Mira Craig, 2005

Mela 2005 begynner i dag

Mela Oslo begynte som en ren pakistansk kulturfestival – men denne helgen er det duket for musikk fra alle verdenshjørner på Rådhusplassen. Med firedoblet kommunal støtte skal stiftelsen Horisont iscenesette over 50 musikk- og danseforestillinger, i tillegg til workshops, teater og underholdning for barn. Ved siden av en rekke profilerte verdensmusikere, opptrer også lokalt kjente navn som Ras Nas, Equicez, Samsaya, Knut Reiersrud, Trygve Seim, Mira Craig og Trond-Viggo Torgersen.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

— Mela har den funksjonen som kunst må ha. Å være et alternativ til tenkemåter som er voldelige, skadelige og veldig firkantet og ekskluderende, sier Khalid Salimi til Nrk.no.

Salimi sitter i stiftelsen Horisont, som arrangerer Mela 2005.

Brobygger

Salimi ser festivalen som en utmerket anledning til å bygge broer mellom nordmenn og innvandrere. Her får han medhold fra byrådsleder Erling Lae, som har sørget for en økning i den kommunale festivalstøtten fra 50 000 til 200 000 kroner.

— Vi anser Mela som vårt viktigste brobyggerarrangement, og det eneste som virkelig kan løfte frem et knippe av de kulturuttrykkene som eksisterer i et moderne samfunn, sa Lae til Aftenposten tidligere i høst.

Festivalen går av stabelen fra 19. til 21. august, og alle arrangementer er gratis.

Fra «somali jazz» til bhangra

Mange av Melas største attraksjoner er lite kjente for nordmenn flest, men store på verdensmusikk-markedet og i sine hjemlige verdensdeler.

Live 8-aktuelle Maryam Mursal fra Somalia er en av disse. Hun har lenge samarbeidet med Peter Gabriels plateselskap og er kjent for sin spesielle musikkstil, som har blitt kalt ”somali jazz”. Mursals kritiske tekster om kvinners levekår gjorde henne mektig upopulær i Somalia, som hun forlot til fordel for Europa på begynnelsen av 90-tallet.

En «indianer» fra Birmingham

En annen veteran er Steven Kapur, bedre kjent som Apache Indian. Til tross for artistnavnet Kapur fra Birmingham, England – musikken kan best beskrives som en blanding av reggae og bhangra. Noen husker kanskje hitlåten «Boom shak-a-Lak», men Apache Indian er langt fra noe ”one-hit-wonder”. I India har han solgt til trippel platina hele tre ganger.

Det er også verdt å nevne Najam Sheraz og Atif Aslam fra Pakistan, tykriske Dervesh Maulana, britiske Tariq Khan og Aster Aweke fra Etiopia.

Video- og plateaktuelle Mira Craig kommer også for å spille på Mela. Norskamerikanske Craig ble kjent da hun sang duett med Wycliff Jean under Quart-festivalen i 2001, og har nylig gjort seg bemerket med videoen ”Boogeyman”, som går på tung rotasjon på Svisj og ZTV.

Craig har også vært i studio med Snoop Dogg, uten at hun ønsker å kommentere hva resultatet av dette blir riktig enda.

I tillegg til kunstneriske innslag, varter Mela også opp med 35 ulike boder med mat fra alle verdenshjørner.

Mer informasjon om Mela 2005 finnes på www.horisont.org

Stillinger

Vikariat som akkompagnatør

Barratt Due musikkinstitutt

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens For Artists

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev