Womex 2002 Norwegian Stand (Photo: Norwegian Traditional Music Agency)

Sterk norsk profil på årets Womex

Med en av de største standene var Norge godt synlig på årets Womex messe som gikk av stabelen i Essen, Tyskland fra 24. til 27. oktober. Etnisk, world, crossover og folkemusikk stod på dagsordenen for en norsk delegasjon som markerte seg sterkt. Ola K. Berge fra Norsk Folkemusikkformidling var blant de som hadde godt utbytte av å delta på årets Womex: – Vi har fått mange gode kontakter og interessante signaler fra det internasjonale markedet, forteller han.

Kalender

Operapub på Grønland Boulebar

24/02/2024 Kl. 19:00

Oslo

Islandsk utbrot i Bergen

24/02/2024 Kl. 18.00

Vestland

Opera og Gourmet på Ekebergrestauranten

28/02/2024 Kl. 18:00

Oslo

DUESUND

28/02/2024 Kl. 20:00

Vestland

Den norske deltagelsen på forrige ukes Womex var en av de sterkeste noensinne. Blant deltagerne kan man finne plateselskaper, managements, interesseorganisasjoner, forlag, konsert-nettverk og festivaler. På Popkomm og Midem har den norske standen tidligere vært klart profilert under slagordet Norway Now. Dette ble i år videreført på Womex der den norske standen, som var en av de aller største på hele messa, stod fram som et helhetlig og sterkt innslag.

Ola K. Berge fra Norsk Folkemusikkformidling hadde godt utbytte av å delta på årets Womex:

— Vi er godt fornøyd, ja. Vi har fått mange gode kontakter og fått interessante signaler fra det internasjonale markedet. Det er to ting vi i hovedsak fokuserer på: å få norske plater distribuert eller lisensiert til utlandet og å få de samme artistene ut på turne utenfor Norge. Dette henger tett sammen; uten plater i butikkene blir det ikke turne, og uten turne blir det ikke noe platesalg. Vi har opplevd god interesse for det vi presenterer. Den ”hvite” skandinaviske folkemusikken har nesten vært glemt internasjonalt – dette kan være i ferd med å endre seg nå. Vi har vært i kontakt med flere store internasjonale selskaper som var tydelig interessert i norsk folkemusikk og som var i ferd med å planlegge samleskiver med norske utøvere.

Berge framhever også at kontakten de norske deltagerne imellom er viktig: Det gir et godt signal utad å stå sammen og det er viktig å møte de andre norske aktørene. En positiv bi-effekt av Womex var den gode kommunikasjonen med det norske miljøet og nye ideer som kommer opp under praten på standen.

For de fleste av de norske deltagerne gjenstår nå en av de viktigste oppgavene; å få orden i virvaret av visittkort og notater og deretter følge opp alle kontakter, avtaler, planer og ideer som kom ut av årets Womex. Utgangspunktet skulle være bra; den norske verdensmusikkscenen fremstår nå sterkere internasjonalt enn noen gang tidligere.

Blant de norske deltagerne på Womex 2002 var Grappa, 2L/Lindberg Lyd, Norsk Folkemusikkformidlinmg, Rikskonsertene, Førde Folkemusikkfestival, Hacate Entertainment Group Norway, Sampsill, Music Export Norway og Musikkinformasjonssenteret. Norges deltagelse var koordinert av MIC, som også sto bak en spesialutgave av bransjepublikasjonen Norway Now i sakens anledning.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.