap og at hele virksomheten, og næringskjeden rundt, er truet i lang tid framover.

Mens mange av oss har sittet hjemme foran pcen, sosialt distansert i hver vår kohort, hvor vi kanskje har blitt litt folkesky, litt mer engstelige og kanskje mindre vennlige, så har en annen virkelighet manifestert seg hardt og konkret for mange: Jobbene uteblir, pengene uteblir. Planene som ble lagt og arbeidet som ble lagt ned gjennom fjoråret for å ferdigstille til lansering, distribusjon og møter med verden med ble i år kastet fullstendig om på. Arbeidet stoppet plutselig opp. Men ikke regningene.

Absurd, fortvilende, til og med banalt, men høyst virkelig. Det er den nye hverdagen og den nye virkeligheten for veldig mange. For noen har koronasituasjonen åpnet for mer og flere jobber enn de vanligvis ville ha hatt. For atter andre har krisen åpnet for andre måter å formidle levende musikk på, blant annet gjennom ulike nettkonserter – med eller uten inntjening.

Hvordan arter pengestrømmene i norsk musikkliv og musikknæring seg? Hvordan henger musikknæringens «økosystem» sammen, og hva slags politiske valg påvirker dette økosystemet? Hvordan er samspillet mellom kultur- og musikklivet og det politiske nivået i landet? Og hvordan vil det være framover i tid, etter krisen?

Gjennom våren og sommeren har Ballade søkt å være et medium som bidrar til kunnskap, informasjonsspredning, analyser og konsekvensrapportering av koronakrisen for musikkbransjen og -livet. I tillegg har vi vært opptatt av å fortsette å produsere saker om og fra hele bredden av musikklivet: Anmeldelser, intervjuer, reportasjer, distribusjon av musikkvideoer, serier om ulike sider av det å skape.

Vi vil fortsette å følge opp, anmelde og kritisere det som skapes og formidles, og vilkårene for å kunne gjøre akkurat det. Vi vil fortsette å rapportere og kommentere kulturpolitikken bak musikklivet, og å følge opp kretsløpet musikerne, musikken og musikklivet i alle ledd lever i, i krisetid som i hverdag.

Ballade kommer til å fortsette å belyse hvordan musikklivet henger sammen, skildre hva slags utfordringer feltet står overfor, gå i dybden på musikken som kunst, kultur og næring, og følge pengene og politikken i tida framover. Musikklivet er endret for all tid med koronakrisen, og vi vil være tett på.

Nå tar også Ballade sommerferie, og så er vi tilbake i starten av august. Vi ønsker alle våre lesere, lyttere og seere en riktig god sommer, fylt av gamle sanger og nye opplevelser. Og dere: Meld dere på nyhetsbrevet vårt!


GOD SOMMER – ta vare, og ta vare på hverandre ❤

Beste hilsen fra redaktør Guro Kleveland og Ballade-redaksjonen

 

I vår faste fredagsspalte Ballade video ønsker vi å løfte fram musikkvideoen som kunstnerisk uttrykk og formidlingsform. Siden vi startet opp i februar i fjor har vi inkludert rundt 350 musikkvideoer fra norsk musikk i samtida vår. Her kommer du til samlesiden for Ballade video, der du kan bla deg gjennom en ganske god katalog over digital og visuell musikkformidling i Norge det siste halvannet året.

Ballades podkast heter Ballade radio, og her kommer du til alle våre sendinger og reportasjer. Sist ut er de helt ferske intervjuene med pianist Christian Ihle Hadland, som finnes både i lydopptak og tekst, og med Kajsa Balto i en samisk boom i norsk musikk, i tekst her og lydopptak her.

Den kjente og kjære sangdikteren og artisten Kari Bremnes har vært en av Ballades deltakere i vår Bak ordene-serie, om lyrikken i musikken. I tillegg til intervju i tekstformat har Ballade-journalist Siri Narverud Moen laget denne fine Ballade radio-reportasjen fra møtet i Bremnes’ skrivestue.

Bandet No. 4 var siste ut i Bak ordene-serien for sesongen, med intervjuet «Hverdagsmagi». Men Bak ordene-serien er vi veldig glade for å si at vi fortsetter med til høsten! Følg med!

Kanskje du husker serien Intervjuer.no som gikk på Ballade.no i fjor? Her kan du lese om hvordan ulike folk i musikklivet forholder seg til søvn, mat, arbeid og fritid. Det er overraskende interessant å lese om. Noen av de du møter er Christer Falck, Unni Wilhelmsen, Matias Hilmar Iversen og Maja S.K. Ratkje.

Koronasituasjonen og -krisen vi opplever dette året teller et ganske stort antall artikler i Ballades arkiv. På denne linken finner du en lang rekke saker Ballade har publisert gjennom våren og sommeren, som alle handler om eller berører koronakrisen og -situasjonen. Se også «relaterte saker» når du er inne på en av sakene herfra.

Erik Dæhlin er en som fikk utsatt sin disputas i mars. Ballade intervjuet ham om doktoravhandlinga hans, der minner og arkivmateriale er sentralt.

I serien Debutantene møter du artister og utøvere som skal ut på scenen for første gang, gi ut plate eller på en annen måte debutere, og gjør det med sin egen vri. Denne gangen ble det koronadebutantene, de som debuterte under pandemien – del 1 med A Good Hiding, Einar S. Fadnes, Rebekka Lundstrøm og Anna Kajander, og del 2, med LILJA og Féleth.

Under samlesiden for anmeldelser finner du en rekke anmeldte plater og konserter. De siste konsertanmeldelsene er fra nettkonsertene under Festspillene i Bergen og Nattjazz, og blant albumanmeldelsene er Det Norske Jentekors The Beauty That Still Remains, Arktisk Filharmoni, Ole Jørn Myklebust og Hedvig Mollestad. Her finner du også den fine serien med syv anbefalinger komponist Gisle Kverndokk har satt sammen fra ny, norsk musikk.

Nye formidlingsformer er et nøkkelbegrep i tida vi er i. Her i Ballade utforsker vi også flere og andre måter å nå ut med stoffet vårt på. I dette intervjuet med komponist Ragnar Søderlind, som fylte 75 år lørdag 27. juni, har vi produsert et 16 minutters videoopptak i tillegg til et fyldig intervju i tekst. Noe får du bare høre i videoopptaket, noe bare i tekstutgaven. Sammen gir de et ganske godt innblikk i komponistens liv, virke og tanker om norsk musikkliv.

Bandet Djerv, med vokalist Agnete Kjølsrud i spissen, fortalte Ballade nylig om de tunge årene med angst og depresjon, og om veien tilbake til musikkscenen.

Hardhaus er et av de norske bandene som blir mest spilt i strømmetjenestene, men som ikke får den oppmerksomheten «innenfor Ring 3» som andre storselgende band og artister gjør. Men band utenfor storbyene er nå mer populære enn sine byrivaler.

Mangfold i musikklivet må bli bedre, slår Kulturrådets rapport om det treårige prosjektet Inkluderende kulturliv i Norden fast. Ballade har intervjuet Kulturrådets direktør og prosjektleder om funnene i rapporten (del 1 av saken), og ulike arrangører rundt om i landet om hvordan de jobber for og ser på mangfold i norsk musikkliv (del 2 av saken).

I 50 år har organisasjonen JM Norway jobbet med å gjøre kulturlivet tilgjengelig for flest mulig ungdom. Ambisjonen er at mye av den jobben de gjør i dag skal være overflødig om 10 år.

Arvid Skancke-Knutsen, den første redaktøren av det digitale Ballade.no (2000 – 2007), er også den som hver uke setter sammen den populære musikkvideospalten vår, Ballade video. Han kom nylig over en tidlig utgave av seg selv og av en kjær roman han hadde for mange år siden, der han hadde skrevet en alternativ slutt på historien som 18-åring. Det viste seg at bildet av bokas alternative slutt har gått viralt i sosiale medier i flere år, vært pensum på universitet i USA og blitt kalt «vandalisering av offentlig eiendom» av Daily Mail.

Denne våren har vi lagt om dekningen vår av radiokanalers spillelister. Nå lager vi en mer redaksjonell spalte om hva som spilles mest og hva vi lytter mest til, inkludert Ballades egen oppdaterte spilleliste på Spotify.

Legg også merke til at det er en «Bla i arkivet»-knapp nederst på forsiden, og der kan du rett og slett bla i saker fra Ballades 20 år som digital musikkavis.

Om det skulle oppleves noe utmattende, kan du alltid søke på navn, hendelser, album, festivaler eller alt du skulle ønske fra musikklivet i søkefeltet øverst til høyre på siden.

God fornøyelse!

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.