Piknik i parken (Foto: Lars Tefre Baade)

Festivaler planlegger for overskudd – med koronakompensasjon

De største rockfestivalene ber om koronamillioner på en plan om å tjene penger. De fleste søker på bakgrunn av tidligere års gjennomsnitt.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Som Ballade.no skreiv om forrige uke, er enkelte søknader til Kulturrådets ekstraordinære kompensasjonsmidler mange ganger større enn flertallet. Ved søknadsfrist hadde Kulturrådet mottat rundt 1500 søknader om kompensasjon av tap ved avlyste arrangement mellom 31. mai og 31. august 2020. På topp ligger Stavernfestivalen, som søker om over 38 millioner kroner (se resten av «toppsøkerne» her). Klassekampen skriver i dag om de største rockfestivalene som avlyste sommeren 2020 – og som søker om kompensasjonsmidler ut i fra planlagt overskudd. Utgangspunktet for søknadene skal være et gjennomsnitt av foregående års resultat, men man kan velge å be om å bli vurdert på planlagt resultat for 2020 i stedet. Derfor diskuteres det nå i musikk- og arrangørbransjen om det kan være rett å peke på et budsjett for en festival som aldri fant sted – og hvor støtteberettiga en søker kan være.

Klassekampen skriver om festivalene Tons of Rock, Palmesus, Stavernfestivalen og Piknik i Parken – som svarer nei på spørsmålet om å søke på et gjennomsnitt av tidligere overskudd, til tross for at alle gjennomførte festivaler i 2017, 2018 og 2019:
«Alle festivalene tar dermed utgangspunkt i budsjettert resultat når de ber om støtte, slik forskriften åpner for når man ikke kan vise til sammenliknbare kulturarrangementer.»

«Kulturrådet [varslet] at de skal gå ekstra nøye gjennom alle søknader på mer enn én million kroner. Kommunikasjonsrådgiver Erica Berthelsen i Kulturrådet sier at revisorer nå sitter og vurderer hver enkelt av de 238 søknadene det gjelder.
– Alle blir bedt om å dokumentere blant annet hvorfor de har søkt på bakgrunn av budsjettert resultat og ikke snittresultat for de siste tre årene, forteller hun.» (Sitat fra Klassekampens artikkel.)

Stavernfestivalen søker om 38, 5 millioner, Tons of Rock Festival AS 36, 2 millioner og Palmesus AS søker om 35, 2 millioner, og er med det blant dem som søker om mest blant festivalene (enkelte selskap, som også eier deler av festivalene, søker også om millioner, som Ballade har skrevet om her).

Oslofestivalen Piknik i Parken er lenger ned på lista, og søker om 4, 8 millioner kroner.

Til Klassekampen sier kommunikasjonsansvarlig i Stavernfestivalen, Jøran Kristensen, at de «ikke har noen hensikt om å berike seg på ordningen».

– Det er første gang Kultur-Norge er stilt i en slik situasjon, og vi har etter beste evne prøvd å legge fram det vi mener er riktig. Men vi er veldig lydhøre overfor det som måtte komme av innspill, sier han til Klassekampen.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev