Annbjørg Lien, stort bilde

Folkelarm 2005 i Oslo denne helgen

Alle folkemusikkinteresserte i hovedstadsområdet bør nok kjenne sin besøkelsestid, når Norges største organisasjon for folkemusikk og folkedans, Landslaget for Spelemenn, helga 21. til 23. oktober arrangerer det første Folkelarm på Fabrikken i Oslo. Her skal hele 32 artister og grupper opptre, samtidig som det også blir en premiere på en alternativ spellemannspris – Folkelarm-prisen. Samme sted finner også Oslokappleiken sted.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Hele 43 plater ble påmeldt til den første utgaven av Folkelarm-prisen, som kom til etter at folkemusikk-miljøene i flere år har følt seg nokså stemoderlig behandlet av Spellemannsprisen. Her skal folkemusikkutøvere som Nils Økland, Majorstuen, Lillebror Vasaasen, Bodil haug, Jon Anders Halvorsen og Ingvill Buen Garnås konkurrere om det nye trofeet i i alt fem kategorier. Alle plater som skal vurderes for Folkelarm-prisen 2005 har 1. september 2004 og 1. september 2005, og må ikke har vært utgitt tidligere.

Under prisutdelingen vil en rekke av de fremste folkemusikerne i landet delta, slik som Andreas Ljones band, Jan Beitohaugen Granli, Flukt, Gunnhild og Sveinung Sundli, Annbjørg Lien, Sondre Bratland, Hallgrim Hansegård og Majorstuen. Programledere og konferansierer er Ola E. Bøe og Silje Hegg.

Men først og fremst er nok Folkelarm-initiativet, som også er et bransjerettet seminar, en sjelden anledning til å få oppleve svært mange forkemusikkartister og – grupper på ett brett. På Folkelarm skal i alt 31 utøvere ha hver sin halvtimes showcase-konsert fra en av de to scenene på Fabrikken i Oslo.

— Formålet er å presentere gruppene for innkjøparar av folkemusikk, men dette blir også ein fantastisk og eineståande konsertserie til glede for eit vidt publikum, sier arrangørene i Landslaget for Spellemenn, som legger til at det på dagtid lørdag blir en egen tradisjonsscene, der LfS ønsker å presentere det tradisjonelle uttrykket.

På Showcasescena på Fabrikken vil du fredag og/eller lørdag kunne få oppleve følgende kobbel med artister :

Kvarts, Gamaltnymalt, Onkel Folke, Geitungen, Spindel, Werner Barth, Herr Ole, Gammel-likt se, Nordafjells, Mattisgard/ Røine, Tindra, Camilla Granlien band, Trispann, Jutullaget, AskerLadden, Sven Nyhus kvartett, Slagr, Hanning Kanning, Fimbul, Vidvandre, Rysstad/Berg, Ludo, Barfotjenta, Sver, Undergrunnsfargo, Sturla|Andreas, Valkyrien Allstars, Krøklun, Tørvikbygd, Andreas Ljones band, Flukt og Majorstuen.

På Tradisjonsscena vil følgende utøvere av folkemusikk og folkedans opptre: Odd Sylvarnes Lund, Østerdølenes spelemannslag, Jan Beitohaugen Granli og Hallgrim Hansegård (hardingfele og dans), Sigbjørn Rua (dans), Småjondølene og Sør-Fron spelemannslag.

Lørdag er det på Fabrikken også duket for det Unni Løvlid kaller «årets storsamling av folkemusikkarar i Oslo».

— Oslokappleiken har rykte på seg for å vere en av landets beste kappleikar, så dette vil bør ikke folk gå glipp av, sier hun til Ballade. Selve konkurransen foregår fra 1o til 18, mens det fra klokken 19 og utover i de små, små timer blir premieutdeling, konserter, fest og dans.

— Over 60 norske innkjøparar av folkemusikk har til no sagt seg interessert i å koma for å sjå på og handle folkemusikkartistar. Samla skal altså dette bli eit reelt løft for folkemusikksjangeren, sier Landslaget for Spelemenn om seminar- og bransjetreffdelen av festivalen.

Hele programmet for Folkelarm finner du på www.folkelarm.no.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev