Trude Storheim (Foto: Vidar Herre/avisa-hordaland)

Artistene får honorar – lyse utsikter for Vossa Jazz

Onsdag kveld ble det klart at musikere med krav til Vossa Jazz får utbetalt honorarene de har utestående i festivalen. Det bekrefter styreleder Trude Storheim i Vossa Jazz. Etter møtet på Fraktgodsen onsdag, med enkeltpersoner og lokalt næringsliv på Voss, har det oppstått et privat initiativ som vil overta artistgjelden på 380 000 kroner til 21 musikere, og samtidig starte en dugnad for Vossa Jazz. – Det er veldig stor positivitet til Vossa Jazz i bygda, og det er interesse for en kronerulling som også kommer til å bidra til et godt fundament for kommende festivaler, sier Jan Bruse Andersen, direktør i Park Hotell på Voss.

Kalender

Fagerborgfestspillene 2021 – Brytningstid

23/04/2021 Kl. 18:00

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Av Carl Kristian Johansen

I følge avisa Hordaland var blant annet representanter fra Fleischers Hotell, Park Hotell, ordfører og rådmann til stede på Fraktgodsen onsdag kveld.

— Enkeltpersoner og næringslivet på Voss har tatt et initiativ som betyr at alle fordringene fra musikerne tas ut, sier Trude Storheim, styreleder i Vossa Jazz,.

Betyr dette at artistene med utestående penger får utbetalt dette?

— Det betyr at alle musikerne får utbetalt fulle honorarer, sier Storheim.

Det er altså en gruppe i næringslivet på Voss som har overtatt ansvaret for artistenes fordringer. Når, og hvordan, utbetalingene vil skje er ikke bestemt enda, men det er klart at disse pengene ikke vil gå gjennom Vossa Jazz av juridiske årsaker.

— Vi ble ferdig sent i går kveld og jobber nå med detaljene. Vi håper å få vite mer over helgen, men når det gjelder tidspunkt for utbetalingene må denne gruppen svare selv, sier Storheim.

Hva med den resterende gjelden til Vossa Jazz?

— Jeg kan ikke kommentere annet enn at vi jobber med de utfordringene vi står overfor. Det har vi gjort hele veien, og det kommer vi til å fortsette med, sier Storheim.

Øvrige kreditorer
I følge avisa Hordaland skylder Vossa Jazz fremdeles over 1 million kroner til ulike kreditorer. Blant de største kreditorene finnes Park Hotell på Voss.

Direktør Jan Bruse Andersen var tilstede på møtet på Fraktgodsen. Park Hotell er en av få store kreditorer.

— Vi bidrar ikke med kontanter, men kommer til å ettergi gjeld, sier Bruse Andersen.

— Det eneste som er sikkert etter møtet er at artisthonorarene løftes ut og gjøres opp for. Det gjenstående blir akkord eller finansiering av utbetaling, men det er fremdeles litt usikkert hvordan dette blir organisert, sier Andersen.

Næringslivet på Voss går altså sammen i en dugnad for å redde festivalens økonomi.

— Det er veldig stor positivitet til Vossa Jazz i bygda, og det er interesse for en kronerulling som også kommer til å bidra til et godt fundament for kommende festivaler, sier Bruse Andersen.

— Dette har belyst hvor ubeskyttet musikere er som gruppe
Trygve Seim, som stod bak bestillingsverket ”Reiser”, er den største kreditoren blant musikerne. Seims krav til Vossa Jazz er på 140 000 kroner, på vegne av sitt ensemble som teller ti musikere.

— Hvis dette medfører riktighet er jeg veldig glad for det, sier Seim til Ballade.

— Og jeg er glad for at næringslivet på Voss ser viktigheten av videre eksistens for Vossa Jazz.

Men Seim mener at denne saken har belyst flere viktige momenter.

— Det er viktig å fortsette å jobbe mot bevilgende myndigheter i Kulturrådet og Kulturdepartementet, for å sørge for at dette ikke skjer flere ganger, og for at musikernes vilkår skal bli bedre. Det er det kanskje det viktigste som har kommet fram her.

— Dette har belyst hvor ubeskyttet musikere er som gruppe, sier Seim.

Seim trekker også fram arbeidet fagforeningen Musikerne fellesorganisasjon (MFO) har gjort i denne saken.

— Jeg synes dette også viser viktigheten av å ha MFO med på laget. De har stått helt og holdent på musikernes side og lagt press på styret i Vossa Jazz. MFO har gjort en fenomenal jobb, mener Seim.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rektor

Rana kulturskole

Kantor/ kirkemusiker

Kongsberg kirkelige fellesråd

Arrangementsansvarlige

Nasjonal jazzscene

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Slagverkpedagog – 20 % fast stilling

Kulturskolen Rakkestad Kommune

Førsteamanuensis II i eufonium

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kulturskolerektor

Østre Toten kommune

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev