Jai Shankar

Jai Shankar vant den første av TONOs jubileumpriser

Under åpningskonserten til Oslo World Music Festival i Kulturkirken Jacob tirsdag kveld, ble tablaspilleren Jai Shankar tildelt Jubileumsprisen TONO 75 år for Verdensmusikk. Prisen ble overrrakt av musiker, komponist og styremedlem i TONO, Bendik Hofseth. TONO-juryen har særlig festet seg ved Shankars innsats som «entusiastisk ambassadør for verdensmusikken på et internasjonalt nivå», som fra sin base i Norge gjør en «utrettelig innsats for å bygge bro mellom østlig og vestlig musikk».

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/09/2021 Kl. 19.30

Oslo

Oslo Operafestival BARNEOPERA

19/09/2021 Kl. 14:00

Oslo

Oslo Operafestival HÅKON KORNSTAD & REZA

19/09/2021 Kl. 17:00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

21/09/2021 Kl. 18.00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Andelsselskapet TONO ble stiftet i 1928, og fyller i disse dager anstendige 75 år. Selskapet eies og drives av sine medlemmer; komponister, tekstforfattere og musikkforlag, og forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge. I forbindelse med avviklingen av TONOs jubnileum deler selskapet nå ut seks jubileumspriser, hvorav Jai Shankar mottok den aller første tirsdag kveld:

I jubileumjuryens begrunnelse heter det som følger om prisvinneren:

— Med sin utrettelige innsats for å bygge bro mellom østlig og vestlig musikk, har Jai Shankar vist seg som en entusiastisk ambassadør for verdensmusikken på et internasjonalt nivå. Jai Shankar har markert seg som en talentfull komponist, arrangør og utøver, og har utvilsomt åpnet ørene på mange norske musikere gjennom sin deltagelse i forskjellige prosjekter i studio og på scenen. TONO 75 år Jubileumspris for Verdensmusikk vil føye seg pent inn i rekken av utmerkelser han har fått for sin modige innsats gjennom det siste tiåret. Jai Shankar er en viktig rollemodell for internasjonaliseringen av norsk kulturliv.

— Jai Shankar er født i Punjab-provinsen i India i 1980, kom til Norge som ettåring og tok sine første timer i tabla allerede som fireåring. Læreren var Pandit Rama Kant, Jais onkel, en respektert tablaspiller. Det ubestridte talentet ble allerede som seksåring en habil konsertmusiker. Med sin solide musikalske plattform har Jai Shankar vist stor åpenhet til å eksperimentere med norske musikere og innen flere sjangere, skriver TONO.

— Mange vil huske Jai fra skoleturneer med Rikskonsertene, og fra turneer og plateinnspillinger med et bredt spekter av andre norske artister både innenfor jazz-, rock og folkemusikksfæren. Blant dem er Hege Rimestad og Tone Hulbækmo. Jai Shankar har spilt med DJ er og jazzgrupper som Element. Hans første utgivelse «Shankar of Norway» var en klassisk indisk tabla-utgivelse. Men om plata er tradisjonell, inneholder den spennende verk som «Griegraga», et bestillingsverk til Festspillene i Bergen, heter det.

Jai Shankar vant NRKs «Talentiaden» i 1997, som den første utøver av utenlandsk opprinnelse for sitt tablaspill. Han har også vunnet tablakonkurranser i India. Han var representert på tre spor på albumet «CombiNATIONS» fra det flerkulturelle miljøet i Norge, utgitt under den store kulturmønstringen Du store verden! i 1998.

I forbindelse med at TONO, opphavsrettighetsorganisasjonen for komponister , tekstforfattere og musikkforleggere fyller 75 år i 2003 , deles det ut i alt seks jubileumspriser: henholdsvis i kategoriene Utøver, Ildsjel , Mest nyskapende kulturskole, Produksjon for barn og Verdensmusikk.

TONO-jubileet har så langt også vært markert med den populære Lydløypa i Frognerparken, der Christian Eggen og Øyvind Brandtsegg skapte en morsom og underholdende natursti av toner, lydopptak og klanger. Denne store installasjonen skal etter planen også sendes ut på turné utover landet til nmesdte år. Samtidig vil TONO også markere 75-årsjubileet med en nært forestående plateutgivelse.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Redaktør

Periskop

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev