Terje Isungset

Kald is, men varm og vennligsinnet fri-improvisasjon

Perkusjonist Terje Isungset har over flere år utviklet flere prosjekter i skjæringspunktet mellom perkusjonsdrevet folkemusikk, improvisasjonsmusikk og jazz. Både som soloartist og i bandene Isglem og Utla. Ett av de mer oppsiktsvekkende prosjektene var det som resulterte i albumet Iceman Is, tatt opp på The Ice Hotel i svenske Jukkasjärvi i 2001. Nå etablerer Isungset dette iskonseptet med ny iskunstfestival, og et nytt isplateselskap med navnet All-Ice Records.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Carl Kristian Johansen

Det første albumet på All-Ice Records er Igloo, også det tatt opp på ishotellet i Jukkasjärvi, men fra februar 2004. Sidsel Endresen er Isungsets vokale kompanjong, og Isungset trakterer instrumenter utelukkende laget av is også på det albumet. Igloo slippes under festivalen.

— Isen gir store begrensninger, men samtidig også nye muligheter. Det er en stor utfordring å jobbe med et uutforsket materiale som isen er. Men isen kan tilby nye klanger, og det blir en helt annen musikk med nye lyder. Isen er som en flott diamant som ikke er oppdaget enda. I tillegg er det visuelt sett veldig vakkert, sier Isungset.

Starten på ismusikken til Isungset startet med en opptreden på ishotellet i Jukkasjärvi nyttårsaften 2000, som ble overført på svensk TV som en del av millenniumssendingen. Frozen Waterfall-festivalen på Lillehammer i 2000 var den naturlige oppfølgeren.

Iceman Is (Jazzland, 2002) var et resultat av et ensemble med musikere inkludert finske Iro Haarla på isharpe, Arve Henriksen og Palle Mikkelborg på trompet, samt islandske musikere. Sidsel Endresen utgjør en duo med Isungset på Igloo, og Endresen er også bekreftet på Ice Festival #1, som går av stabelen på Geilo 13. – 14. januar.

— Målet er å utvikle en festival som kan omfatte flere kunstneriske uttrykk, og tiltrekke seg iskunstnere fra flere land. Det er også et ønske at det kan engasjere flere institusjoner, ikke minst kunstinstitusjoner. Nå arrangeres festivalen av flere turistrelaterte organisasjoner på Geilo. De trengte et godt kulturtilbud vinterstid. Det blir en smal, men samtidig bred festival, sier Isungset.

Ved siden av Endresen er foreløpig Unni Løvlid fra Hornindal bekreftet til festivalen. Hun skal opptre sammen med Isungset og barn fra Leveld Skule, som skal lage lyd med isinstrumenter. Isungset venter på bekreftelse fra isartister fra USA og Belgia.

— Det skal bygges tre igloer. En av dem skal fungere som konsertscene, og to skal brukes som lydstudio. Vi håper på kaldt vær. Festivalen skal være en fullmånefest, og skal følge månesyklusen. Derfor vil festivalen havne på forskjellige datoer fra år til år, avslutter Isungset.

Terje Isungset er initiativtager og kunstnerisk ansvarlig for Ice Festival #1, som arrangeres 13.- 15. januar 2006. Isungset skal spille inn ny plate under festivalen med Per Jørgensen. Den skal slippes på All-Ice Records. Festivalen vil finne sted i nærheten av Kikutkroa på Geilo. Festivalens hjemmesider finnes på disse sidene. Ballade kommer tilbake til festivalen.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev