Transjoik, 2003

Transjoik vant minoritets-Grand Prix

Gruppen Transjoik vant i natt konkurransen Liet Ynternasjonaal i Nederland med sin nye låt «Mijjajaa». Konkurransen ble arrangert som et slags Grand Prix for minoritetsspråk i Europa. Transjoik, som i denne forbindelsen representerte samisk språk, konkurrerte mot ni andre artister med språk som katalansk, walisisk, frisisk, med mer. Liet Ynternasjonaal ble direktesendt på TV til en rekke europeiske land.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Avstemningen foregikk på samme måte som i Grand Prix, forteller Ketil Hustad i Hustad Promotion. – En jury fra hvert språkområde leste opp sine poengsummer etter hvert som spenning og stemning steg i salen. Lenge så det ut til at Transjoik skulle havne på 2. plass, men så endte det altså tilslutt med seier.

Transjoik vant med denne konkurransen flere engasjementstilbud fra større festivaler i Nederland. Dessuten blir det gjort en TV-reportasje om gruppen på nederlandsk TV, og gruppen fikk mye positiv omtale hos mange europeiske TV-stasjoner.

Transjoik er en av de aller mest fremgangsrike samiske gruppene om dagen, og består to trommeslagere (Tor Haugerud og Snorre Bjerck), en gitarist (Nils-Olav Johansen) og en keyboardist (Frode Fjellheim). Musikken er basert på tradisjonell samisk joik, med utgangspunkt i gamle opptak på voksrull, men er i Transjoiks tapning utviklet videre til en urban og likevel mystisk stil, med innslag av bl.a. strupesang.

— Om man må snakke om musikalske båser, er ambient, trance og techno mulige sammenlikninger. Selvsagt kan betegnelsen world-music brukes. I så fall har Transjoik brakt denne sjangeren et skritt videre, heter det på bandets egne hjemmesider.

Transjoik ga nylig ut sin tredje CD «Meavraa» – et gammelt, sydsamisk begrep som betyr noe slikt «lyden en sjaman frembringer for å komme i trance».

Transjoik har også tidligere vakt internasjonal oppmerksomhet, og har bl.a. opptrådt på prestisjetunge festivaler og spilesteder som Montreal Jazz Festival, Water Festival, Stockholm, Rouen-festivalen i Frankrike og The Knitting Factory i New York. Bandet har videre hatt en rekke TV-opptredener i bl.a. Sverige og Canada.

Den svenske kritikeren Erika Hallhagen har omtalt bandets live-kvaliteter på dette viset: «Full av beundring över hur någonting kan låta så hjärtskrikande, men samtidigt så dovt och vakkert. Bandets grundare Frode Fjellheim sitter i midten av scenen rytmisk vaggande fram och tillbaka. Som et pumpande hjärta som sprider förtrollning ut i rummett. Det var inte enbart med munnen det jojkades. Även trummor kan joika bevisade bandet och bjød på en sensationell sydsamisk trumjojk. En smattrande duell mellan de två trumspelarna, där de utmanade hvarandra på en rytmisk kamp.»

Transjoik er for tiden også på en større Norgesturné, som avsluttes på Blå i Oslo fredag 28. november og på Kafé K i Porsgrunn lørdag 29. november. Vinnerlåten «Mijjajaa» vil etter planen foreligge på CD på nyåret – i forkant av en ny turné for Rikskonsertene.

Du kan ellers lese mer om Liet Ynternasjonaal, som ble arrangert for første gang i 2002, på disse nettsidene: www.liet.nl.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev