Mari Boine

Mari Boine i ny drakt

Både Jan Garbarek og Mari Boine imponerte nok millioner av TV-seere i forbindelse med sine opptredener under Kronsprinsbryllupet sist lørdag. Nå skal Universal Music slippe en remiks-CD med Boine, der norske og internasjonale artister har remikset materialet hennes fra 90-tallet. Blant bidragsyterne finner vi bl.a. Bill Laswell, Jah Wobble, Geir Jenssen i Biosphere, Nils Peter Molvær, Those Norwegians og Jan Bang. Albumet slippes 17. september i Norge, og kommer ut internasjonalt 1. oktober.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Utgivelsen har vært under planlegging lenge, og er slik sett ingen direkte oppfølging av Boines sangnummer under bryllupet. Men det er liten tvil om at de musikalske innslagene ble lagt merke til, og slik sett kan være med på å skape stor internasjonal interesse for den nye utgivelsen.

— Vi vet ikke hvor mange millioner som fulgte sendingen, men den ble i hvert fall sendt direkte i hele Skandinavia, sier norskansvarlig Yngve Næss i Universal. – Når vi legger til at Mari selger plater i svært mange land, spesielt på det tyske og det italienske markedet, kan dette gi oss et absolutt interessant utgangspunkt.

Remiks-platen ble opprinnelig foreslått av Buge Wesseltoft for et par år tilbake. Mari Boine brukte i følge Næss lang tid i tenkeboksen, men endte til sist opp med at dette prosjektet absolutt kunne være en spennende tanke. Blant artistene som nå har remikset hennes tidligere materiale finner vi tunge norske og utenlandske navn som Chilluminati (aka Per Martinsen og Nick Sillitoe i Illumination), Jah Wobble, Bill Laswell, Nils Peter Molvær, Those Norwegians (Rune Lindbæk, Gaute Drevdal), Biosphere/Geir Jenssen, Jan Bang, Richard Thomas og Mark Declive-Lowe. Albumet slippes 17. september i Norge, og kommer ut internasjonalt 1. oktober.

— Jeg synes det er særlig moro at de norske bidragene biter så godt fra seg i denne sammenhengen, sier Næss. – Det er utrolig tøfft at vi nå har norske utøvere som virkelig tilfører den internasjonale elektronika-scenen noe. Dette er til dels snakk om ganske så annerledes tolkninger, som kanskje kan være med på å føre en spennende, samiskspråklig artist ut til et helt nytt publikum. Og samtidig er Mari selv i studio med Bugge og legger siste hånd på et helt nytt album. Musikken hennes har gått gjennom ganske store endringer den siste tiden, der hun har blant annet har knyttet til seg nye samarbeidspartnere. Slik sett passer det også bra med et tilbakeblikk. Og så vidt jeg vet, er det første gang at en samisk artist blir så drastisk remikset.

Også hos Grappa har man merket stor pågang etter Jan Garbareks innsats i Oslo Domkirke, opplyser Rune Kristofersen til Ballade.

— Både vi og ECM i Tyskland har fått en rekke spørsmål om hva Jan fremførte, og om det er mulig å få tak i det på plate. Svaret på det siste er dessverre nei, mens låtene var solostykket ”Eg bind blomekrans” og ”Gamal bruremarsj fra Gudbrandsdalen” med kor og orgel. Vi har for øvrig ikke planlagt noen direkte salgsfremstøt i etterkant av opptredenen. Jan Garbarek er et godt etablert navn allerede, så jeg tror både publikum og forhandlere vet hva de får.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev