Carl Petter Opsahl

Usnobbete jazzlærebok

Jazzmusiker og prest Carl Petter Opsahl ønsket å skrive en usnobbete lærebok i jazz. Boka «En fortelling om jazz» starter i Afrika, sveiper innom Norge og ender med Greg Osbys fusjon av jazz og hip hop på 90-tallet.

Kalender

Calle Mambo + supp: Cuculikochi

11/09/2024 Kl. 19:00

Oslo

Oslo Kulturnatt – Operatrikk 1

13/09/2024 Kl. 20:00

Oslo

Oslo Kulturnatt – Operatrikk 2

13/09/2024 Kl. 21:00

Oslo

«Jazzhistorien kan fortelles på forskjellige måter og min fortelling er preget av hva jeg legger vekt på og synes er viktig å få fram», skriver Carl Petter Opsal i forordet til «En fortelling om jazz».

Boka er den første norskspråklige framstillingen av jazzhistorien – skrevet som pensumbok for musikkvitenskap grunnfag ved Universitetet i Oslo, men – som Opsahl skriver – skrevet slik at også andre musikkinteresserte kan ha glede av den.

— Jeg har undervist i jazzhistorie i flere år, og har savna pensumlitteratur om jazz på norsk. Boka er basert på en forelesningsrekke, samtidig som jeg har forsøkt å gjøre stoffet mer allment tilgjengelig, sier Opsahl.

Presten spiller med Caledonia Jazzband og Chateau Neuf Spelemannslag, og har tidligere skrevet et forskningsprosjekt om hip hop. For tiden jobber han med et doktorgradsprosjekt om teologisk fortolkning av rock, mens hans neste bokprosjekt vil ta for seg hip hop.

— Jeg har spilt jazz profesjonelt i 20 år, og selv om jeg spiller mest tradjazz, er jeg interessert i alle mulige former for jazz. Det var faktisk Albert Aylers frijazz som fikk meg interessert i New Orleans-jazz.

«En fortelling om jazz» går kronologisk til verks, der den starter med ragtime, blues og gospel, går via swing, bop, cool, frijazz og jazzrock før den ender med fri funk, hip hop og acid jazz. I tillegg vies norsk jazzhistorie to kapitler.

— Jeg har et inntrykk av at mange jazzskribenter ønsker å skjerme jazzen; holde den ren, men for meg virker det som en fordomsfull innstilling. Hip hop, jazzrock og acid jazz blir ofte beskrevet i nedlatende termer, men jeg ønsket å skrive en åpen orientering med færre fordommer enn du kan finne i andre bøker.

En nedsnobbing av jazzen med andre ord?

— Ja. Det fins åndssnobber innen alle musikkretninger, det er først og fremst musikkinteresse jeg ønsker å formidle.

Oppdaget du noe nytt under arbeidet med boka?

— Jeg fant ut at jazzrock er ganske ålreit å høre på. Mye av arbeidet var en slags arkeologisk tilbakeblikk i min egen musikkinteresse, og det førte til at jeg gjenoppdaget Chick Corea, Herbie Hancock og tidlig Jan Garbarek.

«En fortelling om jazz» er utgitt av Unipub Forlag. Mer info her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo