Paal Nilssen-Love, live

Årets Buddy: Paal Nilssen-Love

Torsdag 4. januar mottok trommeslager Paal Nilssen-Love Buddy-prisen for 2006. Buddy-prisen er regnet som den høyeste utmerkelsen i norsk jazz og tildeles en musiker som både har utmerket seg som utøver og som har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse. Nilssen-Love er stolt over tildelingen av en pris som nå fyller 50 år.

Kalender

Av Bjørn Hammershaug

Trommeslager Paal Nilssen-Love (f. 1974, Molde) har rukket å sette markante spor etter seg i både norsk og internasjonal jazz i kraft av sin særegne spillestil. Han er også med på å arrangere den årlige festivalen all Ears – en festival for improvisert musikk, i Oslo.

Nilssen-Love har siden 1992 gitt ut en rekke plater, og ga i 2001 ut sitt kritikerroste soloalbum, «Sticks & Stones». Han kjennes fra en rekke ulike konstellasjoner, som The Thing, Atomic, Scorch Trio og School Days.

Stolt prisvinner

— Dette var utrolig gøy og dessuten helt uventet, sier en fornøyd Paal Nilssen-Love til Ballade.

— Det dreier seg om den tyngste prisen i norsk jazz, og å motta denne viser at det settes pris på det en holder på med. Jeg tror ikke det ble nevnt i talen, men Buddy-prisen fyller jo faktisk 50 år i disse dager, fortsetter den stolte prisvinner:

— Den første Buddy var trompetisten Rowland Greenberg, og jeg husker et tv-intervju med ham der han klager på disse ”bop-trommisene” fra USA. 50 år etter har på en måte det stikk motsatte skjedd, og det er jo litt komisk.

Du er også godt representert i årets Spellemann, og bidrar på hele tre av årets nominerte jazzplater. Føler du at med dette er i ferd med å få en slags anerkjennelse for ditt arbeid?

— Det er tydelig at det sitter en jury med andre ører enn tidligere, humrer Nilssen-Love. – Vi leverte vel inn omtrent samme antall plater i fjor, og da ble ingen nominert.

Nå venter i første rekke All Ears-festivalen i Oslo. Den hadde kick-off på Fabrikken i går med en energisk, levende og vakker konsert fra de fire initiativtagerne (i tillegg til Nilssen-Love; Maja Ratkje, Lasse Marhaug og Kjetil Møster). Dette er en konstellasjon som vi kanskje vil se mer av i fremtiden. En godt besatt Fabrikken tok godt i mot kvartetten, og oppmøtet lover kanskje godt for hele festivalen:

— Man forsøker å senke forventningene, så det var veldig gøy at det kom så mye folk. Det er kanskje litt utradisjonelt å sparke i gang en festival med en slik konsert, men vi synes det er verd å gjøre det.

— En modig musiker

Styret i Norsk jazzforum sier i sin begrunnelse for tildelingen:

— Buddyprisvinneren for 2006 har vært en svært markant og viktig aktør i det norske jazzmiljøet de siste 10-15 årene. Prisvinneren har i svært høy grad utmerket seg både som soloutøver, drivende bandmedlem, som festivalarrangør og superaktivist i jazzen.

Nesten ingen norsk musiker har initiert og bidratt til å holde fart i et så stort antall band og så mange aktiviteter som årets prismottaker.

Det er en modig musiker som mottar Buddy-statuetten i dag, en som har prøvd ut mange veier i sitt musikalske liv. Han har ikke alltid oppsøkt de mest tilgjengelige stilretningene, tvert imot har han på en uredd og konsekvent måte stadig vært med på å spille seg inn i nye jazzområder som en kontinuerlig innovatør. Med ualminnelig stor energi har han slått seg vei gjennom både det norske og det internasjonale musikklivet, med det instrumentet han vel kan sies å ha vært flasket opp med.

Han er kjent som en særs talentfull og dyktig musiker, noe som også bekreftes av supermusikeren Pat Methenys uttalelse om prismottakeren etter et samarbeide i Molde i 2001: Han er rett og slett en av de beste nye musikerne jeg har hørt de siste årene. Og Metheny tilføyde: Denne karen er så intelligent og drivende dyktig at jeg vil ha han som USAs neste president. Ikke lite i jazzens moderland.

Denne uken fikk vi også vite at prismottakeren er nominert til Spellemannsprisen i jazzkategorien, for ikke mindre enn tre prosjekter, hvor han i alle tre bidrar med sitt energiske, frie, kompromissløse trommespill.

Om Buddy-prisen

Norsk jazz høyeste utmerkelse ble innstiftet av Norsk Jazzforbund i 1956. Siden starten har 46 musikere mottatt prisen.

Buddy tildeles en musiker som både har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument og samtidig har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskapen til musikkformen.

Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg, 50.000 kroner fra Norsk jazzforum, samt en flyreise for to personer med SASBraathens til en fritt valgt destinasjon i Europa.

— Jeg satte meg ned foran kartet i går, men vet ikke helt hvor ferden går, smiler Nilssen-Love. Hadde jeg ikke nettopp vært på Island så hadde jeg nok dratt dit. Kanskje det blir Russland, eller rett og slett til et varmt sted.

Vinnere av Buddy-prisen siden 2000:
2000 Sidsel Endresen
2001 Jon Eberson
2003 Ærespris: Petter Petterson jr.
2003 Nils Petter Molvær
2004 Bugge Wesseltoft
2005 Arve Henriksen

Paal Nilssen-Love er neste ukes P2-artist. Guttorm Andreasen i NRK har laget et større portrett av artisten, og det vil sendes som 5 x 30 minutter med Paal, prat og musikk – hver morgen og kveld på P2 neste uke, kl 9.30 og 19.00.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo