Gåte, live, Gunnhild

Gåte rett til topps med debutalbumet

Som mange spådde: Med en førsteplass på VG-lista har folkemusikk-inspirerte Gåte gjort et solid innhugg i platemarkedet med sin debut-fullengder, «Jygri». – De har spilt sammen lenge, og blitt et fantastisk godt live-band igjennom mye turnering over hele landet. Timingen var også perfekt, sier Bureau Storms Jan Roger Andreassen. «Jygri» har solgt hele ti tusen eksemplarer på en snau uke.

Kalender

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Vinylens Verden

19/09/2020 Kl. 18.00

Rogaland

El Muro Tango & Omar Mollo

19/09/2020 Kl. 21.00

Oslo

Kampenjazz: Braid

20/09/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Det er ingen som har kommet så høyt med denne typen musikk på det jeg kan huske, sier Andreassen i Bureau Storm, som hjelper til med å booke de unge musikerne. – Men så har også Gåte levert et bunnsolid produkt med «Jygri». De har nok en større fanbase enn det folk var klar over – for flere av konsertarrangørene vi kontaktet på de store Norgesnett-stedene turte ikke ta sjansen på Gåte, da vi ringte dem for å booke. Men folk som har sett Gåte på scenen, glemmer dem ikke så lett. Jeg så dem selv på en liten scene på Folken i Stavanger, der de varmet opp for Ralph Myerz, og fikk fullstendig bakoversveis. Folk stimlet til den lille scenen med dette rare bandet de aldri hadde hørt om. Gir man så gode konserter hele veien, er det faktisk ikke så rart at plata går unna, men 10 000 på en uke er allikevel over all forventning, sier han.

Daglig leder i Norsk Folkemusikk- og Danselag, Jan Lothe Eriksen, gleder seg også over Gåtes suksess: – Det er strålende om et band som Gåte kan bidra til å åpne folks ører for den tradisjonelle folkemusikken, for her er det mye å hente for alle som ønsker å ta utgangspunkt i vår egen musikkarv! Dessverre får alt for mange fjøslukt i nesa og bunader på netthinnen hver gang de hører folkemusikk. Det man skal være klar over, er at den tradisjonelle folkemusikken – slåttespelet og kvedingen – ofte tok utgangspunkt i vanlige folks blod, svette og tårer. Disse musikkstykkene, som på sin måte er vel så rocka som noe annet, inneholder så uendelig mye mer enn nasjonalromantiske drømmerier.

Nettopp dette er det flere som er i ferd med å få opp øynene for, forteller Lothe Eriksen: – Vi begynner å få spørsmål fra rockeklubber som har skjønt noe: De ønsker å få inn tradisjonelle spellemenn som kan underholde øltørste rockere utover i de små timer. Vi er i ferd med å utarbeide avtaler med en del klubber, så det blir spennende å se hva som skjer.

Sveinung Sundli, som håndterer fele og programmering i gåte, er forståelig nok begeistret over førsteplassen: – Da vi startet Gåte, trodde jeg ikke at en eneste person skulle like musikken vår. Jeg vet ikke hvorfor folk kjøper plata. Musikken er kanskje ikke så psyko som vi hadde trodd. Folketonene rører kanskje noe i det norske folket, sier han til VG i ag.

Gåte er i disse dager i startgropa for en større turné i regi av Rikskonsertene og Bureau Storm. Den komplette, foreløpige oversikten over kommende konserter med bandet er i følge Warner Music som følger:

*
2. oktober: Studentsamfunnet Sogndal
* 3. oktober: Studentsamfunnet Førde
*
4. oktober: Rust Club Ørsta
* 5. oktober: Sunndal Kulturhus Sunndalsøra
*
11. oktober: Studentersamfunnet Ås
* 12. oktober: Kroa Bø
*
25. oktober: Energimølla Kongsberg
* 26. oktober: Studentersamfundet Trondheim
*
2. november: Parkbiografen Skien
* 15. november: Hydranten Hamar
*
16. november: Oslo (sted ikke bestemt)
* 22. novemver: Fraktgodsen Voss
*
23. november: Kvarteret Bergen
* 29. november: Folken Stavanger
* 30. november: Vaskeriet Kristiansand

Stillinger

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Direktør kultur og folkehelse

Trøndelag fylkeskommune

Seksjonssjef Den kulturelle skolesekken

Innlandet fylkeskommune Kultur

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev