Ønsker mangfold av unge folkemusikere til Ethno FolkCamp
JM Norway inviterer musikere fra hele verden som er bosatt i Norge til å utveksle tradisjonsmusikk og kultur i Førde.
I midten av november vil Ethno FolkCamp gå av stabelen i Førde. Dette er første gangen denne versjonen av folkemusikk-leiren holdes i Norge. Campen må i følge arrangør Jeunesses Musicales Norway (JM Norway) ikke forveksles med andre Ethno arrangement siden dette er en leir kun for musikere i Norge.
Ethnocampene er en del av et større konsept under Jeunesses Musicales International som organiseres i rundt 30 land, dere alle lager sin vri over de samme grunnprinsippene: unge folkemusikere fra hele verden møtes for å lære musikk fra sine respektive tradisjoner.
Bare bosatte i Norge
Ordinære Ethnocamper med internasjonale deltakere har tidligere blitt holdt i 2014 på Voss, og i 2015 på Rørstad utenfor Bodø.
– Det som skiller ut denne leiren er at vi ikke åpner opp for søknader fra internasjonale musikere som ikke bor i Norge. Vi ønsker å samle og vise frem mangfoldet av musikere som bor i Norge, men som har med seg tradisjoner fra hele verden, sier Karoline Asskildt i JM Norway.
Hun forklarer at leirene startet som en sommerleir da den første gang ble arrangert i Sverige.
– Men nå finner leirene sted gjennom hele året. Vi gjør dette i Førde, opp mot Barnas Verdensdager 10-18 november. Det er jo heller ikke så viktig i seg selv at slike camper holdes om sommeren. Og kanskje er Norge vel så spektakulært på vinteren?
Viktig med samarbeid
Folkemusikk har lang tradisjon i Førde, og Asskildt svarer bekreftende på at Førdefestivalen er involvert i campen.
– Ja, vi ønsket å arrangere FolkCamp i samarbeid med en festivalpartner som kan tilby en scene og et publikum, og var glade for at Førdefestivalen og Barnas verdensdager Førde ønsket å være vertskap for vår avslutningskonsert. Kanskje kan det også utvikles til et langsiktig samarbeid om Ethno Norway.
Også de tidligere Ethnocampene var samarbeidsprosjekter. Den gang var det norske musikere, som allerede kjente godt til konseptet, og som selv hadde deltatt på flere Ethno-arrangementer andre steder.
– Som organisasjon har vi lang erfaring med å jobbe med unge musikere i hele verden, blant annet gjennom utvekslingsprosjektet MOVE – hvor vi utveksler 24 unge musikere hvert år med våre søsterorganisasjoner i Malawi, Mosambik og Brasil. JM Norge er også representert i det internasjonale Ethno-styret.
– Hvem er målgruppen for campen og er det noen kriterier får å få bli med?
– Det er unge musikere i Norge som brenner for å dele og lære ny musikk og musikktradisjoner. Vi håper å nå ut til et mangfold av musikere, altså også de som ikke har norsk bakgrunn. Gjennom våre prosjekter har vi møtt mange fantastiske unge musikere som bærer på verdifulle tradisjoner fra hele verden, disse vil vi løfte fram sammen med den norske musikktradisjonen.
– Blir det dermed et slags Fargespill for unge voksne?
– Nei. Dette nettverket er ikke styrt ovenfra, men har i stor grad vokst fram gjennom frivillig engasjement og handler om at unge lærer unge. Leiren er for unge musikere mellom 18-30 fra alle verdens land, som får sjansen til å videreføre sine tradisjoner og sin musikk i en setting som skaper samhold, vennskap og nye musikalske koblinger.
Dele tradisjonsuttrykk
Det vil i motsetning til for eksempel poplåtskrivercamper ikke bli skrevet nye låter under leiren.
– Repertoaret er basert i tradisjonsmusikken. Alle deltakerne tar med seg en melodi fra sin tradisjon, og lærer den til resten av gruppen. Låten arrangeres for hele ensemblet som opptrer med det nye materialet de har lært, sier Asskildt
– Hvorfor trengs det en egen camp for folkemusikere?
– Fordi det er viktig for unge musikere å kunne ha en arena hvor de kan dele og lære av hverandre. Folkemusikk baserer seg jo på muntlig overlevering.
Asskildt mener at en folkemusikkleir gir en inspirerende ramme for å møte nye melodier, musikere og venner.
– Det er også viktig å skape arenaer der musikere fra forskjellige tradisjoner kan møte hverandre, dette tror vi er med på å skape et romsligere musikkliv og et romsligere samfunn.
– Vi vil gi unge musikere tilgang på et internasjonalt musikkliv, og jobber for å skape et mer inkluderende ungt musikkliv i Norge. Årsaken til at vi arrangerer akkurat Ethno FolkCamp er at vi ønsker å gi unge musikere fra flere forskjellige musikktradisjoner mulighet til både å lære og utveksle musikk og kultur. Målet er å vise frem det mangfoldet av musikere som har vokst fram i Norge, sier Asskildt.
Påmeldingsfrist for leieren, som for øvrig mottar støtte fra Norsk kulturråd, er 10. Oktober. Påmelding finner du her.
Ledige stillinger
Produsent for NUSO
NUSO - Norsk Ungdomssymfoniorkester eies og driftes av De Unges Orkesterforbund (UNOF)Søknadsfrist:10/01/2025
Førsteamanuensis i musikkhistorie
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024
Nestgruppeleder bratsj
Kilden teater og konserthusSøknadsfrist:16/12/2024