Adjagas (foto: Trust Me Records)

Utfordrer P3 med samisk joik

Marit Karlsen i Trust Me Records utfordrer NRK P3 til å playliste det samiske bandet Adjagas. «Jeg ønsker å utfordre fegiser og formidlere som er seg og sine nok. Jeg kaster hansken! 21. november kommer utfordringen! Trust Me Records gir ut samisk basert musikk med joik,» skrev hun etter en radiodebatt med P3s Håkon Moslet. Torsdag 3. november spiller Adjagas på Parkteatret i anledning Oslo World Music Festival, og 2. desember varmer de opp for Madrugada i Oslo Spektrum.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Øyvind Holen

— Denne gir jeg ut kun for å utfordre P3. Dette er samisk orientert musikk. Den kommer 21. november, og jeg skal opp i NRK for å spille for alle kanalene. Da skal vi se om P3 setter denne låta på sin playliste, og dette er faktisk et eksperiment, sier Marit Karlsen i Trust Me Records til radioprogrammet Kurér i NRK P2.

Dermed blir duoen Sara Marielle Gaup og Lawra Somby gjort til våpen i Karlsens konflikt med NRK P3, og 21. november slipper Trust Me Records debutalbumet til de to unge joikerne. Adjagas har spilt inn det selvtitulerte debutalbumet i Lars Liens studio, med Andreas Mjøs (Jaga Jazzist) som produsent. «Resultatet er et internasjonalt og høyst originalt album med referanser til ikke bare samisk tradisjonsmusikk, men også til blant annet amerikansk bluegrass. Samtidig gir det musikalske assosiasjoner til blant andre Nick Cave, Neil Young og Four Tet,» heter det i pressemeldinga. Det er låta «Mun Ja Mun» som er sendt til norske radiostasjoner, men det er især P3 som utfordres.

Adjagas har allerede vakt oppmerksomhet. De varmet opp for Kaizers Orchestra på Prekestolen under Bylarm, har spilt på Glastonbury-festivalen og var med på Mandela-konserten i Tromsø. Torsdag 3. november spiller duoen på Parkteatret sammen med sibirske Yat-Kha – i anledning Oslo World Music Festival. Madrugada er også blitt sjarmert, og 2. desember går Adjagas på scenen i Oslo Spektrum – som oppvarmer for Madrugada. Nå ønsker Marit Karlsen at også NRK P3 skal ta sjansen på å sette Adjagas opp på spillelista.

— Dette er et uttrykk som ligger langt unna den glamorøse pakka med pop og rock, og tilhører ikke noen scener, har ikke noen moderne klær eller image som går inn under veldig mye av det P3-bandene har, sier hun til NRK P2.

Hun forklarer at hun mener P3 bør være modig og prøve å spille noe som vi må utfordre oss selv for å prøve å forstå og like. P3s musikksjef Håkon Moslet vil ikke si noe om muligheten til å spille låta før han har hørt den, men sier han føler et stort ansvar for å få nye norske artister opp og fram.

— Det vi holder på med kan oppsummeres i to ganske korte punkter; det er en støttespiller for norsk musikk, og det er å lage radio for unge folk.

Karlsen tar opp tråden på sin egen blogg, der hun skriver: «I dag forteller P3 (…) at de må tilpasse seg mediahverdagen i 2005. Tilpasse hvem da? Dagbladet og VG? Hvorfor tør ikke P3 å ha som visjon om å gjøre både norsk og ukonvensjonell musikk like selvfølgelig sammen med både utenlandsk og konvensjonell musikk – på dagtid som på kveldstid? Herre, frels meg. Jeg ønsker å utfordre fegiser og formidlere som er seg og sine nok. Jeg har bestemt meg for å løpe for Røde Kors Ungdom, og jeg kaster hansken! 21. november kommer utfordringen! Trust Me Records gir ut samisk basert musikk med joik! Jeg har aldri hatt noe forhold til joik, men det er helt uinteressant hva jeg liker eller har musikalsk forhold til eller ikke. Det er også helt uinteressant om de i P3 liker joik eller ikke. De sier jo at de ikke bare skal playliste det de selv liker. Eller?»

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev