Symfonisk Silje
Silje Nergaard hadde stor sukess i året som gikk. Hun solgte rundt tyvetusen eksemplarer av jazzplaten «Port Of Call», og vakte samtidig stadig mer oppmerksomhet i europeiske jazzkretser. Hun ble dessuten nylig kåret som «most requested jazz performer» av label-managerne hos Verves avdelinger i Europa, og er nå som eneste europeiske jazzartist blitt bedt med på den prestisjetunge Verve Now 2001-turneen. Den 24. januar går hun på scenen på Rockefeller med bandet sitt og Kringkastingsorkesteret, og vil fremføre både nye og gamle sanger i full orkesterdrakt.
Silje Nergaard og band vil opptre med et fullt sekstimanns symfoniorkester på Rockefeller, med arrangementer av Magnus Lindgren, som også skrev strykerarrangementene på ”Port Of Call”. Kringkastingsorkesteret vil ledes av Anders Eljas, som blant annet bør være kjent fra sitt samarbeid med ABBAs Bjørn Ulvæus og Benny Anderson på musicalen ”Chess”. Både Eljas, Helge Sunde og Øyvind Westbye har dessuten hjulpet til med orkesterarrangementene.
Bemerkelsesverdig karriere
Bare seksten år gammel sto Hamarjenta Silje Nergaard på scenen med Jaco Pastorius under en jamsession på jazzfestivalen i Molde. Dagen etter ble hun hyllet på en helside i Dagbladet av den legendariske jazzjournalisten Randi Hultin. Ungjenta ble karakterisert som et sjeldent jazztalent, og imponerte både publikum og kritikere med uvanlige og vokal-improvisasjoner og scene-utstråling. Senere flyttet hun til London, der hun ga ut albumet ”Tell Me Where You’re Going” på Lifetime Records. Debutalbumet inneholdt bl.a. en duett med gitaristen Pat Metheny, og kom inn på topp 40-listen i England, der den lå på Topp 100-listene i 15 uker. Platen ble også en suksess i Japan, der Silje ble den første vestlige artisten som fikk æren av å opptre i Heian Shrine i Kyoto, som kan kalles Japans svar på Vatikanet. Senere fulgte albumene ”Silje” og ””Cow On A Highway”.
Etter disse tre albumene avbrøt hun samarbeidet med den amerikanske produsenten Richard Niles, og flyttet hjem til Norge, der hun hun ga ut de to norskspråklige platene ”Brevet” og ”Hjemmefra” for Kirkelig Kulturverksted. I dag har hun en verdensomspennende kontrakt med Universal Music, og er vendt tilbake til jazzrøttene. ”Port Of Call” kom ut på verdensbasis i mars 2000, og besto av både eget materiale og kjente jazz-låter. Albumet var produsert av gitaristen George Wadenius, som tidligere blant har trykket på knapper for Steely Dan, Simon & Garfunkel, Tina Turner og Dr John.
Opptak for radio og TV
På konserten på Rockefeller vil Silje Nergaard opptre med sitt faste band, som består av Tord Gustavsen (piano),
Jarle Vespestad (trommer) og Harald Johnsen (kontrabass), samt gjestemusikerne Magnus Lindgren (saxofon) og før nevnte Georg Wadenius (gitar).
Både Gustavsen, Vespestad og Johnsen er utdannet fra jazzlinjen ved Trøndelag Musikkonservatorium, og har spilt med det du kan ramse av eldre og nyere jazz-navn her hjemme – deriblant Siri Gjære, Kristin Asbjørnsen, Farmers Market, Veslefrekk, Jon Balke, Nils Petter Molvaer, Supersilent, Vigleik Storås, Egil Kapstad, Laila Dalseth, Knut Riisnæs og Einar «Pastorn» Iversen. Under konserten vil Silje & co. presentere låter fra ”Port Of Call”, og i tillegg lette litt på sløret for materiale som vil befinne seg på hennes neste album, som er planlagt utgitt høsten 2001.
Den sjeldne kombinasjonen av fullt symfoniorkester og jazzband vil bli foreviget for radio, og dessuten filmet av fem kameraer med tanke på en internasjonal TV-sending. Wulf Müller, som er den London-baserte toppsjefen for jazz og klassisk i det mektige Universal-konsernet, uttalte for øvrig nylig til Dagbladet at han har stor tro på Siljes internasjonale potensial.
Verve-turneen
Silje Nergaard gjennomførte i november en svært vellykket turne i Tyskland, der hun fikk mange lovord av kritikerne. Dette var igjen med på å føye navnet hennes til listen over deltagere på den internasjonale Verve Now 2001, som vil bringe henne ut til publikum i femten europeiske land – deriblant England, Holland, Italia, Belgia, Tyskland og Frankrike.
Silje er ellers ikke bare opptatt av musikalske uttrykk, men har også jobbet mye med visuell kunst. Hun har blant annet jobbet med kombinasjonen tre og leire, og har hatt flere utstillinger både i Norge og i utlandet.
I desember 1999 vant Silje for øvrig en ”Honorable Mention Award” i den svært så prestisjefylte USA Songwriter Competition. Hennes sang ”I Don’t Want To See You Cry” ble valgt ut blant de 20 beste i konkurranse med nærmere hundre tusen innsendte låter fra hele verden.
Ledige stillinger
Kunstnerisk leder Trondheim Voices
Stiftelsen Midtnorsk jazzsenterSøknadsfrist:15/01/2025
Produsent
Stiftelsen Ungdomssymfonikerne Søknadsfrist:05/12/2024