Life ... But How To Live It live på Brygga, Trondheim, 1991 (Foto: Trond Sættem)

Life … But How To Live It-vokalisten: – Jeg hadde lyst på det som var farlig

BALLADE RADIO: Life … But How To Live It er legender fra norsk hardcore på 90-tallet. Ny podkast fra Ballade radio ute nå, med Katja Benneche Osvold.

Kalender

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Peter og ulven

27/11/2021 Kl. 12.00 og 14.00

Oslo

Herrenes Lørdagsopera

27/11/2021 Kl. 15:30

Viken

OSLO STRYKEKVARTETT 30 ÅR: Kvartettfest

27/11/2021 Kl. 17.00

Oslo

– Alt var pastell og veldig ufarlig. Jeg hadde lyst på det som var farlig. Om natta.

Og slik starta det: Katja Benneche Osvold, fra «Blærum», fant sitt sted på det okkuperte, etterhvert sjølstyrte, Blitzhuset i Oslo i overgangen til 90-tallet. Og hun ville aller mest én ting: være roadie. Eller, helst: spille i band! Alle som ikke har kjent på pønkens gjør-det-sjøl-ånd bør trykke «play» på denne podkastepisoden som i sin helhet er et intervju med en som etterlevde den. Alle som har kjent på dén har nok satt i gang episoden allerede, for disse folka har inspirert mange. Noen nyere band innen harde rocksjangre var for eksempel å se på stolradene denne fredagen.

– Vi dreiv jo med en slags kulturutveksling. Byttesamfunnet, smiler hun, og mener at black metal-Oslo kom til dem for å lære, de sa:
– Hva fader er det dere får til? Turnéruta gikk innom alle okkuperte og alle mulige klubber i Europa! Vi var først!

Det anerkjente hardcorebandet Life … But How To Live It innehar status nok fra den gang mer enn nok til at musikkinteresserte benka seg tett da vokasliten som voksen stilte for å fortelle. Dette var i februar, to uker før Norge lukka seg for koronaen.

Hør i Spotify.

Hør på Soundcloud.

Hør i iTunes / Apple podcasts.

– Det var et idealistisk prosjekt. Det handla om at alle kan. Hvis du gidder, da, sier Benneche Osvold om tida i et band folk fortsatt graver i Youtube og vinyl-/CD-kasser for å finne.

I opptaket hører du historier fra og om det sjølstyrte huset Blitz, om hvordan de rigget til et helt system av infrastruktur; «postordre … faxmaskin … frimerker … Ring a bell??», om verdien av å sitte i sofaen til rare folk rundt i Europa som lager vond mat, framfor å turnere med hotellrom. At alle var på likefot.

Og du hører om selve musikken, som var melodisk til å komme fra en så hard scene:
– Det var folky!
Audun Vinger trekker særlig fram et TV-opptak av kampsangen No More Pity fra 1991 (se under):
– Dette er slik musikk som dagens unge går tre år på jazzlinja for å lære seg å spille og opptre på Bylarm … Det er avansert, mener Audun Vinger.
Men kanskje det handler aller mest om hvordan du stiller forsterkerne – og om trening? Hør Benneche Osvold om alt dette og mer i Ballade radio.

Ballade radio finner du der du finner podkastene dine til vanlig.

 

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this