Spunk

Good shit – London kaller

Fertiliser-festivalen presenterer noe helt nytt, nemlig tre dager med utelukkende norsk musikk midt i London. – Britene ser på den norske musikkscenen som noe friskt, spennende og innovativt, sier Øyvind Stokke ved Den norske ambassaden i London. Det høyprofilerte musikkbladet The Wire er med på å fronte festivalen, og har lagt sampleren «Fjord Focus» ved sin siste utgave. Slagordet for festivalen er «Good Shit From Norway».

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

— Fertiliser-festivalen ble unnfanget av Polly Eldridge og Andrew Missingham, forteller Vegard Strømsodd, som til daglig jobber i Pilot Management, med ansvaret for Xploding Plastix. Han mener festivalen er et tegn på at norsk musikk begynner å bygge seg opp en høyere status i utlandet:

— For bandene er dette en kjempeflott mulighet til å vise seg frem. Med litt flaks kan det vanke konsertbookinger, distribusjonsavtaler og platekontrakter, for denne festivalen kommer til å få god mediadekning og masse oppmerksomhet, sier Strømsodd, som har fungert som en slags fødselshjelper for prosjektet.

Strømsodd understreker også at bandene må de også jobbe en del selv hvis vil ha maksimalt utbytte av denne muligheten:

— Dette er en god plattform for oppmerksomhet, men det lønner seg ikke alltid å stole bare på flaksen. Det beste er å finne ut hvem i England som holder på med liknende musikk, og sørge for å få dem til å komme på festivalen. Ta gjerne kontakt med flere aktører, slik at de snakker om bandet seg imellom, da blir fort andre nysgjerrige, og man har begynnelsen på et buzz, sier Strømsodd, som i sin tid fikk vite om festivalen igjennom Øyvind Stokke.

— De ringte fra ambassaden en dag, og sa «Vegard, dette må du være med på – to engelskmenn vil lage musikkfestival med bare norske band!», forteller Strømsodd. Han tok straks kontakt med de to: Norgesvenn og musikkpromotør Polly Eldridge, og sin tidligere musikklærer fra McCartney-skolen; Andrew Missingham.

— Andrew er sinnsykt godt oppdatert på musikkfronten, og spesielt på norsk elektronika, mens Polly har hatt ansvaret for Cheltenham Jazz Festival, der flere norske band og artister har spilt. Nå jobber hun med norsk-engelske Food, forteller Strømsodd.

Noe av æren for denne festivalen ligger også utvilsomt på den norske ambassaden i London. De har sendt Eldridge til Norge mange ganger, for at hun skulle kunne absorbere norsk musikk og ta med seg inntrykkene hjem. Ambassaden har også støttet festivalen økonomisk og praktisk, blant annet ved å gå i bresjen for «Fjord Focus»-sampleren.

— Vi trives best i bakgrunnen, med å formidle kontakter, sier Stokke, som avslører at ambassaden lenge har jobbet i det stille for å promovere norsk musikk:

— Vår oppgave er å lytte til hva britene synes er interessant, og vanne grobunnen litt. Den norske musikkscenen har hatt voldsom rekruttering og høy kvalitet i det siste, spesielt innenfor genrene jazz, rock, pop og elektronika. Dermed er det viktig for oss å bruke penger på å vise hva som skjer i Norge, og sørge for å nå de unge miljøene. Dette gjør vi først og fremst ved å betale for å sende nøkkelpersoner i musikkindustrien over til Norge, for økonomien i disse selskapene er ofte for dårlig til at de klarer å dekke reisen selv. Nå viser det seg at de inntrykkene Polly Eldridge har samlet gir frukter igjennom en kjempeprofilering midt i Londons East side.

Stokke håper at Fertiliser-festivalen kan bidra til at britene ser enda mer av helheten i norsk musikk:

— I Storbritannia har norsk musikk et veldig positivt buzz om dagen, det norske blir sett på som noe nytt, friskt og avant-garde. Det inntrykket må vi bygge videre på, sier Stokke, som gleder seg til en spennende festival og en massiv markedsføringsmulighet for de bandene som spiller.

Festivalen går over fire dager, og presenterer kjente og mindre kjente norske artister på klubbene 93 Feet East og The Spitz. Torsdag spiller Phonophani, Close Erase og Jaga Jazzist, mens fredagen kan by på konserter fra Spunk, Eivind Aarset, Wibutee og Bjørn Torske. Lørdagen, som er eneste dag på The Spitz, spiller Xploding Plastix, DJ Strangefruit og Oslo Fluid, denne gangen med hjelp av den engelske gatepoeten Ty. Festivalen avslutter søndag med Nils Økland Trio, Arve Henriksen og Iain Ballamys norsk-engelske Food.

Flere detaljer om festivalen finner du på denne lenken.


Lytt på 30 sekunder av Spunk-låten «Epleslang» fra The Wire’s sampler-CD.


Kjøp eller lytt på flere kutt / album

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev