Raabygg drar på turné til Tyskland nå sammen med Eplemøya Songlag, og spiller blant annet under Bokmessa i Frankfurt (Foto: Signe Fuglesteg Luksengard)

Eplemøya Songlag og Raabygg til bokmessa i Frankfurt

Det satses ikke bare på norsk litteratur når Norge er hovedland under bokmessa i Frankfurt – festivalen NORSK tar for seg båndet mellom musikk og litteratur.

Kalender

Klassisk i Ballsalen

23/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Bokmessa i Frankfurt handler om så mye mer enn bøker. Det er blant annet et stort musikkprogram under messa, der Norge for første gang er hovedland.

Musikkprogrammet starter onsdag 16. oktober, mens selve Bokmessa startet ettermiddagen tirsdag 15. oktober med alvorspregede taler om «voldelig politisk radikalisme, om vold som truer på grunn av klimaendringene, om bokbransjens samfunnsansvar, om bærekraft – ja til og med demokratidemonstrantene i Hongkong ble det funnet plass til i de tyske talene. Taler som alle bygget opp under festivalens eget slagord «Create your revolution»,» skrev Verdens Gang på åpningskvelden.

Den norske organisasjonen FolkOrg har i en årrekke satset mot Tyskland, og i år sender de gruppene Eplemøya Songlag og Raabygg på en Tysklandsturné, som også selvsagt skal innom Frankfurt under bokmessa.

FolkOrg jobber for folkemusikken og folkedansen i Norge ved å styrke deres rolle og vilkår i samfunnet, og her forteller daglig leder, Linda Dyrnes, litt om bakgrunnen for den mangeårige satsingen på norsk folkemusikk og -dans mot Tyskland:
– FolkOrg har i flere år jobbet aktivt mot Tyskland som marked for norske folkemusikere og folkedansere, og vi var fokusland under Tysklands største folke- og verdensmusikkfestival TFF Rudolstadt i 2015. Det passet derfor godt med vårt arbeid at Norge ble hovedland under bokmessa i Frankfurt, og at regjeringa ønsket å satse på norsk kultur i bredere forstand.

Linda Dyrnes, daglig leder i FolkOrg (Foto: Thor Hauknes)

Turneen fikk tilskudd fra NORLA (senter for norsk litteratur i utlandet), og er et samarbeid mellom FolkOrg, Music Norway og det tyske plateselskapet Nordic Notes. De to folkemusikkgruppene Eplemøya Songlag og Raabygg starter sin turné på Felleshuset i Berlin, det nordiske ambassadekomplekset, 16.oktober, og skal spille i Nürnberg og Mölln i tillegg til Frankfurt. Se turnérute nederst i saken.

Om Eplemøye Songlag og Raabygg
Eplemøya Songlag så dagens lys i 2006. Med kombinasjonen en folkesanger og to jazzsangere a cappella, er de en konstellasjon som skaper et nytt og spennende uttrykk i fusjonen mellom jazzvokal og kveding.

Eplemøya Songlag (Foto: Ulvik and Lillevik)

Sangerne har ulike musikalske bakgrunner, og bruker aktivt sin ulike tilnærming til musikk til å skape en annen sound sammen – kun ved bruk av stemmen. Gruppa består av Liv Ulvik, Wenche Losnegård og Ingebjørg Bjørnstad. De er alltid på jakt etter de gode historiene, som de formidler med både humor og spenning, forteller de. Gruppa skal derfor også spille på den norske paviljongen på bokmessa under serien «Music and Literature». Les mer om Eplemøya Songlag her.

Raabygg er en trio som spiller folkemusikk fra de indre bygdene i Agder. Røft, vart, dansbart og vakkert, er betegnelser som blir brukt om musikken deres. Trioen har stor respekt for tradisjonen og sine læremestere, men sier de likevel ikke er redde for å lage nye, annerledes og spennende arrangement. De gode historiene, som er så viktige i folketradisjonen, har en sentral plass når Raabygg har konserter. De tre musikerne i gruppa, Johanne Flottorp, Tuva Færden og Sigrid Kjetilsdotter Jore, trakterer til sammen både hardingfele, perkusjon, lyre, munnharpe og harpleik, i tillegg til at de alle synger. Les mer om Raabygg her.

Det tyske plateselskapet Nordic Notes ble startet opp i 2005 av Christian Pliefke. Selskapet har som formål å gjøre «interessant musikk fra Nord-Europa kjent», og lanserer i forbindelse med Bokmessa i Frankfurt dobbelt-cd’en Folk & Great Tunes From Norway. Samlingen inkluderer aktuelle folkemusikere fra Norge, og Eplemøya Songlag og Raabygg er selvsagt blant dem.

En rekke andre norske artister og forfattere møtes under musikkprogrammet til Bokmessa, blant dem Kristin Asbjørnsen og Hanne Ørstavik, Arve Henriksen, Motorpsycho, Ketil Bjørnstad, Jenny Hval med sitt nye verk «Practice of Love», Hanne Hukkelberg og Mari Kvien Brunvoll. Se her for programmet for musikk og litteratur under Bokmessa i Frankfurt.

Turnéruta til Eplemøya Songlag og Raabygg i Tyskland:
16.10. Berlin, Felleshus
17.10. Nürnberg, Tafelhalle
18.10. Frankfurt am Main, Bokmessa – kun Eplemøya Songlag
19.10. Frankfurt am Main, Mousonturm
20.10. Mölln, Folkclub Mölln
21.10. Mölln, skolekonsert

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev