KKV: Jubileumslogo, 2004

«Hellige rom og villere fart» – KKV fyller 30 år

Fredag 24. september inviterer Kirkelig Kulturverksted til hele tre jubilèumskonserter i Kulturkirken Jakob med artister tilknyttet KKV. Henning Sommerro, Ole Paus, Kari Bremnes, Sigvart Dagsland, SKRUK, Eva Dahlgren, Carola og Sondre Bratland utgjøre bare toppen av artist-isfjellet, når Norges eldste, uavhengige plateselskap feirer seg selv med en endags festival. Søndag byr Kuturkirken Jakob også på en musikkutgave av diktsyklusen «Sommerlandet» og premiere på en ny Jakobsmesse. Slik markerer Erik Hillestad og hans medarbeidere at Verkstedet har overlevd både jappetid, globalisering, nedlastning og Aschehoug-eierskap – i det minste så langt.

Kalender

Lørdagsopera: Jussi i våre hjerter

02/03/2024 Kl. 18:00

Oslo

KvarTettPå 2024 – Ravelorama 

02/03/2024 Kl. 14:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

02/03/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Den urolige, søkende samtidskunsten – alltid på jakt etter nye uttrykk og oftest med undring, spørsmål og kritikk som hovedelementer – er ikke alltid i harmoni med kirkerommet, sier Erik Hillestad med et lite blikk i bakspeilet, når Kirkelig Kulturverksted nå skal fylle hele 30 år. .

— Likevel har det vært Kirkelig Kulturverksteds ambisjon i 30 år å være en plogspiss for samtidskulturens inntog i de hellige norske kirkerom, ikke bare på musikkens område, men også innenfor kunst, arkitektur og – etter etableringen av Kulturkirken Jakob i år 2000 – i økende grad også drama, forteller han.

Hillestad mener at «de lange linjer i kirkens tradisjon krysses med hastige pilskurer fra samtidens populærkultur» gjennom Kirkelig Kulturverksted.

Feiringen skjer i Kulturkirken Jakob, som er Kulturverkstedets egen storstue. Fredag blir det tre konserter på løpende bånd i kirken, samt en utstilling i krypten, alt under fellesmottoet «Hellige rom og villere fart». Det er på denne måten Hillestad hans medarbeidere vil markere at Verkstedet har overlevd både jappetid, globalisering og nedlastning – i det minste så langt.

— Det er ikke til å stikke under en stol at 30-åringen er truet av vanskelige omstendigheter i musikkbransjen for tiden, sier Hillestad, som ellers har blitt intervjuet i en rekke medier i forbindelse med jublieet.

— Jeg tror på 30 år til. Men da vil jeg understreke begrepet tro, sier Hillestad til Dagsavisen i dag. Her snakker han også om kunsten og kirken som en «motkraft» – i en tid der alt blir mer kynisk, og alt telles i penger.

Hillestad innrømmer at KKV har hatt problemer de siste årene, og flere ganger har måttet ty til nokså drastiske løsninger for å sikre videre drift. Det omfatter bl.a. salg av gullkantede navn fra egen artistkatalog til større og mer pengesterke selskaper.

— Nye og ukjente norske artister sliter med å nå gjennom, sier Hilestad til Dagsavisen.- Ingen skriver om dem i avisene, ingen spiller dem på radio. Alle vil bare ha kjendiser. Samtidig retter platebransjen seg utelukkende mot troløse, nedlastende unge, mens platebutikkene får eldre kjøpere til å føle at de er inne i en stortromme.

Hele intervjuet hos Dagsavisen, som er ført i pennen av Jan Zahl, finner du her. Et større fokus på jubileet finner du også hos NRK.no Musikk, eller ved å gå til KKVs egne hjemmesider.

Den imponerede listen over artister som skal opptre under den tredelte konserten i Kulturkirken Jakob i kveld, er som følger:

*
Konserten, klokken 18.00: SKRUK, Sondre Bratland, Iver Kleive, Aage Kvalbein, Susanne Lundeng, Geirr Lystrup, Jørn Simen Øverli, Altiplano, Arja Saijonmaa, Henning Sommerro, Tore Brunborg og Kjetil Bjerkestrand.
*
Konserten klokken 20.30: Kari Bremnes, Sigvart Dagsland, Knut Reiersrud, Oslo Gospel Choir, Marianne Antonsen, Grethe Svensen, Lars Bremnes, Ola Bremnes, Lars Lillo Stenberg og Anne Vada.
*
Konserten klokken 23.00: Ole Paus, Rebekka Karijord, Kari Iveland, Karoline Krüger, Andrea Bræin Hovig, SKRUK, Iren Reppen, Halla Bassam (Irak), Eva Dahlgren, Katia Cardenal og Carola.

Jubileumsmarkeringen stopper heller ikke der. Søndag 26. september er det klart for to nye opplevelser i Kulturkirken Jakob: «Sommerlandet», som er musikkutgaven av Eyvind Skeies bok med samme navn, beskrives som en sterk fortelling om et lite barns død – en musikalsk reise i sorg og håp.

Det er den aserbadjanske komponisten Galib Mamedov som i samarbeid med Per Oddvar Hildre har bearbeidet diktene melodisk for solist og kor. Jazzmusiker og arrangør Tord Gustavsen har skrevet korarrangementene, og vil medvirke på piano, sammen med SKRUK, solist Torunn Sævik og resitatør Cecilie Jørstad.

«Sommerlandet», som også skal utgis på plate, får sin urpremiere søndag 26. september, klokken 16. Bare seks timer senere er det klart for premiere på årets nye Jakobmesse, med tekst av Erik Hillestad, og musikk ved Karoline Krüger. Denne Jakobsmessen er for øvrig gratis.

Ballade og MIC gratulerer med jubileet, og viser ellers til tidligere publiserte artikler om helgens jubilant. I den forbindelse vil vi særlig få anbefale de to første artikkellenkene nedenbfor, som er vårt eget dobbelintervju med Hillestad før jul i fjor, samt essayet «Harpe og pistol – Kirkelig Kulturverksteds historie skrevet av Tomm Kristiansen».

Kirkelig Kulturverksted har siden 1987 vært eid av H.Aschehoug & Co.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.