Rådet for folkemusikk og folkedans har til rådighet 500.000 kroner i året i støtte til tiltak som innsamling, bokpublisering, plateutgivelser, arbeidsstipend, notesamlinger og opplæringsformål. I tillegg deles 500.000 kroner i året ut i turnéstøtte. De siste årene har rådet sett at antallet kvalifiserte søknader har øket sterkt, samtidig som bevilgningssummene har stått stille siden 1992.
— Vi mottar veldig mange gode søknader og må nedprioritere svært mange gode søknader. Det er stadig flere folkemusikere som satser både halvprofesjonelt og helprofesjonelt. Dette henger sammen med den forbedrede utdanningssituasjonen vi har fått i Norge, og det er jo naturlig at musikere som har utdannet seg i seks-sju år ønsker å drive på med musikken sin, forteller Øystein Rudi, nestleder i Rådet for folkemusikk og folkedans.
Rådet har nettopp behandla søknadene for andre halvdel av 2000, med samla søknadssum på 1,274 millioner kroner. Men rådet har bare 250.000 kroner å dele ut; den andre halvparten av summern går til søknadene med søknadsfrist 1. mai. Rådet for folkemusikk og folkedans ber nå om økte bevilgninger fra Kulturdepartementet i sin budsjettsøknad for 2002.
— Søknadsmassen har økt gradvis, men i år er situasjonen blitt så dramatisk at vi følte det var på tide å si fra om situasjonen. Ideelt sett bør budsjettet vårt dobles, men det er nok mye å håpe på. Men det er jo heller ikke store summer det er snakk om; 500.000 kroner er ikke mye i den store sammenhengen.
Hva blir følgene av at så mange ikke får innvilget støtte?
— Mange føler nok at søknadsrunden blir en ørkenvandring, for prosjektene folkemusikerne driver med har i utgangspunktet en ganske anstrengt økonomi. En stor del av søkermassen er yngre, nyutdannede musikere, og for dem kan resultatet lett bli mangel på motivasjon, depresjon og motløshet, avslutter Rudi.

Hvor brenner det? Stemmer i musikkbransjen svarer
KI-innblanding i musikkproduksjon? Spotifys fordelingsmodell? Spellemannprisen? Her er spalten for deg som vil høre mer om de store spørsmålene i musikkbransjen.

– For meg er det sikreste tegnet på at jeg har mestret låta, at jeg klarer å skru av hjernen
Brede Sørum anses for å være en av de virkelig store favorittene i det norske jazzmiljøet. Men musikken han formidler er alt annet enn den 'den nordiske jazzen'.

Elna skal jobbe for likestilling i nordisk kunstmusikk
Databasen ELNA – Equality Library for Nordic Art Music skal bidra til likestilling i kunstmusikken i Norden.

– Det er ikke algoritmene, men håndverket som til syvende og sist gir resultater
Gitarist Magnus Berg gav nylig ut albumet «Electric Sugar» til strålende kritikker. Ballade har fått innblikk i prosessen bak verket.

Bylarm lanserer «Bransjeprisen»
Musikk-Norges største bransjekonferanse og -festival presenterer Bransjeprisen: Til menneskene som sjelden får applausen, men som alltid fortjener litt mer av den.

Ballade og Parkteatret inviterer: Gratis konsert og videovisning – Sesongavslutning!
Søndag 27. april viser vi aktuelle musikkvideoer på Parkteatret i Oslo, med Paul-Ronney Angel som spillende gjest. Få med deg sesongens siste visning!