Landslaget for Spelemenn - åpningsbilde

Folkemusikkmiljøet vil ha egen folkemusikkpris

– For oss er det viktig at folkemusikken skal få en bedre og mer verdig plassering i Spellemannprisen, og vi har inntrykk av at vi fikk gehør for det, sier daglig leder i Landslaget for Spelemenn, Magnar Sundt, etter et møte med representanter fra Spellemannkomiteen, som fant sted i Oslo onsdag. Folkemusikkmiljøet ønsker å styrke dialogen med Spellemannkomiteen, men signaliserer samtidig at de også vil jobbe videre med en egen pris. Denne skal ikke utgjøre et alternativ til Spellemannprisen, men vil fokusere på kvalitetene hos folkemusikkmiljøet generelt.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Landslaget for Spelemenn (LfS), som er landets største utøverorganisasjon for folkemusikere og -dansere, har tidligere i høst kritisert fjorårets Spellemannprisutdeling.

— Bransjens egen spellemannprisutdeling har spillt seg sselv utover sidelinjen, het det i et innlegg fra LfS , som Ballade bragte videre i begynnelsen av oktober. .- De setter sine svært snevre populærmusikalske rammer for programmet, og tror til og med på ramme alvor at det er dette TV-publikummet vil ha.

LfS skrev videre at «et samlet musikkmiljø» ville være det ideelle, «i alle fall den ene kvelden i året».

— Derfor er det synd at kommersielle krefter har skjøvet deler av det rike musikkmiljøet vekk fra denne fellesarenaen som spellmannsprisutdelinga nå har utgjort i 30 år. Men i medieverdenen er 30 år blitt til lysår, dessverre, konkluderte LfS-leder Magnar Sundt.

Under et møte mellom et bredt representert utvalg fra folkemusikkmiljøet og representanter fra Spellemannkomiteen i Oslo onsdag, ble kritikken debattert og stridsøksene gravlagt.

– Fra vår side er det viktig å markere at folkemusikken skal få en bedre og mer verdig plassering i Spellemannprisen, og vi har det inntrykket at vi fikk gehør for det, sier daglig leder i Landslaget for Spelemenn, Magnar Sundt.

Det ble også satt ned et arbeidsutvalg som innen 1.mars 2004 skal utrede en egen genrepris for folkemusikk.

– Vi har ingen intensjon om å lage et alternativ til Spellemannprisen. Vi vil finne ut om det er grunnlag for en pris som fokuserer på kvalitetene hos folkemusikkutøvere og i publisering av folkemusikkplater og bøker, sier Magnar Sundt.

Utvalget består av Helge Westby fra plateselskapet GRAPPA, Arild Hoksnes fra LfS, Ruth Anne Moen fra Rådet for folkemusikk og folkedans, Christina Latini fra Samspill og Ola K. Berge fra Norsk Folkemusikkformidling.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev