Guro Skumsnes Moe

JazzAkks

Norsk jazzforum og AKKS Oslo lanserer nytt kurs: – Vil rekruttere flere jenter til jazzen.

Kalender

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Cikada – Ultima 2020

19/09/2929 Kl. 16.00

Oslo

Norsk jazzforum har i samarbeide med AKKS Oslo utviklet et nytt kurs for jenter. Gjennom mange år har AKKS tilbudt kurs til unge rockespirer, og våren 2008 kommer endelig også jazz og improvisasjon på programmet. Kurset går over åtte uker med kvinnelige instruktører på både instrument og i samspill.

— Med JazzAKKS-kurset ønsker vi å inspirere unge jenter, utvikle spilleglede og gi deltakerne mot og begeistring til å satse videre på sitt instrument. Forhåpentligvis vil vi se noen av dagens JazzAKKS-deltagere som morgendagens stjerner, sier informasjonsansvarlig i Norsk jazzforum, Camilla Slaattun Brauer.

Det har i senere tid vært mye fokus og debatt rundt kvinnerepresentasjonen i musikk-Norge. Det er hevet over enhver tvil at kvinner er underrepresentert både i musikkbransjen og som musikere/komponister spesielt. Musikkinformasjonssenteret (MIC) arrangerte tidligere i høst en to-dagers konferanse med tittel «Musikk og Kjønn» som tok opp temaet. Der ble det bekreftet at forbilder er helt sentralt for rekruttering, og det ble referert til internasjonale undersøkelser som viser at kvinnelige forbilder og lærere resulterer i at unge jenter velger utradisjonelle instrumenter. JazzAKKS-kurset har utelukkende valgt kvinnelige instruktører. Undersøkelsene viste også at valg av instrumenter blir tatt allerede i veldig ung alder og at kulturskolene har en utfordring.

JazzAKKS-kurset starter 7. april og vil gå over åtte uker. Elevene får hver uke en undervisningstime i sitt valgte instrument, samt undervisning i samspill. Resultatet vil etter planen bli presentert på konsert sammen med de andre AKKS-bandene i juni 2008. Instruktører er Kari Rolland – saksofon, Anita Kaasbøll – vokal, Guro Skumsnes Moe – bass, Hedvig Mollestad Thomassen – gitar, Elisabeth Nesset – slagverk. Alle lærerne underviser også i samspill.

Kurset er ikke for nybegynnere, men krever kjennskap til sitt valgte instrument. Det er i første runde lagt opp til fem deltakere som vil danne et band. Norsk jazzforum og AKKS håper på å videreutvikle kurset og inkludere flere byer i Norge om interessen er stor.

AKKS er en idealistisk musikkorganisasjon med avdelinger i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim. AKKS sin målsetting er å rekruttere, motivere og synliggjøre jenter i musikkbransjen. AKKS er en av få idelistiske aktører som tilbyr opplæring i rytmisk musikk, og dette er kjernen i virksomheten. AKKS tilbyr instrumentkurs, samspillkurs samt utleie av øvingslokaler.

Norsk jazzforum er en interesseorganisasjon som samler det norske jazzmiljøet. Organisasjonen har profesjonelle jazzmusikere, jazzklubber, storband, jazzfestivaler og regionale jazzsentre som medlemmer. Norsk jazzforums primære mål er å bidra til at jazz spres til et bredest mulig publikum i Norge, markere norsk jazz nasjonalt og internasjonalt, samt jobbe for økte bevilgninger til norsk jazz.

Instruktører på JazzAKKS:

Kari Rolland – saksofon/samspill
Kari er født i Oslo, og har utdannelsen sin fra Universitetet i Oslo (musikk hovedfag i 1986). Hun har frilanset som utøver, pedagog, kapellmester, komponist og arrangør siden midt på 70-tallet, samt arbeidet politisk og organisatorisk i Foreningen Norske Jazzmusikere, senere Norsk jazzforum gjennom 90-tallet. For tiden er hun styremedlem i Østnorsk jazzsenter. Hun har vært ansatt på Oslo musikk- og kulturskole siden 1999, nærmere bestemt på pop / rock / jazz avdelingen hvor hun underviser saxofon og band. Hun er dessuten leder for avdelingen. I tillegg er hun korpsdirigent og underviser også ved Norges Musikkhøgskole, i et knøttlite og veldig morsomt fag med det ytterst velklingende navnet instrumentaldidaktikk for jazz / pop / rock saxofon. Kari legger stor vekt på improvisasjon i undervisningen, og fokuserer også på klang, groove og form. Hun jobber gjerne med store ensembler, og er for tiden spesielt opptatt av å videreutvikle sitt aller største hjertebarn, Instant Orchestra.

Guro Skumsnes Moe – bass/samspill (bildet)
Utdannet ved musikkonservatoriet i Agder og musikkhøgskolen i Oslo. Har gjort seg bemerket de siste årene på den norske improscenen, gjennom band som Art Directors, samt gjennom andre mer løse konstellasjoner med musikere som Maja S. K. Ratkje, Else Olsen Storesund, Lisa Dillan, Hild Sofie Tafjord, Lene Grenager, Øyvind Storesund, Michael Duch og Fred Frith. Har også vært synlig i konstellasjoner der dans og musikk møtes med improvisasjon som base. Vil i tiden som kommer fortsette å jobbe i krysningspunktet der ulike
kunstarter møtes.

Anita Kaasbøl – vokal/samspill
Anita Kaasbøll er født i 1978 og er opprinnelig fra Hitra. Hun har sin utdanning fra jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim, og våren 2006 avsluttet hun sin mastergradsutdanning i utøvende musikk. Nå jobber hun som vokalist, komponist og arrangør, samtidig som hun underviser i jazz-sang på Norges Musikkhøyskole, Universitetet i Stavanger og Heimdal vgs’s musikklinje. I sin musikk kombinerer Anita vokal og hardware elektronikk gjennom prosessering av stemmen. Kombinasjonen akustisk/prosessert stemme har blitt en viktig del av instrumentet hennes, og skaper en helt egen sound. Dette gjør Anita til en annerledes og spennende stemme på den norske scenen for improvisasjonsmusikk. Anita jobber fast i disse bandene: Bladed, Tricycle, Kaasbøll/Duch Duo og Trondheim Voices.

Hedvig Mollestad Thomassen – gitar/samspill
Hedvig Mollestad Thomassen studerer jazzgitar ved NMH, og er aktiv innen mange ulike prosjekt innenfor jazz og rock, blant annet i rockebandet VOM, Bronco Busters og trioen Songs and Sweet Potatoes. De to sistnevnte har turnert og skal turnere for Rikskonsertene.

Elisabeth Nesset – slagverk.
Elisabeth er født og oppvokst i Oslo, men har tilbrakt de siste 5 årene i Kristiansand. Hun går for tiden 1.året av sin mastergrad i utøvende musikk ved Musikkonservatoriet (Universitetet i Agder).Ved siden av å studere jobber hun som frilans musiker og trommelærer. Elisabeth spiller for tiden fast i bandene Fofoneb, The Pooch, Fruit og Mari Klingen Band. Høsten 07 er hun engasjert av Agder Teater i forbindelse med oppsetningen ”Et Vreeswijk-Kick” i Kristiansand og omegn. Ved siden av et knippe privatelever underviser hun også i hovedinstrument trommer ved Bibelskolen i Grimstad.

Det er Norsk jazzforum som melder dette.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Teknisk koordinator

Carte Blanche

Prosjekt-/ medlemsansvarlig

Musikkforleggerne

Førsteamanuensis i musikkteori

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i obo og engelsk horn

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Festivalprodusent

Oslo Jazzfestival

Produsent

Midtnorsk jazzsenter, Trondheim

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev