Ballade video XLVIII: Hva skal barna gjøre?

Haunted Mansions, The Chroma Keys, The Little Hands of Asphalt, Richard Noir, Shady Shades, Kite og The Opium Cartel byr på fersk musikk for øyet og øret.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Hei, og velkommen tilbake! Vi håper at alle har hatt en fin påske. Vi har brukt litt av tiden til å samle et nytt knippe med spenstige og spennende videoer. Vi setter særlig kryss i taket for Trondheimsbandet Haunted Mansions, som her debuterer med en heller forrykende video. Dette er dessuten ukens premierevideo.

Men det er en god og variert meny ellers også. Noen av videoene speiler vel den spesielle situasjonen vi befinner oss i. Andre feirer og undersøker forskjellige aspekter av livet, med stor innbyrdes variasjon.

Haunted Mansions: Kids

Vi starter med en svært forseggjort video, som nærmest er en liten spenningsfilm i seg selv. Den kommer fra Trondheimsbandet Haunted Mansions, som denne våren slipper sitt debutalbum Rebel News. Den imponerende kortfilmen fremstår som en dystopisk og svært så aktuell kommentar i disse epidemi-tider, men ble faktisk ferdigstilt før jul i fjor.

Haunted Mansions består av produsent Thomas Gregussen og vokalist Vegard Sandø. De sier seg å være inspirert av blant annet psykedelisk indiepop, eldre hiphop og solfylt amerikansk vestkystrock. Albumet blir på forhånd beskrevet som ”fargerikt, mørkt, fengende og temmelig politisk” – og det tror vi gjerne på.
– «Kids” er en sang om opprør. Det å stå opp mot makta, ikke bare for deg selv, men for alle dine brødre og søstre. Det er et kamprop, en formaning om å bli med i motstandsbevegelsen og snakke på vegne av de stemmeløse. Urettferdighetene i verden er verdt å kjempe mot, sier Thomas Gregussen,

Videoen til “Kids” er produsert av Trondheimsselskapet Helmet Film & Visual Effects, og handler om hvordan barn kan overleve i en verden hvor menneskeheten er på randen av utslettelse.
– Videoen ble skutt i løpet av fem dager, ved forlatte bygg dypt inne i skogene i Midt-Norge. Vi hadde et mini-crew bak kamera, briljante skuespillere foran kamera og masse hjelp fra foreldre og bandet, sier Jørgen Hunstad og Stian Eriksen i Helmet. Hovedrollen som 13 år gamle Keena spilles av Liva Barck.

The Chroma Keys: Photosyntetic Glory Days

Puh! Litt av en start, eller hva? Og her er en høyst aktuell video til, nylig filmet på folketomme gater i New York. Bak prosjektet Chroma Keys finner vi blant annet skuespilleren Hannah Karine Giske og Knut Sævik. Den sistnevnte har også bidratt med klipp og kameraarbeid, og er ellers kjent fra elektronika-prosjekter som John Storm N Da Kid og Mungolian Jet Set.

Videoen er lagd av Elisabeth Rasmussen, filmskaper og regissør av videoinstallasjoner på Selfridges og Barbican i London, samt den britiske Netflix-dokumentaren “The Heart of Bruno Wizard”. I hovedrollen finner vi jazz- og latin-sangerinnen Marla Bradford, som befinner seg i et landskap der naturen og planten igjen er i ferd med å ta over.

– Det var en veldig spesiell opplevelse å filme Marla Bradford fra passende avstand i et folketomt New York, mens Hannah Karine Giske ble med oss på green screen fra Nesodden via Facetime, forteller Elisabeth Rasmussen.

– Sangen er veldig passende i disse dager, selv om teksten ble skrevet en måned før lockdown. Sæviks nordiske, men mystiske elektronika-landskap – i kombinasjon med Hannahs karismatiske stemme og håpefulle tekst, samt Marlas kontakt med omgivelsene – gjorde at bildene ble til i en fin symbiose med sangen, sier regissøren.

The Little Hands of Asphalt: Dystopian Sci-fi

The Little Hands of Asphalt er prosjektet til Sjur Lyseid, som tidligere denne måneden slapp sitt nye album Half Empty. Utgivelsen markerer samtidig slutten på en nokså lang periode med stillhet, og er oppfølgeren til Leap Years fra 2009 og Floors fra 2012.

På den svært fine – og allerede kritikerroste – Half Empty har Lyseid med seg musikere som Nils Martin Larsen, Morten Kvam, Jørgen Nordby, Eivind Almhjell og Morten Myklebust, i tillegg til duettpartnerne Elizabeth Morris og Tonje Tafjord.

Half Empty kommer ut under noe annerledes omstendigheter enn vi så for oss, men vi tror god musikk trengs mer enn noensinne, sier plateselskapet Furuberget i en kommentar. Det er det ikke så vanskelig å være enig i.

Det er ellers lagd videoer til flere av låtene fra albumet, inkludert ”No Reception” og ”The Buildings, Then the Trees”. Vi har valgt oss videoen til ”Dystopian Sci-fi”, som er spilt inn live i Six Feet Over Studio, og filmet av Jørgen Nordby.

Richard Noir: Sometimes Not Terminal

Furuberget er en norsk indie-label med flere interessante navn i stallen. De slipper denne helgen også en ny single og video med Richard Noir, hentet fra det snarlig kommende albumet 1640 Råde.

– Det er en låt som handler om ambivalensen rundt det å bli voksen eller ikke. Man vil ikke vokse opp, men samtidig hadde det vært digg å endelig bare bli voksen, sier Richard Noir om ”Sometimes Not Terminal”.

Richard Noir heter egentlig Richard Lorentz Johansen, og er opprinnelig fra Moss. Han har spilt trommer blant annet i Superfamily, og har dessuten vært låtskriver, vokalist og gitarist i bandet Level & Tyson. Musikkvideoen er inspirert av nittitallets skatefilmer.

– Skatefilmer er jo alltid en nostalgitripp for meg. Her representerer skatingen den motoren i hue som hindrer deg fra å vokse helt opp, sier artisten om videoen. Du finner ellers mer om Richard Noir i arkivet til Ballade Video.

Shady Shades: Everyone Thinks They Know Me

Haugesunds-duoen Shady Shades slapp sin første musikkvideo ”Everyone Thinks They Know Me” i forkant av påsken. Selv om dette er en debut for prosjektet, er Louise Nordskog og Thomas Mortveit langt fra uerfarne med musikkvideo-formatet.

De har fra før lagd rundt 60 musikkvideoer – til blant andre Deathcrush, Vamp, Odd Nordstoga, Tom Roger Aadland, Sirius og Hilde Selvikvåg. De har også stått bak nærmere 20 musikkvideoer i USA, inkludert et av sideprosjektene til Steve Di Giorgio fra Testament.
– Vi liker folk som er show og byr på seg selv, sier Shady Shades. Videoen til ”Everyone Thinks They Know Me” er en hyllest til alle som tør å være seg selv, og inkluderer opptredener fra drag-artistene Amore Entertainment, Jan Ingvar Toft fra Vamp og Harry Nordskog.

Duoen kaller selv musikken sin for ”attitude-ekektronika med scouser-vocal”, og skal ha planlagt ytterligere to musikkvideoer i løpet av året. Det regner vi med å komme tilbake til.

Kite: Irradiance

Vi skal nå ut i litt hardere lende. Her er Kite, som er en Oslo/Elverum/Jessheim-basert trio med en forkjærlighet for ”groovy sludge og post-hardcore”. Kite består av Ronny Flissundet (gitar, vokal), Ole Christian Helstad (bass,vokal) og Bjarne A. Ryen Berg (trommer) – folk som også har solide navn som Sâver, Dunderbeist og Team Me på merittlisten.

Den ni minutter ”Irradiance” er tittelkuttet fra det ferske albumet til trioen, som nylig ble sluppet på Argonauta Records. Albumet ble spilt inn våren 2019 i Oslo-baserte Tåkeheimen Lydrike, og følger opp debut-EP’en ”The All Penetrating Silence” fra 2018. Albumslippet skulle egentlig ha blitt markert med en konsert på Oslo-puben Vaterland i neste uke, men dette er naturligvis nå blitt utsatt.

Kite har fra før turnert i både Skandinavia og Tyskland, der de har blitt godt mottatt. Forhåpentlig vil det igjen bli mulig om ikke så altfor mange uker og måneder.

The Opium Cartel: In The Streets

Jacob Holm-Lupo er en svært aktiv herre, som blant annet har markert seg som produsent, musiker og forfatter. Han har base på Dude Ranch Studio på Sandøystrand i Telemark, og er kanskje aller mest kjent for sitt arbeid med det norske prog-flaggskipet White Willow.

The Opium Cartel utgjør en litt mer pop-orientert variant for musikeren. Prosjektet albumdebuterte med Night Blooms i 2009, som ble fulgt opp av Ardor i 2013. ”In The Streets” er den første singelen fra tredjealbumet Valor, som slippes på Bergensselskapet Apollon i juni. Videoen er satt sammen fra eksisterende materiale av Holm-Lupo selv, og er hentet fra den amerikanske filmen ”Foxes”.

– ”Foxes” er debutfilmen til Adrian Lyne fra 1980. Senere kom jo ”Flashdance”, ”9 1/2 Weeks”, ”Farlig begjær” og så videre. Filmen er ellers ganske mørk og trist, men det kommer ikke fram i min klipping, sier Jacob Holm-Lupo til Ballade video.

Valor inneholder ellers en rekke gjesteopptredener, inkludert Silje Huleboer, Lars Fredrik Frøislie, Ole Øvstedal og Bjørn Riis. I tillegg gjør Holm-Lupos datter, Ina A., sin debut som plateartist. Det ser vi frem til å sjekke nærmere ut.

Vi ønsker alle våre lesere en god og musikalsk uke. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

For å sjekke ut vårt rikholdige kartotek over norske musikkvideoer fra det siste året, kan du gå til denne samlesiden. Det ligger mer enn 300 videoer der, så det skal være mye å fordype seg i på hjemmekveldene.

Og, som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this