Elisabeth Vatn, 2005

Elisabeth Vatn er ny sjef for Prøysenfestivalen

Musiker Elisabeth Vatn er ny sjef for Prøysenfestivalen – og dermed også en av de få kvinnelige aktørene som er med og drar i gang sommerens festivalmaraton. Prøysenfestivalen tar til «blåklokkevikua» 16. juli, og varer frem til den 23. På artist-menyen finner vi bl.a. Åge Aleksandersen, Ane Brun, De Lillos, Lumsk, Niko Valkeapää og Jørn Simen Øverli, mens Lars Lillo-Stenberg synger både deLillos og Prøysen. – Prøysenfestivalen skal bidra til å aktualisere Alf Prøysens virke, og da handler det også om å slippe til de nye stemmene, sier Vatn.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

16.-23.juli vil Rudshøgda og Prøysenhuset i Ringsaker, Alf Prøysens fødested, være vertskap for den årlige feiringen av «Blåklokkevikua» – tiden mellom de travle slåttonnene. Nypåtroppet festivalsjef er Elisabeth Vatn, som til vanlig er er freelansmusiker på sekkepiper, klaver og klarinetter.

Fra Makedonia til Præstvegen

Elisabeth Vatn har studert klaver ved Barratt Due med den tsjekkiske professoren Jiri Hlinka.På begynnelsen av 90-tallet begynte hun å spille sekkepiper i Makedonia, og etablerte seg etterhvert som den eneste norske utøver på nordiske sekkepiper.

Vatn skriver musikk til egne ensembler, blant disse Tigerlily og Chateau Neuf spelemannslag, og har turnert flere år med egen forestilling for rikskonsertene. Hun har også flere CD-utgivelser bak seg. I vinter fremførte hun ATEM i Oslo Domkirke, et bestillingsverk til Oslo Kirkemusikkfestival, sammen med organist Nils Henrik Asheim og billedkunstner Camilla Wærenskjold.

Denne sommeren spiller hun inn også soloplate med egne låter, med den svenske produsenten Georg Wadenus, som skal utgis på plateselskapet Curling Legs. Hun har i lengre tid vært en av ildsjelene bak OsloFOLK-arrangementene på Fabrikken.

En intim og storslått sommeruke

— Vi inviterer til en intim, hyggelig og storslått høysommeruke, gleder oss over å kunne presentere et omfattende festivalprogram, og byr på alt det spontane og uventede som hører en festival til, sier Vatn på festivalens egne hjemmesider. – Hos oss kan publikum overvære konserter, teaterforestillinger, utstillinger, film, barnetimer og fortellerstunder, på vandring mellom Prøysenhuset, Præstvegen fra Veldre til Ringsaker kirke, og husmannsplassen Prøysen.

I løpet av den åtte dager lange festivalen avvikles rundt 60 arrangementer, med utøvere og aktører som Åge Aleksandersen, Ane Brun, De Lillos, Lumsk, Niko Valkeapää, Lars Lillo-Stenberg synger Prøysen, Jørn Simen Øverli, festivalkunstner Tina Mareen Buddeberg, Sinikka Langeland, Blåklokkebryllup, Skibladner, Annar By, Ulf Storbekk, et Vreeswijek møter Prøysen-prosjekt, Stefan Ström – og mange flere.

— Alf Prøysens navn vil alltid være forbundet med barnekultur. I tråd med dette skal festivalen være en arena hvor barn- og ungdomskultur blir tatt på alvor og satset på, forteller Vatn videre.

– Vi ønsker å presentere konserter og forestillinger av høy kvalitet, både for, av og med barn og unge. I årets program finner vi blant annet afrikanske rytmer og dans fra Elfenbenskysten gjennom hele festivaluken, med Kossa Diomande og Raimond Sereba, «Lille frøken Linn» en barneforestilling basert på Gro Dahles bok «Snill», fremført av Gro Dahle og to musikere, Klovnene Kling, Kluns og Klædden, og ikke minst forestillingen «Opp og ned i Bakvendtland» med Bærum Barneteater.

— Tradisjon og nye stemmer

Prøysenfestivalen (som tidligere gikk under navnet Blåklokkevikua) betegner seg selv som en bredt anlagt kulturfestival, med mange lokale aktører og samarbeidspartnere.

— Tradisjonen tro arrangerer vi, i samarbeid med Hamar Bispedømme, pilgrimsvandring langs Præstvegen. Og går sammen med Bærringen i Ringsaker kommune for å avvikle Norges største Jordbærfestival.

Alf Prøysen, husmannsgutten som ble vår største skildrer av småkårsfolk og hverdagsliv, skrev og sang seg inn i hjertene til både barn og voksne med en omfattende produksjon: Èn roman, den bygdekritiske «Trost i taklampa», novellesamlinger, barnebøker, visesamlinger og skuespill.

— Prøysenfestivalen skal bidra til å aktualisere Alf Prøysens virke; som forfatter og tenker, visekunstner og sceneperson. Da handler det om å slippe til de nye stemmene. Utfordringene består i; hvordan skal vi forvalte en kunstners verk etter hans død? Det handler om tradisjon og fornying, sier den ferske festivalsjefen.

Nærmere informasjon finner alle interesserte på www.proysenfestivalen.no.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev