CARE_konsert

Kvinner bryr seg om kvinner

Bistandsorganisasjonen CARE fyller 60 år, og førstkommende lørdag byr de opp til internasjonal fest og gratiskonsert i Oslo sentrum med norske og afrikanske artister. Her vil blant andre Mari Boine, Maria Mena, Anneli Drecker, Lynni Treekrem og Haddy N’jie opptre. Gjennom denne konserten ønsker både artistene og CARE å minne om kvinners store betydning for bekjempelsen av fattigdom i Afrika. – Som norskafrikaner har jeg, som andre nordmenn, blitt pepret med bildet av den stakkarslige afrikaneren, den passive afrikaneren, den undertrykte afrikanske kvinnen, den hjelpetrengende afrikanske kvinnen. Virkeligheten er ikke sånn og det er det en ære å få være med på å belyse i Spikersuppa på lørdag, sier Haddy N’jie til Ballade.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

— Vi har valgt artister på øverste hylle, i Norge og Afrika, og vi er stolte og glade for at nettopp disse artistene vil gi publikum en unik musikkopplevelse og sette fokus på afrikanske kvinners kraft, sier CAREs generalsekretær Gunnar Andersen.

Seriøs profil, kommersiell appell
— For CARE er det viktig å bruke et kvalitetsuttrykk i forhold til å skape engasjement til det vi driver med, fortsetter Andersen til Ballade om årsaken til at de holder dette arrangementet.

– Med vår seriøse profil ønsker vi også å holde et kunstnerisk nivå som vi er komfortable med.

En annen årsak til at CARE gjør dette, er å snu litt på bildet vi nordmenn gjerne har av situasjonen på det afrikanske kontinentet. Den er kanskje ikke så ensidig som mange har inntrykk av.

Andersen: – Jeg tror mange har et bilde av Afrika – og afrikanske kvinner – som er preget av det media slår opp om fattigdom, faenskap og sult. Det er så utrolig mye livskraft, kultur og energi – og ikke minst musikk – som vi ønsker å formidle som en del av vårt informasjonsarbeid. Når det gjelder musikken; tenk bare på store deler av den amerikanske musikktradisjonen. Den ville ikke vært noe uten sine røtter i Afrika. Slike perspektiver er også viktige for oss å formidle.

Generalsekretæren beskriver et tredelt mål med konserten: Den skal generere inntekter til et formål, formidle et seriøst kunst/kulturuttrykk og ha et budskap i tråd med det CARE egentlig driver med.

Haddy
Haddy N’jie slapp i fjor sitt kritikerroste album» White Lies», og ser fram til å bidra fra scenen på lørdag.

Hvordan ser du på dette arrangementet, N’jie?

Det er fantastisk å kunne være med på å hylle den afrikanske kvinnen. Som norskafrikaner har jeg, som andre nordmenn, blitt pepret med bildet av den stakkarslige afrikaneren, den passive afrikaneren, den undertrykte afrikanske kvinnen, den hjelpetrengende afrikanske kvinnen. Virkeligheten er ikke sånn og det er det en ære å få være med på å belyse i Spikersuppa på lørdag, sier Haddy N’jie til Ballade, og forsetter:

— Jeg ser daglig sterke kvinner fra det afrikanske kontinentet rundt meg. Deres kunnskap, erfaringer og styrke blir oversett, og det blir i tillegg selvfølgelig fantastisk å stå på samme scene som store kvinner som Angelique Kidjo og Mari Boine. Og konserten er gratis, for alle!, sier en entusiastisk N’jie.

Woman Care
Flere av artistene som kommer til Oslo 2. september, samarbeidet i fjor om plateprosjektet ”Women Care”. Den ble innspilt i Tanzania og utgitt av Kirkelig Kulturverksted, med det formål å bygge relasjoner og nettverk med musikken som
medium.

Platen ble godt mottatt og hevet seg på internasjonale world music-lister. Nå ser det også ut til at det prosjektet blir utviklet videre, forteller Andersen:

— Ja, det ser ut som vi får på plass en avtale med Woman Care og Rikskonsertene, der det planlegges en turné til 10 norske byer neste år.

— Denne konserten betyr mye for CARE, for artistene og ikke minst for de afrikanske kvinnene. Målet vårt er naturligvis å få flere CARE-venner og dermed enda sterkere støtte til de afrikanske kvinnene – som er selve ryggraden i det afrikanske jordbruket, sier Gunnar Andersen.

Blant artisterne som opptrer på arrangementet er Mari Boine, Maria Mena, Anneli Drecker, Lynni Treekrem, Haddy N’jie, Angelique Kidjo, Kalimbaband, Simone og Darkside of the Force. Arrangementet starter klokken 14, og mer informasjon finner du dessuten på hjemmesidene til Care.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev