Illustrasjonsbilde. Bildet er tatt i forbindelse med NRK-programmet Lydverkets reportasje fra Trænafestivalen i Nordland i 2010. (Foto: Thomas Søbstad / NRK Lydverket)

Gjenåpning av kulturlivet: Klart for gjennomføring av testarrangementer

Fem testarrangementer i Bergen og Oslo med til sammen 15 000 deltakere er under planlegging.

Kalender

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 21:00

Oslo

Regjeringen åpner for at det kan gjennomføres testarrangementer i regi av Folkehelseinstituttet og en sammenslutning av store festival- og kulturaktører, blant andre Bergen Live, Øyafestivalen, Palmesus og Norske konsertarrangører, skriver Kulturdepartementet (KUD) i en pressemelding.

Regjeringen gir unntak fra covid-19-forskriftens antallsbegrensing, krav om 1 meters avstand og krav om at alkohol kun kan serveres ved bordservering, melder KUD. Det gis imidlertid ikke unntak fra kravet om at arrangøren skal føre oversikt over dem som er til stede.

Planen er at testarrangementene skal gjennomføres i Oslo og Bergen i juni, og etter det første testarrangementet skal det vurderes om det er hensiktsmessig å gjennomføre de resterende.

Formålet er å undersøke om screening av publikum med hurtigtester reduserer risiko for smittespredning. Forskningsprosjektet vil undersøke om risikoen for smittespredning reduseres i en slik grad at hurtigtesting kan erstatte avstandskravet under arrangementer, og resultatene vil gi nyttig informasjon om hvilken betydning store arrangementer har for smitteutvikling under en pandemi, melder KUD.

Prosjektet er et direkte resultat av rapporten utarbeidet av sommergruppen, som består av arrangører innenfor kultur, idrett og frivillighet som kultur- og likestillingsministeren satte ned før påske.

Folkehelseinstituttet og arrangørene planlegger altså fem testarrangementer i Bergen og Oslo med til sammen 15 000 deltakere. I tillegg skal 15 000 personer delta i en kontrollgruppe som ikke skal gå på konserten. Konsertdeltakerne vil testes med hurtigtest i forkant av konserten, og samtlige deltakere vil testes i etterkant av arrangementet. Prosjektet har fått godkjenning fra Regional etisk komité (REK).

– Det forutsettes at kommunene Oslo og Bergen gir tillatelse til at arrangementene kan gjennomføres, understreker helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Jeg er veldig fornøyd med at flere brikker for å kunne gjennomføre dette er på plass. Forskning på effekten av hurtigtester kan ha konsekvenser for takten i gjenåpningen av kulturlivet, og er i tråd med forslagene jeg har fått fra sommergruppa jeg satte ned. Prosjektet vil kunne gi ny kunnskap som vil kunne ha nytteverdi nasjonalt og internasjonalt, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.