Kari Grete Jacobsen (Foto: Jazzforum.no)

Østnorsk jazzsenter gratulerer Jaga Jazzist og Blå med dagen

I går ettermiddag ble det kjent at Oslo kommune har gitt Blå en halv million kroner til videre drift i 2005. Det kan alle venner av Blå i kveld feire i Brenneriveien 9, der husbandet Jaga Jazzist er i ferd med å markere sine første ti år. Kari Grete Jacobsen i Østnorsk jazzsenter gratulerer i dette innlegget både Jaga og Blå med dagen, og håper de ti neste blir enda bedre.

Kalender

Av Kari Grete Jacobsen, daglig leder, Østnorsk Jazzsenter

Støtteerklæringene fra ulike representanter for Oslos kulturliv har de siste dagene haglet inn etter at de sørgelige nyhetene om Blå ble gjort kjent. At Norge trenger konsertscenen og kulturgründeren Blå er et utvilsomt faktum.

«Klubbdøden i Oslo» har den senere tid blitt et begrep, selv om tilnavnet «i Oslo» begrenser fenomenet; klubbdøden har rammet mange rundt om i det ganske land, enten det gjelder arenaer for formidling av profesjonell kunst eller det gjelder den lokale fritidsklubben. Årsakene til nedleggelser i kulturlivet er for så vidt mange, men i likhet med mange andre sykdommer finnes det en kur; kulturområdet trenger investeringer for at det skal kunne utvikles og overleve i et lengre perspektiv enn døgnfluenes.

Norge har tatt mange riktige skritt innafor dette området; for eksempel har vi et særdeles godt utdanningssystem som gir oss dyktige utøvere av internasjonal klasse, vi har en kulturell skolesekk som sikrer at alle barn får oppleve og utfolde seg innafor kreative uttrykksformer, og vi har ulike støtteordninger som bærer i seg viljen til å utvikle kulturlivet. Men: helbredelsen er fortsatt et stykke unna.

Både kunsten, utøverne og publikummet er avhengige av gode formidlingsarenaer og produsenter, og vi har sett at den politiske viljen til å satse på for eksempel festivalene har vært til stede. Nå trengs det et løft også for de faste, helårige institusjonene.

Dokumentet «Samstemt» ble i vår lansert av sju musikkorganisasjoner og her beskrives behovet for en bred satsning på alle feltene innafor musikklivet. «Samstemt» presenterer et helhetssyn på musikklivet, og dersom denne tiltakspakken følges opp vil de fleste sykdomstegnene på musikkområdet i løpet av kort tid forsvinne.

Denne helga feirer timannsorkesteret Jaga Jazzist sitt tiårsjubileum på Blå. Østnorsk jazzsenter gratulerer både Jaga og Blå med dagen, og håper de ti neste blir enda bedre!

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev