Kaizers Orchestra live 2004

Jakten på den perfekte festival – Del 3

Sommer er festivaltid, og tilbudene er uoversiktlig mangfoldige. For å hjelpe våre musikkelskende lesere med å finne frem i festivaljungelen, presenterer Ballade her del tre av det vi håper blir en lang rekke festivalenqueter. Her vil vi slippe til festivalarrangørene, og la dem skryte uhemmet av det de måtte ha å tilby av musikk og andre opplevelser. Priser, overnattingsmuligheter og gode grunner til at akkurat du skulle besøke dem, følger med på lasset. I denne tredje runden får Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, Trænafestivalen og Panikkfestivalen lov til å fortelle våre lesere hva de har å by på i sommer.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

For å gjøre letingen etter nettopp «din perfekte festival» lettere, har vi henvendt oss til en rekke små og store festivaler, og avkrevd svar på et par enkle spørsmål.

I denne serien håper vi å kunne intrudusere våre lesere for nye alternativer til sommermoro – eller kanskje bekrefte at de som falt mest i smak i fjor, også frister i år.

God fornøyelse, og på forskudd god festivalsommer!

Festival: Førde Internasjonale Folkemusikkfestival
Når: 7. – 10. juli

Hvor: Førde

Trekkplastre: Mory Kanté, Majorstuen, Deaf Shepherd, Yves Lambert & Co, Alim Qasimov, Sudha Ragunathan m. fl., sjå

1: Hva slags musikkprofil legger dere opp til?

Førdefestivalen presenterer tradisjonsmusikk frå heile verda. Autentisk folkemusikk spelt på akustiske instrument er det optimale. Vi vil at publikum kvart år skal få oppleve noko dei aldri har høyrt før, som overtonesong, balinesisk eller persisk musikk m.m. Etter 16 år med internasjonal folkemusikk i Førde er det like mange som er på jakt etter det smale vi har på programmet som den keltiske, afrikanske og latin-inspirerte musikken. I tillegg har vår eigen folkemusikk stor plass på festivalen, i ei tid då den nye generasjonen tek over, og leiar tradisjonsmusikken vår litt nye vegar.. slik mellom anna Majorstuen er eit døme på.

2: Hvorfor bør folk velge akkurat deres festival denne sommeren?

I år blant anna for å oppleve Mory Kanté. For han har berre denne eine konserten i Norge i år – fredag 8. juli i Førde. Det same med Spindel – dei slepp CD på festivalen.

I tillegg rett og slett for å oppleve noko dei aldri har opplevd før! Ein publikummar skreiv nettopp til oss: «Det burde vært blå resept på billetter til Førdefestivalen. Til noen som har mista motet og trenger et løft uten kjemikalier. Det kan bli en volsom opplevelse, med latter og tårer i øyeblikk hvor tiden og luften står helt stille. Magi kaller jeg det..»

Vi har artistar som ikkje er så godt kjende i Norge, men internasjonalt er dei store. I land som Frankrike, der verdsmusikken lenge har hatt eit mykje sterkare fotfeste enn her. Fleire og fleire festivalar hentar ein eller to «spennande world-music artistar». I Førde får publikum full pakke. Det er her du verkeleg kan oppleve heile verda samla på ein stad!

Festivalen er i ein liten by som blir forvandla desse dagane i juli. Verda kjem til Førde! Det kjennest ganske uverkeleg kvar gong når du går frå konsert til konsert i Førde og høyrer skotske sekkepiper, balinesisk gamelanmusikk, fransk-kanadisk folkemusikk, svingande rytmar frå Réunion, klezmermusikk frå Ukraina…for ikkje å snakke om aserbajdjanske Alim Qasimov (ER han verdas beste songar?) og Okna Tsahan Zam med sin mongolske overtonesong.

3: Hva koster det, og hva får man for billettpengene?

Vi har festivalpass både for vaksne, ungdom/studentar og born. Med eit festivalpass har du fritt tilgjenge til dei fem store konsertane i idrettshallen (plass til 2500), samt at du får rabatterte billettar på alle andre konsertar og kurs. Prisen på pass er 700,-/350,-/150,-. Enkeltbillettar til konsertar varierer frå 140,- til 250,-. Har du festivalpass, betalar du 80,- for ein billett som ordinært kostar 140,-. Enkel barnebillett kostar 30,-. Studentar/ungdommar som kjøper pass, betalar barnebillett på dei andre konsertane. Billegare blir det ikkje!!

4: Hvordan er mulighetene for overnatting i nærheten av festivalområdet?
Førde har to hotell, pensjonat, campingplass og ein del mindre overnattingsstadar. Det kan vere avgrensa kapasitet i sjølve sentrum, men det er også mogleg å finne hotell i nabokommunane. Avstandane er ikkje store. Sjekk nettsidene våre www.fordefestival.no for telefonnummer etc. Eller ta kontakt med turistinformasjonen på tlf 57 82 22 50. .

5: Er dere fornøyde med det dere får (eller ikke får) av offentlig støtte? Hvor mange frivillige må til for å drive festivalen rundt?

Med status som knutepunktfestival frå 2005, er Førdefestivalen ein av fem festivalar i Norge som er inne på statsbudsjettet. Det gjer at vi kan tenkje langsiktig og har ein sikrare økonomi i botnene enn mange andre.

Frivillige har vi mange av som gjer ein fantastisk jobb. Utan dei 350 som stiller opp kvart år, hadde det ikkje blitt nokon festival.

Festival: Trænafestivalen
Når: 7. til 10 juli
Hvor: Træna, Træna kommune
Trekkplastre: Bigbang, Kaizers Orchestra, Cast, Cato Salsa Experience, Bertine Zetlitz, Jim Stark, Vidar Vang, Maria Solheim, The Beautiful People m. fl.

1: Hva slags musikkprofil legger dere opp til?

Vi skal presentere noen store, noen mindre og noen lokale norske artister. Litt hip hop, litt hardrock, litt pop, litt samisk og litt reggae.

2: Hvorfor bør folk velge akkurat deres festival denne sommeren?

Fordi det er en liten intim og hyggelig festival. Det legges kun ut 2000 billetter for salg. Isteden for for kvantitet satser vi på kvalitet. Kokkene fra Kampen Bistro skal lage norges beste festivalmat av havets delikatesser. Og ikke minst, publikum som drar på Træna Festivalen MÅ reise langt. Det er dette som er festival, reisen til stedet. Festivalen er også prisvenlig. Vi har som tommelfingerregel at publikum ikke skal behøve å bruke mer en 2500,- for reise, billett og mat. Da spiser man god mat…

3: Hva koster det, og hva får man for billettpengene?

Før 1. juni koster det kr. 550,- etter kr. 700,- for tre dagers festivalpass.

4: Hvordan er mulighetene for overnatting i nærheten av festivalområdet?

Det er kun teltmuligheter, alle sengeplasser er utsolgt.

5: Er dere fornøyde med det dere får (eller ikke får) av offentlig støtte? Hvor mange frivillige må til for å drive festivalen rundt?

Vi er fornøyde med det meste. Grunnen til at vi klarer å lage en så bra festival er det lokale iniativet fra folket på øya. Nesten alle 400 mennsker som bor på Træna jobber frivillig + en stor gjeng fra lærerhøyskola på Nesna og mange andre gode venner, kjente og patrioter.

Festival: Panikkfestivalen
Når: 30.juli
Hvor: Rugsland i Birkenes kommune, 2,5 mil nord for Kristiansand.
Trekkplastre: Sissy Wish, Tuco’s Lounge, The Loch Ness Mouse og Dharma.

1. Hva slags musikkprofil legger dere opp til?

Det blir lokale og nasjonale bidrag hovedsakelig med utspring i den allsidige og publikumsvennlige pop/rock-sjangeren. Som førstegangsarrangører er vi mer opptatt av ”mangfoldig kvalitet” enn ”idealistisk særhet”. I tillegg til scenen, blir det en twistpose av soul, funk, r&b, 60s motown og chillout/elektronika fra rillene under scenerigg.

2. Hvorfor bør folk velge akkurat deres festival denne sommeren?

Verdiene vi jobber ut i fra er rocka og sjarmerende. Med ei doven Tovdalselva smygende ved siden av, jordet fullt av blide mennesker og inntakende popmusikk fra scenen, ligger det hele an til å bli et idyllisk tropesvev mellom drøm og virkelighet.

Folk bør besøke oss fordi vi ikke krever massevis av tid og organisering av noen, folk trenger kun å ta seg av sin egen tilstedeværelse. I tillegg er det jo ingen andre som har opplevd oss før!

3. Hva koster det, og hva får man for pengene?

Prisen er enkel, kr 175,- ved kjøp på forhånd og et rundt beløp på kr 200,- i døra. For dette er man garantert alle syv artistene, man menges med myndige folk grunnet 18 års grensen, og overnattingen på jordet er inkludert. Ølprisene blir overkommelige for alle og enhver.

4. Hvordan er muligheten for overnatting i nærheten av festivalområdet?

Vi har tilgang på litt camping med telt, men det er foreløpig litt begrenset med plasser. Folk bes følge med på hjemmesidene for oppdateringer om dette i løpet av sommeren. Ellers anbefales Hamresanden Apartments hvor det kryr av flotte overnattingsmuligheter. Denne er kun et kvarter med bil/buss unna.

5. Er dere fornøyd med det dere får (eller ikke får) av offentlig støtte? Hvor mange frivillige må til for å drive festivalen rundt?

Vi forventer ingenting i offentlig støtte! Det lokale næringslivet har hjulpet til litt, slik at vi ligger noe bedre an til å gå i null. Vi er takknemlig for de som bidrar både økonomisk og med annen sponsing, vi tar det som en tillitserklæring.

Ballade mottar gjerne svar på overnevnte spørsmål fra alle som har en festival de vil reklamere litt for. Det spiller ingen rolle om festivalen er stor eller liten, eller hvilken sjanger man har siktet seg inn på. Om vi i tillegg får vite når og hvor festivalen skal være, og hvem som er de største trekkplastrene, blir vi veldig glade. Send en e-post til ballade@mic.no, førstemann til mølla-prinsippet gjelder! – Redaksjonen

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev