Röyksopp close-up

Ingen kommentar til ny musikkpris

Etter at Ballade i nesten en uke har forsøkt å få tak i IFPI og Spellemannkomiteen for en uttalelse rundt Landslaget for Spelemenns mistillitsforlag, fikk vi i dag snakke med en svært lite meddelsom Ole Edvard Reitan: – Vi ønsker å gå i dialog med Landslaget for Spelemenn. Før det er gjort, ønsker vi ikke å lage noen stor sak av dette i pressen, sier den nye lederen for Spellemannkomiteen. IFPI-sjef Sæmund Fiskvik er indignert over utsagnene om at folk skal ha blitt oppfordret til å «ta en øl og tømme blæra» under fjorårets «pausepriser»: – At noe slikt skal ha vært sagt er 100% galt, jeg vet ikke hvor slike ondsinnede rykter kommer fra, og vil oppfordre de som kommer med slike påstander til å dokumentere dem, utfordrer Fiskvik.

Kalender

Lørdagsopera

20/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

OperaFest!

20/04/2024 Kl. 19:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

20/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Knut Steen

Spørsmålet om hvordan han reagerte på Landslaget for Spelemenn sitt utspill om en egen pris, vil ikke Ole Edvard Reitan svare på.

— Spellemannprisen er satt sammen av de norske IFPI- og FONO-plateselskapene, og jeg ønsker ikke å komme med noen uttalelse før vi har fått snakket skikkelig med Landslaget for Spelemenn, noe vi kommer til å gjøre snarlig. Vi tar alle innspill vi får alvorlig, noe som selvfølgelig også er tilfellet med dette.

I et intervju i Aftenposten sa du at «…det at det ble annonsert en pause mens noen av prisene ble delt ut, var meget uheldig. Det tar vi selvkritikk på, og det skal ikke skje igjen.» Kan du dermed bekrefte at alle prisene kommer til å bli viet like stor oppmerksomhet i neste omgang?

— Det vil jeg ikke si noe mer om akkurat nå, er Reitans kappe kommentar.

På de to årene Spellemannprisen har forsøkt å lage et mer «publikumsvennlig» show, blant annet ved å kutte fra seks til åtte prisutdelinger bort fra TV-sendingene, har dere også mistet 300.000 seere. Kan du nå bekrefte at Spellemannkomiteen kommer til å legge om Spellemann-showet til neste års sending?

— Jeg vil ikke bekrefte eller avkrefte noe som helst nå, Spellemannshowet er under utarbeiding, sier Reitan, som lover å komme tilbake med mer informasjon så snart en dialog med Landslaget for Spelemenn er opprettet.

Heller ikke IFPI-sjef Sæmund Fiskvik ønsker å kommentere Landslaget for Spelemenns indignasjon, og medfølgende ønske om ny pris:

— Jeg ser ikke noen hensikt i å kommentere dette offentlig.

Kan du, i lys av at Spellemannprisen har mistet 300.000 seere de to siste årene, si noe om hvordan neste års Spellemannshow vil være annerledes enn siste års?

— Det vil jeg vil ikke gå inn i noen debatt om, Spellemannprisen forandrer seg hvert år, og vil også forandre seg til neste år. Når det er sagt, vil jeg gjerne rydde opp i en faktafeil:

— Det ble ikke delt ut noen priser i pausen under forrige års arrangement. Flere priser ble delt ut mens det var pause i TV-sendingen, men showet gikk sammenhengende, og vi hadde både prisutdelinger og opptredener mens kameraene var slått av, sier Fiskvik.

Så det mange som var tilstede har referert til – at man fra scenen ble opplyst om kamerapausen, og oppfordret til å «ta en øl eller tømme blæra» stemmer ikke?

— At noe slikt skal ha vært sagt er 100% galt, jeg vet ikke hvor slike ondsinnede rykter kommer fra, og vil oppfordre de som kommer med slike påstander til å dokumentere dem. Vi oppfordrer jo ikke folk til å forlate et show mens det pågår! Det ble heller ikke gitt noen som helst melding til salen om at kameraene var slått av. Det som folk kanskje husker feil, var at vi dessverre fikk litt overskuddstid etter at alle prisene i TV-pausen var delt ut. Den delen av prisutdelingen som foregikk mens TV2 sendte nyhetene, gikk rett og slett fortere enn vi hadde trodd. Derfor ble salen, etter at prisene ble delt ut, gitt en helt ordinær pause. Det skjedde ingenting fra scenen mens denne pausen pågikk, påpeker Fiskvik.

I lys av Reitans kommentar til Aftenposten, ser det ut som Spellemannkomiteen planlegger å legge om TV-sendingen til neste år – kan du bekrefte dette?

— For meg ser det ut som Reitan kan ha blitt feilsitert. Jeg kan gi deg litt fakta om prisen: Vi hadde en todeling en stund, som i parentes bemerket var min idé. Det var i praksis to sendinger, med en pause imellom. Under denne ordningen fikk hver genre sjenerøs plass, og antallet priser økte. De siste årene har vi gått bort fra dette, uten at jeg vil kommentere hvorfor. Slik det er i dag har vi en innholdsmengde det er vanskelig å få inn i en sending. Det gir oss et volumproblem som vi på en eller annen måte må løse, sier Fiskvik.

Hva synes du om Rune Nilsons utspill på Ballade, der han skriver om en utvanning av Spellemannprisen, og oppfordrer «Andreas Gilhuus, Sæmund Fiskvik og resten av Spellemann-folket til å gjøre hva de kan for å igjen åpne sine armer og kameraer for folkemusikken og samtidsmusikken og alle andre kategorier, og heller satse på solid bredde for hele musikk-Norge, framfor å pisse i saggebuksene for å holde seg lunka fram til vinden snur igjen»?

— Jeg synes det er en interessant kommentar, og tar den til etterretning når dette skal diskuteres.

Forstår du at representanter for folkemusikken, og andre genre som ikke ble vist på TV-sendingen, er forbannet på Spellemannprisen?

— Dette vil jeg ikke kommentere. Alle priser ble delt ut på TV, og alle nominerte ble nevnt. Angående utspillet fra Landslaget for Spelemenn, har Reitan sagt at han vil ta opp saken med dem som kom med utspillet. Det er ikke alle henvendelser som egner seg for å tas opp i media. Når det er sagt forstår jeg i høyeste at folkemusikkmiljøet er forbannet, hvis de har blitt fortalt at Spellemannkomiteen oppfordrer til øl og tissepause under sendingen. Men dette er og blir altså en skrøne, avslutter Fiskvik.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.