Something Sally_Midem 08 (Foto: Tomas Lauvland Pettersen)

Tre norske på Midem

MESSE: På Midem stiller Norge med en sterk selskapsdelegasjon og tre vidt forskjellige showcase-artister denne uka: Jake Ziah, Ola Kvernberg Trio og Something Sally som alle leverte solide sett på Cannes’ scener, melder MICs Tomas Lauvland Pettersen til Ballade. – Den globale tilbakegangen i fysisk salg og generelt usikre økonomiske framtidsutsikter setter et uunngåelig preg på messen som opplever en nedgang i antall delegater og utstillere, rapporterer Lauvland Pettersen.

Kalender

Opera for barna: Mozart som barn

23/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Thomas Lauvland Pettersen

Informasjonskonsulent, MIC Norsk musikkinformasjon

Rammene for årets Midem i Cannes har så langt vært strålende – sol og varme er kjærkomment i januar. For Midem-delegatene er det imidlertid lite brunfarge å se, i Palais des Festivals er det business as usual for den internasjonale musikkbransjen. Den globale tilbakegangen i fysisk salg og generelt usikre økonomiske framtidsutsikter setter et uunngåelig preg på messen som opplever en nedgang i antall delegater og utstillere. Et gjennomgående tema i debatter og seminarer er den evinnelige jakten etter alternative inntektskilder, enten i form av nye betalingsløsninger for nedlastingstjenester, avgifter på bredbåndstrafikk eller satsninger på økende og til dels nye markeder i Kina og India. Noen entydige svar er det ingen som sitter med – den generelle stemningen ser ut til å være noe avventende (og ikke rent lite engstelig).

Deltagelsen på den norske standen har imidlertid ikke vært preget av tilbakegang – her har deltagerantallet holdt seg stabilt over lang tid. Med solid og erfaren koordinasjon fra Music Export Norways standbemanning, er det en fin miks av nye og etablerte og erfarne selskaper som denne uka har jobbet hardt mot det globale markedet. I tillegg til selskapsdelegasjonen har det også vært tre vidt forskjellige band i sving på Midems showcase-scener.

Jake Ziah

Først ut av årets norske band på Midem var Jake Ziah som tidlig søndag kveld entret den såkalte Talent Only-scenen. Jake Ziah er signet på den franske labelen Le Maquis og det var tydelig at bandets franske partnere hadde gjort jobben sin i forkant av showcasen -konserten var kveldens første men like fullt var det et solid oppmøte.

Jake Ziah kvitterte med en konsert som framstod som en etterlengtet kontrast til messeområdets kakofoni av tysk maskintekno og taiwansk pan-fløyte muzak. Jake Ziahs lavmælte, lyriske og melodisikre alt.country/indie-miks fikk publikum til å stoppe opp, holde munn og virkelig lytte – en sterk prestasjon i en setting der høylytt networking stort sett er standard omgangsform.

Bandet viser imponerende kontroll på dynamikken i sitt lydbilde der de tar med seg lytterne fra det nære, lyriske og såre til aggressive og høylytte klimaks. Mange glade ansikter å se blant publikum – Jake Ziah må få stjerne i boka for dette.

Ola Kvernberg Trio

Foran en fullsatt konsertsal leverte Ola Kvernberg Trio en imponerende forestilling senere på søndagskvelden. Molde Internasjonale Jazzfestival var en av vertskapsfestivalene for en konsertkveld i regi av IJFO – International Jazz Festivals Organisation under Midems Classical & Jazz banner.

I tett og nærmest telepatisk samspill med Steinar Raknes på bass og Erik Nylander på trommer leverte Ola Kvernberg en times bunnsolid leksjon i futuristisk fiolin-jazz. Etter reaksjonene blant publikum å dømme var det mange som fikk rokket sine oppfatninger om fiolin i en jazz-setting.

Med låtmateriale hentet i stor grad fra fjorårets kritikerroste Jazzland-utgivelse ”Night Driver”, leverte Kvernberg, Raknes og Nylander et sett som var preget av humor, virtuositet, nyskaping og sjarmerende tilstedeværelse. Strålende.

Something Sally

Sjangermessig befinner Something Sally seg i et helt annet landskap enn de foregående bandene. Foran et publikum av inviterte internasjonale delegater spilte den albumdebuterende trioen mandag kveld en eksklusiv utendørs showcase på Scandinavian Terrace. Bandet, som slipper sitt første album ”Familiar Strangers” på daWorks tidlig i februar, har fått mye oppmerksomhet for sitt nære samarbeid med soulstjernen Joss Stone. Something Sally spilte support for Stone på hennes Europaturne og den britiske stjernen bidrar også med vokal på bandets single Tip of My Tongue som nå skaper mye buzz internasjonalt.

— Vi har fått fantastisk respons i vårt internasjonale nettverk, forteller daWorks-sjef Jørn Dalchow. Vi merker helt klart at våre partnere i utlandet er litt mer ivrigere enn normalt – sjefer som vi i årevis har slitt for å få til møter med stiller nå entusiastisk opp for å diskutere dette norske bandet som alle snakker om. Bandet har etter hvert blitt nære venner med Joss Stone etter å ha turnert sammen – senest i forrige uke bodde de hjemme hos Joss i Devon der de jobbet sammen med et program for britisk radio.

Something Sallys korte men effektive showcase på mandag viste et band med en smittende livsglede, utstråling, evne til kommunikasjon og et knippe klassiske poplåter som ble godt mottatt av det noe eksklusive publikummet.

Midem 2008 avsluttes onsdag denne uken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.