Myllarguten

Bred feiring av Myllarguten

Torgeir Augundsson brakte hardingfela og norsk folkemusikk opp på konsertscenen. I år er det 200 år siden Myllarguten ble født, og jubileet feires på festivaler, med kappleiker og på plate.

Kalender

Autopulver Reunionkonsert

09/10/2024 Kl. 19 30

Oslo

Monologforstilling: Pappas lille gutt

09/10/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kåre Indrehus på Folk

10/10/2024 Kl. 19:00

Oslo

Ei kvinne i verda – GAEA

17/10/2024 Kl. 19:30

Oslo

— Myllarguten var den første landskjente spelemannen, og han er fortsatt den mest kjente. Han var den første som løfta hardingfela opp på et nasjonalt plan, og var også en viktig eksponent for den kulturelle blomstringstida på 1800-tallet, sier Herdis Lien, prosjektleder for jubileet.

Konserttradisjonen for folkemusikk starta da Myllarguten og Ole Bull tok med seg hardingfela opp på byenes konsertscener på midten av 1800-tallet. I år skal pioneren feires.

Det som startet som en lokal markering i Myllargutens hjemkommune Sauherad i Telemark, har nå spredd seg til Bø, Vinje, Seljord, samt København og Oslo. Det blir skuespill, konserter, utstillinger med mer. Både Landskappleiken i Rauland (27. juni til 1. juli) og Telemarkfestivalen (2. til 5. august) vier Myllarguten oppmerksomhet, ja det skal til og med utgis en tegneserie om felehelten.

Etnisk musikklubb slipper også plata «Myllarspel», som samler 25 slåtter spilt av Knut Hamre, Terje Christian Hansen, Øystein Romtveit, Leiv Solberg og Lars Underdal.

— Markeringen blir framtidsretta, det er ikke snakk om noe tilbakeblikk til nasjonalromantikken, påpeker Lien.

For å understreke dette er åpningskonserten for jubileumsåret et bestillingsverk: Henrik Ødegaards «Nyslått» for to hardingfeler og orkester urframføres på Nordagutu i Telemark 27. april. Per Anders Buen Garnås og Torgeir Straand er solister, mens Lars-Erik ter Jung leder Telemark Kammerorkester.

— Verket rommer ingen sitater fra eldre hardingfelemusikk, men er helt nyskrevet. To solister var en ekstra utfordring, men ved å gi dem hvert sitt felestille blir det noe mer enn en fordobling. Materialet for hardingfelene høres tradisjonelt ut, mens orkestret står for det modernistiske. På den måten ser jeg på dette som en videreføring av det Myllarguten gjorde da han tok hardingfela opp på konsertscenen for første gang, sier komponist Ødegaard.

Også Landskappleiken 2001 vil ha Myllarguten som tema, i tillegg til hundreårsjubilantene Eivind Groven og Aslak Brekke.

— Samtidig som vi markerer jubileene vil vi også se framover. Elevene ved folkemusikklinja på Høgskolen i Telemark vil spille en viktig rolle, det samme vil pubscenen, som både har en ungdommelig profil og er et innarbeida konsept, opplyser Frøydis Fossli fra Landskappleiken.

800 senger er allerede bortbestilt til Landskappleiken, og Fossli gjør også oppmerksom på at kappleiken ikke er en eksklusiv hardingfelekappleik. Det er også åpent for vanlige feler.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo