Variert jazzprogram
Årets MaiJazz-program byr på sterk variasjon i både geografi og musikkstiler. Veteraner som Karin Krog står side om side med ferskinger som Beady Belle (bildet). De utenlandske artistene kommer fra Portugal, USA, Storbritannia, Chile, Danmark og Kamerun.
Her er MaiJazz’ egne beskrivelser av årets artister, hentet fra festivalens eget program:
• Maria João og Stavanger Symfoniorkester
Magiske Maria João er endelig tilbake, denne gang sammen med byens egne symfonikere. Den stilfulle vokalisten fra Portugal skal framføre «Lobos, raposas e coiotes» – ulver, rever og coyoter – som er komponert av hennes faste musikalske følgesvenn Mário Laginha. Hør ulvene ule og revene jage når tonene slippes løs. Orkesteret og sangerinnen leker med spennende musikalske uttrykk. De som opplevde Maria João under MaiJazz for to år siden kan glede seg til en ny sjanse, og denne gang er det også rom for langt flere publikummere. Maria João har en sjelden stemmeprakt: Skjør og jente-aktig i det ene øyeblikket, robust og elegant i det neste. En sjarmerende personlighet som en ikke så lett beskriver, men heller går og opplever.
Stavanger Konserthus, åpningskonsert onsdag 9. mai kl. 19.30
• Al Di Meola World Sinfonia
Tilbake igjen på MaiJazz! I 1998 gikk et smilende publikum ut fra en konsert som står som et av høydepunktene i MaiJazz-historien. En av de absolutt ledende jazzgitarister besøker oss denne gangen med sitt World Sinfonia prosjekt, et strålende band som briljerer og flørter ikke bare med jazz, men med all verdens tonespråk – pakket inn i Meolas heftige og vakre toneverden. Helt siden han var tidlig i tjueårene har Al Di Meola markert seg, både som medlem i legendariske Return To Forever med Chick Corea, og som soloartist. Han har utforsket og videreutviklet jazzen med sin interesse for verdensmusikk. Med latinsk blod i årene har både akustiske og elektriske strenger fått kjenne Meolas imponerende teknikk og vakre tolkninger.
Stavanger konserthus, fredag 11.05 kl 19:00
• Ray Brown feat. Regina Carter, Kevin Mahogany, Nicholas Payton
Sin første opptreden gjorde Brown 17 år gammel, på lånt bass. Som 20-åring spiller han fingrene av seg for Dizzy Gillespie i jazzbyen New York og blir medlem i bandet. Han spiller etter hvert med «alle de store» og gifter seg med Ella Fitzgerald. I 18 år med Jazz At The Philharmony og i 16 år med Oscar Petersons trio, turnerte Ray verden rundt. Det finnes mer enn 2000 opptak med Ray som bassist, noe som gjør ham til en av de mest brukte artister i historien på opptak. I år runder Ray Brown 75 år og er fortsatt å regne som verdens beste bassist. Det er i denne anledning han utvider sin trio med tre av USAs dyktigste yngre jazzmusikere og reiser ut på turne; Regina Carter, fiolinisten som utvider de musikalske kombinasjoner til å inneholde både det kjente og det uventede, Nicholas Payton, en anti-tradisjonell trompetist som spiller jazz, latin, rap, funk og metal, og Kevin Mahogany, en virtuos vokalist som makter å krysse den usynlige linjen mellom vokalist og instrumentalist.
Stavanger konserthus, Lørdag 12. mai kl 19:00
• Manu Dibango
Allerede i 1973 gjorde Manu Dibango furore med «Soul Makossa», som ble en internasjonal hit i storformat. Nå tar han med seg sin tallrike Soul Makossa-gjeng til Folken, hvor det blir trøkk til taket og litt til. Spillegleden til denne verdensvante veteranen fra Kamerun er fortsatt på topp, selv om han etter norsk målestokk snart kunne vurdert å gå av med pensjon. Manu Dibango har fortsatt veldig mye å gi til alle som vil høre. Med saksofonen tryller han fram herlig, melodiøs og lett jazza verdensmusikk, hele tiden med et lekende rytmedriv. Salsa eller makossa, unk eller hip-hop – Manu Dibango er en musikalsk kameleon som har holdt på med «world music» siden lenge før begrepet ble oppfunnet.
Folken, onsdag 9. mai kl. 22.00
• Terri Lyne Carrington Group
En saftig blanding av groove, funk, rock og jazz er hva vi kan glede oss til når den kvinnelige trommisen Terri Lyne Carrington m/band spiller opp som et av høydepunktene under MaiJazz. Hun er regnet som en av verdens beste trommeslagere og har siden langt tilbake vært det rytmiske «hjertet» i Herbie Hancock’s band. Opp gjennom årene har hun også spilt med storheter som Pat Metheny, Carlos Santana, David Bowie og Nils Petter Molvær, for å nevne noen. Med seg til Stavanger har hun et stjernelag bestående av Geri Allen på piano, Gary Thomas på saks, Nguyen Le, gitar, og Lars Daniellson på bass.
Torsdag 10.05 kl 19:00 i Stavangeren.
• Palle Mikkelborg, «Journey To»
Palle Mikkelborg tar med seg en rykende fersk musikkpris fra Nordisk Råd til Maijazz. Den danske trompetisten og komponisten har i veldig mange
år gjestet varierte musikkmiljøer. De siste årene har han med stor musikalsk lykke blåst i Stavanger under MaiJazz. I 1998 laget og fremførte han bestillingsverket «A Moon of Light» med Stavanger Symfoniorkester til MaiJazz sitt 10 års jubileum. Denne konserten står som en av MaiJazz desiderte høydepunkter. Denne gang kommer Mikkelborg tilbake med nytt materiale og med et nytt spennende band.
Stavangeren, lørdag 12. mai kl 21:30
• Jon Balke – Grand Magnetic
Jazzpianisten Jon Balke står for avslutningskonserten bestilt til MaiJazz 2001. Han har de siste årene jobbet med større verk som kombinerer jazz og improvisert musikk der han på en elegant måte klarer å blande både elektroniske elementer med kammermusikk. Dette storartede prosjektet består av noen av de mest spennende jazzmusikerene i Norge og Sverige som på scenen får følge av strykere. Foruten Balke selv på piano og keyboards, består bandet av trompetistene Per Jørgensen og Arve Henriksen, saksofonisten Morten Halle, energiske Audun Kleive på trommer og svenskene Anders Jormin og Svante Henrysson på henholdsvis bass og cello.
Stavangeren, søndag 13.05 kl 20:00
• Bugge Wesseltoft NCOJ
Glem alt som heter begrensningens kunst og la Bugge Wesseltoft føre deg ut i en befriende verden hvor ingen linjer er trukket opp. Musikken kan muligens gå under betegnelsen «elektrobasert techno-jazz», men bås-setting er ikke det Bugge synes mest om. Han vil være fri. Fri til å trikse og mikse ved klaveret, til å sample, loope og til å la litt tromming bli til en musikalsk opplevelse i seg selv. Denne prisbelønte og anerkjente pianist og komponist slipper ny cd i slutten av april, og kommer med sitt band «New Conseption of Jazz» til MaiJazz.
Folken, fredag 11.05 kl 22:00
• Bertine Zetlitz
Hun mestrer kunsten å lage låter som sitter, 22 år gamle Bertine Zetlitz. Siden hun slo gjennom i 1998 med debutalbumet Morbid Latenight Show har hun utviklet seg og blitt en enda mer helstøpt artist, både på plate og i live-format. Bertine har et urbant pop-orientert uttrykk, og lykkes godt i å uttrykke følelser, stemninger og inntrykk gjennom låtene. Da hennes nyeste plate Beautiful So Far ble sluppet ut på markedet i fjor, føyk den rett inn på andreplass på VG-lista. Albumet ble til etter møysommelig og målrettet jobbing som startet i Bertines vesle hjemmestudio, og fortsatte med studioinnspilling sammen med Cardigans-produsent Tore Johansson. Som sceneartist spiller Bertine uttrykksfullt og elegant på dramatikken hun bygger opp i låtene.
Folken torsdag 10. mai kl. 22.00
• Claudia Acuña
MaiJazz har de siste årene hatt en sterk tradisjon i å hente glimrende kvinnelige vokalister til Festivalen. I år kan vi glede oss til en av de nye stjernene på den internasjonale jazz-scenen, nemlig Claudia Acuña. Hun er opprinnelig chilensk, men har de siste årene bodd i verdens ubestridte jazzmetropol New York. Her ble hun raskt lagt merke til og har nå etablert seg som en av de kvinnelige sangerne som viderefører og utvikler den sterke amerikanske jazzvokal-tradisjonen. Hennes varme og milde stemme har gitt nytt liv til både standarder fra Ellington og Gershwin, til ny-komponert materiale.
Stavangeren, fredag 11.05 kl 21:00
• Faze Action
Det kreative brødreparet Simon og Robin Lee boltrer seg med disco, afro- og latino-rytmer, jazza blås og strykearrangementer. Sammen med sine musikere tryller de fram groovy musikk som garantert gynger like godt på tregulvet i Folken som på britiske klubbscener. Faze Action har gjort seg fortjent til en posisjon i frontrekken på den mangfoldige klubbscenen i UK. Faze Action fungerer godt som band såvel som DJ-er og produsenter. Brødrene Lee mestrer live-formatet så bra at kritikere har strødd om seg med lovord. «Miles ahead of their contemporaries on either side of the Atlantic,» skrev en anmelder om ett av deres utmerkede album.
Folken lørdag 12. mai kl. 22.00
• Beady Belle
Bak navnet Beady Belle finner vi Beate Slettvoll Lech, tidligere kjent fra bandet Folk & røvere. Det første Beady Belle-albumet «Home» kom på tampen av fjoråret og utgis i hele 10 land. Dette er urban og sensuell popmusikk hvor elementer av jazz og soul er lette å spore. Plata er utgitt på selskapet til Bugge Wesseltoft, Jazzland records. Beate har gjort det meste på plata selv, i nært samarbeid med Marius Reksjø. Beate kommer opprinnelig fra Volda, og har studert musikk ved Universitetet i Oslo. Studiene har gitt henne god ballast både som komponist og vokalist. Hun har hatt både Sidsel Endresen og Stina Nordenstam som lærere, og lært mye av dem begge. Plata ble til hjemme i leiligheten i Oslo og i annekset ute i hagen hjemme i Volda.. Beate legger ikke skjul på at hun har høye ambisjoner, men i den fasen Beady Belle nå befinner seg i, er hun samtidig ydmyk og spent på responsen.
SAS-kjelleren fredag 11. mai kl. 24.00
• Karin Krog & John Surman
Utstein Kloster er et velegnet sted for å nyte musikken til de musikalske partnerne Krog & Surman. Helt siden de innledet samarbeidet på 70-tallet har sangerinnen Karin Krog og multi-instrumentalisten John Surman sammen skapt vakker og følelsesladet musikk. Surman våger å følge sine kreative instinkter, og har markert seg både som komponist og saksofonist. Samarbeidet med Karin Krog har resultert i flere flotte plateutgivelser på det tyske plateselskapet ECM. Ett av de mest kritikerroste er «Nordic Quartet», der de spiller sammen med gitaristen Terje Rypdal og pianisten Vigleik Storaas. Publikum kan se fram til et stemningsfullt duoprosjekt der klosterets unike akustikk utnyttes på en spennende måte.
Utstein kloster søndag 13. mai kl. 17.00
• Geir Lysne Listening Ensemble
Storband-entusiaster såvel som andre med sans for nordisk-klingende jazz bør absolutt merke seg konserten med Geir Lysne og hans Listening Ensemble. Bandet består av 19 dyktige og erfarne musikere med bakgrunn fra ulike jazz- og bandsammenhenger. Lysne er musikalsk leder og har komponert musikken. Uttrykket til dette bandet baserer seg på melodi-linjer, harmoniske løsninger og rytmer som er nokså fjernt fra tradisjonell storbandjazz. I stedet beveger bandet seg mer i retning nordisk folkemusikk, røffe etniske rytmer og samtidsmusikk. Sammensetningen åpner for spennende klangmuligheter. Bandet låter veldig dynamisk og byr på en mengde musikalske overraskelser. Ensemblet ga i fjor ut platen Aurora Borealis, som har fått god mottakelse.
Breivei, fredag 11. mai kl. 21.00
• Cloroform
Cloroform spiller provoserende bra musikk som røsker ned alle båser du måtte prøve å sett dem i. De har fullt fortjent opparbeidet seg et meget sterkt rykte som live-band. Det blir en fornøyelse å få dem tilbake i den opprinnelige basebyen Stavanger, på en scene hvor de også tidligere har revet publikum med seg i instrumental ekstase. Bandleder John Erik Kaada takler clavinet og annet alternativt pling-plong med innlevelse og snert. Energiske Børge Fjordheim på trommer og Øyvind Storesund på akustisk bass sørger for et heftig og presist komp som spenner fra heavy funk i det ene øyeblikket til jazza blues i det neste. Intensiteten og oppfinnsomheten som bor i denne trioen er dokumentert på flere skiver, og deres nyeste slipp fra februar i år er en remiks-utgivelse kalt «Scrawl» – basert på låter fra sterke «Do The Crawl», som har høstet mye kritikerros.
Checkpoint Charlie, onsdag 9. mai kl. 22.00
• Arild Nyquist trio
Forfatteren Arild Nyquist spiller på mange strenger, og har gjort et titalls innspillinger ved siden av sin store bokproduksjon, som har passert 50 utgivelser. Tekstene preges av skarpe observasjoner, humor og alvor. Sammen med Svein Olav Blindheim og Lars Martin Myhre ga han i 1999 ut «I sans og samling», som inneholdt både gammelt og nytt materiale. Han har sin helt særegne stil, og musikalsk har han et vakkert og velegnet akkompagnement i gitar og bass fra herrene Blindheim og Myhre. De tre har spilt sammen siden 1983, og turnert land og strand rundt.
Hå gamle prestegård (11. eller 12 mai)
• Come Shine
Come Shine ble etablert for tre år siden på jazzlinja i Trondheim. Med akustisk og åpent lydbilde framfører denne kvartetten låter som for en stor del har sitt utspring i amerikansk swing-jazz fra 50-tallet. De henter fram velkjente melodier såvel som mindre kjent materiale av komponister som Cole Porter og George Gershwin. Come Shine har sitt utspring i samarbeidet mellom pianisten Erlend Skomsvoll og vokalisten Live Maria Roggen. Kvartetten er opptatt av å gi nytt liv til gamle låter, og det lykkes de særdeles godt med.
Breivei, torsdag 10.05 kl 21:00
• Wibutee
Wibutee er et av de absolutt mest spennende unge bandene fra Norge i dag. De startet opp i 1996 med en improviserende og leken saks og suggererende rytmer blandet med jazz og coole loops. Bandet søker stadig etter nye musikalske inspirasjoner og er nå mer dynamisk enn noensinne, og de tilhører Bugge Wesseltofts plateselskap Jazzland. Saksofonist Håkon Kornstad og trommeslager Wetle Holte har med seg stavangerfolkene Per Zanussi på bass og samplermann Gulleiv Wee.
Sting, torsdag 10.05 kl 21:00
• Farmers Market
Trekkspill, banjo, tampur eller gitar – multi-instrumentalisten Stian Carstensen fikser det meste. Sammen med kompisene i Farmers Market lager han et humoristisk og originalt flettverk av østlig og vestlig musikk. Folkemusikk fra Bulgaria og Balkan røres sammen med jazz, rock og latino-rytmer til en høyst original, lystig og inspirerende musikk. Musikk fra Hybridene, som de selv har kalt en foregående plateutgivelse. Carstensen er ikke alene om å ha virtuose kvaliteter i dette norsk-bulgarske bandet, som har holdt koken siden 1991.
Stavangeren onsdag 9. mai kl. 21.00
• Sten Sandell trio og Frode Gjerstad trio
Polytonal-rytmisk totalmusikk eller ny moderne jazzmusikk. Velg ord selv, Sten Sandell trio og Frode Gjerstad trio improviserer og leker på Sting. Sten Sandell har 25 år bak seg som improvisasjonsmusiker. Sammen med Johan Berthling og Paal Nilssen-Love skal de gi deg godlyd i øret med piano, kontrabass og trommer. Ungdommelig energi og lang erfaring er basisingrediensene i Frode Gjerstad trio. Gjerstad ble kåret til «Årets jazzmusiker» i 1998.
Stavanger Kunstforening
• Trio Töykeät
Navnet betyr visstnok «the rude ones». Lite minner om den slags når pianisten Iiro Rantala, bassisten Eerik Siikasaari og trommeslageren Rami Eskelinen setter i gang. Men navn må gjerne være misvisende så lenge Rantala leker med piano-tangentene som dominobrikker og humoren sitter løst både i musikken og på scenen.
Breivei, lørdag 12 mai kl. 21:00
• Cinquillo Pinero y los Amigos Norugos
Sucusucu fra Isla de la Juventud? En av mange cubanske rytmer fra sekstetten Cinquillo Pinero. De får kanskje ikke fram sola under MaiJazz, men pulsen og den gode stemningen er der når sekstetten sammen med sine norske venner Gunnar Tønnesen og Vidar Kenneth Johansen inntar forblåste Tungenes fyr.
Tungenes fyr, lørdag kl 20:00
• Bergen Sandkasseorkester
Musikalsk lekegrind med groovy musikk satt sammen av tre musikere med sprelske innfall. Musikerne er Ole Hamre, perkusjon, Harald Dahlstrøm, orgel, Ivar Kolve, vibrafon. Her ropes det med hes og heftig innestengt testosteron når musikken tar av, og det gjør den til gangs i denne pytt-i-panne-stuing-rett av Bergens beste musikere.
Sting, fredag 11.05 kl 21:00
• Eldbjørg Raknes barneforestilling
For barn og voksne i alle aldersgrupper, har Eldbjørg Raknes laget nye sanger til Inger Hagerup sine kjente, kjære barnerim. Med disse har hun vært rundt på konsertturne i regi av Rikskonsertene, samt holdt en rekke offentlige konserter. CD ble spilt inn i 1999 og den ble samme år nominert til spellemannsprisen i klassen for barneplater.
Randaberg
• Subtrio
I tvil om ut-på-tur-aldri-sur-folkeslaget kan ha jazz i blodet? Sannsynligvis ikke etter å ha hørt denne helnorske trioen bestående av John Pål Inderberg, Svein Folkvord og Stein Inge Brækhus. Bandet har eksistert i vel to år, og sammensetningen av barytonsaksofon, kontrabass og trommer er ganske unik i jazzsammenheng og særdeles spennende. Subtrio framfører melodiøs improvisasjonsmusikk, solid forankret i jazztradisjonen.
Sting, onsdag 9/5 kl 21:00
Ledige stillinger
Førsteamanuensis i jazzgitar
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:30/09/2024
Førsteamanuensis i jazzpiano
Norges musikkhøgskole (NMH) Søknadsfrist:30/09/2024
Rektor
Asker kulturskoleSøknadsfrist:23/09/2024
Solo Klarinett
Arktisk Filharmoni Søknadsfrist:15/10/2024
Forskningsrådgjevar
Universitetet i BergenSøknadsfrist:20/09/2024