Terje Bonheim, Cafe Mono

Trykker TONO-vederlag på konsertbilletter

Visste du at vederlaget til TONO står for minst 10% av prisen på hver konsertbillett som selges på norske småklubber? Bør dette trykkes på konsertbillettene, slik som momsen? – Ja, mener daglig leder for Osloklubben Mono, Terje Bontveit. Nå oppfordrer han flere musikkscener til å sette TONO-vederlaget direkte på hver billett som selges. – Problemet er at store deler av inntektene TONO får inn, kommer fra bitte små artister som spiller på småsteder, som ikke rapporterer inn noen ting, sier Bontveit. Nå inviterer han til debatt.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

At musikere skal ha betalt for å spille musikk, er ingen uenige om. Men for landets mange klubbscener som ikke får noen kulturstøtte, er konkurransen om publikum stor. De som kjenner til vederlagsorganisasjonen TONO sitt arbeid, vet at en del av dette går på å kreve inn avgifter for fremført musikk. Men kjenner klubbenes konsertpublikum til hvordan påvirker billettene som selges?

Folkeopplysning
Daglig leder for Osloscenen Mono, Terje Bontveit, mener denne informasjon før komme publikum til gode.

— Så snart vi har brukt opp den ferdigtrykkede billettstabelen vi har nå, kommer vi til å trykke TONO-avgiften på hver billett, så folk er klar over hva de betaler for, sier Bontveit.

Han understreker at han ikke er negativ til avgiften, eller til at musikerne skal få betalt igjennom TONO for konsertjobber. Men han er betenkt over at pengene ikke alltid havner i de riktige musikernes hender.

10% til Tono – uansett
— TONO skal ha 10% av brutto i samlede billettinntekter hver gang vi tar inn opp til 15000 på en kveld. Hvis vi får inn under 4910 kroner, skal de uansett ha 10%, 491 kr. Jeg synes det er greit at folk vet hva de betaler for, sier Bontveit.

Hadde pengene gått automatisk til musikerne som spilte, hadde ikke Bontveit engasjert seg. Hans innvending mot systemet er at pengene ofte havner i en stor samlepott:

— Folk er gjerne klare over TONO-avgiften, men de tror det er bandet som får pengene. Men hvis musikerne ikke sender inn de riktige papirene, går pengene rett inn i det store TONO-intet.

Dette synes Bontveit er en dårlig løsning:

— Man kan godt si at de ”bare kan ha det så godt hvis de ikke følger med i timen og gjør den jobben de skal”, men samtidig kan jeg ikke fatte at TONO synes dette er en grei politikk å håndheve. Man kan ikke alltid kreve at nye band, som ikke er helt innkjørte i rutinene skal vite alt dette. Man kan også spørre om det er riktig at band som ikke vil være med i TONO skal måtte betale til TONO hver gang de spiller.

— Godene blir ikke riktig fordelt
Bontveit har allerede luftet ideen om TONO-avgifter på billettene, snart kan det hende at andre musikkscener følger etter. Han ser på initiativet som en folkeopplysning fremfor noe nytt TONO-oppgjør:

— Tanken er god, men systemet burde vært laget litt annerledes. Sånn jeg har forstått det snakker vi enkelt og greit om at de som spiller mest skal få mest – noe av samme ideen som var utgangspunktet for kassettavgiftsfondet. Problemet er at store deler av inntektene TONO får inn, kommer fra bitte små artister som spiller på småsteder, som ikke rapporterer inn noen ting.

— Kjør debatt!
Hva bør man så gjøre? Bontveit sier at han ikke sitter på noen klare svar – men at han gjerne ser en åpen debatt om dette.

— Kanskje utestedene bør gi pengene direkte til musikerne, eller kanskje det finnes andre løsninger som er bedre? Jeg hører gjerne andre ideer, problemet vi må løse nå er at godene ikke blir riktig fordelt. Derfor trykker vi ”så mye går til TONO” på hver billett. Dette er også litt for vår egen del; hvis folk er oppmerksomme på at bandet ikke får hele billettprisen, kan det hende at de er villige til å betale både 10 og 20 kroner mer per billett.

Nå håper Bontveit at idéen hans brer om seg.

— Vi vil gjerne at ”de små” musikerne skal få penger, de er tross alt ryggraden i musikk-Norge. Samtidig er TONO-avgiften en belastning for utestedene som alltid prøver å presse prisene ned. Denne avgiften er vi nødt til å dytte videre på publikum, derfor er det fint at de vet at det skjer, og hvor mye det gjelder. Jeg håper at alle i Oslo begynner å skrive TONO-avgifter på billettene, jeg vil tro at også TONO synes det er en god idé, avslutter Bontveit.

Har du et innlegg i denne debatten som egner seg på Ballade? Send inn til ballade@mic.no !

Redaksjonell merknad: Etter samtale med TONO har Ballade endret ordet «avgift» i den redaksjonelle delen av teksten til det mer korrekte «vederlag».

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev