Berit Opheim2 (Foto: Astrid Wyller)

Fra Nattens Dronning til englesang

Berit Opheim er i hele april aktuell med turnéen ”Ein engel går stilt”, i regi av Rikskonsertene og Vossajazz. I samarbeid med komponist og musiker Ståle Storløkken, forfatter og lyriker Stein Versto og et utvalg kjente norske musikere, er hun klar for å møte publikum med vakre salmer og englesang.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Da Berit Opheim i år fikk et bestillingsverk av Rikskonsertene valgte hun å kontakte tidligere samarbeidspartner Ståle Storløkken. Sammen har de komponert ny musikk som er tuftet på folkemusikk, men har forgreninger ut til forskjellige musikkstiler. Deler av denne nykomponerte musikken har fått tekster av Stein Versto, som ble belønnet med Tarjei Vesaas debutantpris i 1990. Odd Nordstoga har brukt flere av Versto sine tekster i sine melodier.

«Ein engelgår stilt» veves sammen med tradisjonelt stoff og salmer, og det blir nok improvisasjon på høyt nivå når medvirkende utøvere er Gjermund Larsen på fele, Bjørn Kjellemyr på bass, Helge Norbakken på perkusjon og Ståle Storløkken selv på tangenter. Verket ble urfremført som årets tingingsverk på Vossajazz 31. mars, og ble av Dagsavisens Roald Helgheim omtalt som «ein gripande og sterk» opplevelse.

Eg har eit ynskje om å formidla fargar frå eit indre rom, sier Berit Opheim selv om produksjonen.

Stemmen til Berit Opheim er blitt kalt både vakker og karakteristisk – eller ”høytflyvende vakker”, som har blitt sagt i utenlandske anmeldelser. Med sterke røtter i folkesangstradisjonene på Voss beveger hun seg også fritt i klassisk, jazz og samtidsmusikk. I tillegg er hun sentral i å formidle og fornye tradisjonsmusikk i nye sammenhenger både i Norge og i utlandet.

Hun har samarbeidet med en rekke musikere og komponister i spennet fra Per H. Indrehus, Nils Økland og Karl Seglem til Lasse Thoresen, Ragnhild Berstad, Grete Pedersen med Oslo Kammerkor og Rolf Lislevand. Hennes medvirkning på ulike innspillinger er mange, og Berit Opheim er også en meget etterspurt lærer som blant annet har vært tilknyttet Ole Bull Akademiet.

Opheim er medlem i flere ensemble og blir engasjert som solist både i folkemusikk-, jazz- og samtidsmusikksammenhenger.

I tillegg til å være aktuell med Rikskonsertturné er Opheim også aktuell med CDen «Den Blide Sol» på NORCD, som er et liveopptak fra Voss kirke. Om denne skrev Aftenposten nylig bl.a. dette:

”Vår salmeskatt er full av små underbare melodier, og i dette formatet står de frem i all sin prakt. Høytidsstemte og nakne, men også med sitt musikalske fargespektre av lys og mørke i behold..” – Aftenposten, terningkast 5/6

NRKs anmelder mente at ”Jeg hører et imponerende spenn mellom det subtile og detaljrike, det minimalistiske og enkle, det voldsomme, brusende og smektende», mens Bergens Tidenes kritiker kort og godt slo fast at «hele platen er rett og slett betagende vakker” – Bergens Tidende, terningkast 5/6

Ståle Storløkken:(piano, synthesizer) er mest kjent for sine elektroniske lydlandskap. Han har vært fast i bandene Veslefrekk og Supersilent, har han spilt med Audun Kleives BIT og Generator X, i Terje Rypdals «Skywards»-besetning, med slagverkeren Thomas Strønen («Humcrush», 2004), og med Terje Isungset («Floating Rhythm») – for å nevne noe.

Her kan du oppleve «En engel går stilt» i april:

* 11.04 Oslo, Parkteatret
* 13.04 Gol Kyrkje
* 14.04 Vinje Kyrkje
* 15.04 Skien, Ibsenhuset
* 17.04 Oppdal kulturhus
* 18.04 Lillehammer, Kulturhuset Banken
* 20.04 Sandnes kulturhus
* 21.04 Stranda, Storfjord kulturhus
* 22.04 Eid Kyrkje

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Krafttak for sang

Fagkonsulent

Folkeakademienes landsforbund – Sang i eldreomsorgen

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev