Juhani Aaltonen (Foto: Jan Granlie, Jazznytt)

Jazznytt: 40-åring i ny ham

Norsk Jazzforums blad, Jazznytt, har skiftet stil og utvidet sitt innhold. Dette for å være mere i takt med en skiftende norsk jazzvirkelighet, hvor stiler blandes og purismen er avlegs. – Jazznytt skal ikke bare være et blad for «menigheten» og et forum for «jazzpolitiet». I Jazznytt skal du kunne lese om kvalitetsmessig rytmisk musikk av alle slag, sier Jan Granlie, redaktør i Jazznytt.

Kalender

Crashkurs i Symfonisk Lytting

21/09/2020 Kl. 18.00

Vestland

Chansons Internationales

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Romantikk og Revolusjon

22/09/2020 Kl. 21:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Kyrre Tromm Lindvig

Jazznytt kan se tilbake på en over 40-årig historie og er dermed som noe av et unikum å regne i norsk musikkoffentlighet. Imidlertid har bladet i denne perioden også hatt sine nedturer, men dette ser ut til å tilhøre en svunnen tid: Nå satses det meget offensivt. Opplaget økes fra 2600 til helle 10.000 eksemplarer og bladet skal nå komme ut seks ganger i året.

— Det mest oppsiktsvekkende rent visuelt er at bladet blir trykket på en måte som fjerner det fra «coffe-table» konseptet og nærmere et litt røffere uttrykk, sier redaktør Jan Granlie.

Inholdsmessig kommer også bladet til å forandre seg, ved at det kommer til å bli mer genreovergripende enn før. – Jazznytt skal ikke bare være et blad for «menigheten» og et forum for «jazzpolitiet». I Jazznytt skal du kunne lese om kvalitetsmessig rytmisk musikk av alle slag, sier Granlie, som legger vekt på at jazzmiljøet i Norge har forandret seg.

— Det som er spesielt med den «nye» norske jazzen er at musikerne ikke lenger er så opptatt av hva slags musikk de spiller. Den «nye» jazzen har vært med på å smelte sammen rock, samtidsmusikk, folkemusikk og jazz på en fascinerende måte.

Noe som har ført til at den «nye» norske jazzen er råere, tøffere og mer «rocka» enn mye av den jazzmusikken som kommer fra andre land – inklusive jazzens hjemland USA, mener Granlie.

Han opplyser videre at det er et ett-årig utredningsarbeid som ligger til grunn for Jazznytts nye ham, og hovedmålsetningen har vært å komme mer på linje med den musikken som de vil skrive skriver om.

Bladet har også fått økt sin støtte fra Jazzforum og fra sine annonsører og kan fra første nummer i 2004 skilte med en pris på 30 kroner.

— Hele omleggingen vil medføre at vi blir en viktig aktør innenfor den norske musikkjournalistikken, noe vi ser på som viktig i en tid da det meste dreier seg om listeplasseringer og «Idol»-konkurranser, avslutter Granlie.

«Nye» Jazznytts første nummer er i salg i Narvesen fra 9. mars og inneholder blant annet artikler om Jazz i Finland, Juhani Aaltonen, Esbjörn Svensson Trio, Miroslav Vitous, Svein Folkvord, Christina Bjordal, All Ears i tillegg til plateanmeldelser og bokomtaler.

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev