Jazzkaar har eksistert i 40 år, og favner musikalsk fra amerikansk mainstreamjazz til ny elektronisk-improvisert musikk og Verdensmusikk. Festivalen finner sted den siste helgen i april i fem forskjellige byer, og har et omfang på ca 30 konserter og et publikumsbesøk på rundt 11 000.
Det er de norske bandene Krøyt, Skomsork og Dadafon som er invitert til å spille på festivalen, i byene Tallin (lørdag 28. april) og Tartu (søndag 29. april). De tre gruppene befinner seg i toppsjiktet av det som etter hvert er blitt karakterisert som «den unge norske jazzscenen»., og betraktes somtre meget særpregede band, som med stor grad av kreativitet og utforskertrang utfordrer den tradisjonelle sjangertankegangen. Det har vært stor oppmerksomhet rundt de norske bandene i forkant av festivalen, musikkvideoen til Krøyt spilles stadig på estlandsk TV, og det har vært flere intervjurunder. Dadafon gjennomfører for øvrig sin releaseturné i forbindelse med slipp av CD’en «And I cant stand still».
«The Nordic sound» er blitt et begrep blant musikkinteresserte i mange land, og det er en stadig økende pågang med forespørsler fra festivaler og klubber. Denne markeringen er et viktig ledd i å følge opp den økende interessen for å presentere norsk musikk i utlandet. Bandet Krøyt har i dette tilfellet fått en direkte forespørsel fra jazzfestivalen i etterkant av deres opptreden i Finland under «Tampere Jazzhappening» høsten 2000.
Norsk Jazzforum har koordinert og tilrettelagt prosjektet, og både Norsk Jazzforum og UD har bidratt med prosjektmidler og reisetøtte. Norsk Jazzforum ser på realiseringen av dette prosjektet som et viktig ledd i å videreutvikle kontakter og nettverksarbeidet mellom kunstnere og kulturinstitusjoner i Norge og utlandet.
Denne satsingen er forøvrig i takt med UDs prioriterte satsninger i Baltikum dette året.
Unn deg ellers gjerne et besøk til hjemmesidene til Jazzkaar, og se gjerne også Ballades oppslag om Dadafon og Skomsork.

Ballade video: Drømmer om barndommen
Super sommermeny med musikkvideoer fra Levina Storåkern x 2, St. Niklas, Quarter Wolf, Hamstermann, El Cartel, Therese Ulvan, STORM & Fixation, Ole Evenrud og Henning Kvitnes.

Hvor brenner det, Guro Furunes Pettersen og Chris Schaal?
Evner bransjen å bevare en grasrot av ny kreativ musikk og bransje utenfor hovedstaden? Og hva kjennetegner egentlig en vellykket undergrunnsscene?

– Øyafestivalen må ta et oppgjør
Utestedet Blå avslutter samarbeidet med Øyafestivalen i protest mot festivalens eierskap.

Øm virvelvind. Axel Skalstad (1992-2025): Jeg blir bare så glad av å se deg spille.
Minneordene over trommeslager Axel Skalstad er skrevet av Filip Roshauw. Skalstad gikk bort i en ulykke nylig, altfor ung med sine 32 år.

Så vanskelig er det ikke.
Hva om likestilling på festivalene bare var...helt vanlig?

Dette ble vedtatt på Tonos årsmøte 2025
Under årets møte ble de fleste foreslåtte endringene i vedtektene vedtatt, men noen sentrale forslag falt.