Susanne Lundeng

Susanne Lundeng mottar Europapris for folkekunst

Europaprisen for folkekunst fra Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. går i år til den norske folkemusikeren Susanne Lundeng. Prisutdelingen skjer om kvelden lørdag den 7. august 2004, klokken 19.00, i rammen av musikkfestuka på den nordnorske øyen Fleinvær. Toepfer-stiftelsen roser Lundeng for hennes syntese av det moderne og det tradisjonelle, og mener at hun besitter en musikalsk kraft som «gir basis til en ny type folkemusikk».

Kalender

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Lørdagsopera i Posthallen

24/02/2024 Kl. 16:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

— Det internasjonale kuratorium til stiftelsen har gitt Susanne Lundeng prisen for utviklingen av en egen, umiskjennelig musikalsk uttrykksform, som fascinerer mange mennesker både i Norge og utlandet. Kunstneren behersker sin regionale tradisjon på en spesiell måte. Komposisjonene har røttene sine dypt i den tradisjonelle musikken i Nord-Norge, og er samtidig inspirert av klassikk, jazz og rock. Denne syntesen av tradisjon og moderne, kjent regionalt og internasjonalt, har Susanne Lundeng gitt en musikalsk kraft som gir basis til en «ny folkemusikk», heter det i en kunngjøring av stiftelsen på nettsiden toepfer-fvs.de.

Videre om prisvinneren skriver den tyske nettsiden: «Den karismatiske fiolinspilleren Susanne Lundeng, som stammer fra Nordland i Nord-Norge, snakker man om som et naturtalent i den beste betydning av ordet. Inspirert av landskapet og tradisjonen i Lofoten bestemte Susanne Lundeng seg for musikken allerede i en alder av ni år, og begynte å ta fiolinundervisning av spillemennene i denne regionen. Raskt utviklet hun sin helt egen stil. Komposisjonene hennes som både alvorlig og med humor har vevet inn sporene til mange musikkstiler, begeistrer i dag lyttere langt utover de norske grenser. Turneer førte musikeren og bandet hennes til utlandet, 2003 bl.a. til Tyskland. Hun har utgitt mange CD-er. derunder «Vals Til En Rød Fela» (Walzer für eine rote Geige; 2000) og «Forunderlig Ferd» (Wunderbare Reise; januar 2004).»

Med Europaprisen for folkekunst, som ble stilt til rådighet i år 1973, utmerker Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. eksemplariske ytelser for opprettholding og videreutvikling av folkekunst, især i områdene musikk og fremstillende kunst. Ved dette verdsettes enten totalverket til en forening eller også enkeltytelser fra en personlighet. Prisen er på 10.000, og deles ut årlig til deltagere fra Øst- og Vest Europa. Tidligere ble det for en tid utdelt to priser, slik at listen av deltagere omfattet mer enn 80 grupper og personligheter fra hele Europa.

Over utdelingen av prisen bestemmer et uavhengig kuratorium. På tidspunktet hvor tildelingen ble bestemt, besto denne gruppenn av: Professor Dr. Reimund Kvideland, Bergen/Norge (formann), Professor Dr. Silke Göttsch-Elten, Kiel (stedfortredene leder), Professor Dr. Reinhard Johler, Tübingen. Professor Dr. Ildikó Kriza, Budapest/Ungarn og Professor Dr. Josep Martí i Pérez, Barcelona/Spania.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.