Middelalderballade (Tegning: Gerhard Munthe)

Ballader.no

Gamle sangskatter blir nå endelig tilgjengelige på nettet.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

En skattkiste med middelalderballader i tekst og noter blir nå åpnet på ballader.no Det er Norsk visearkiv og Universitetet i Oslo som står bak den unike databasen Ballader i Norge. Tekster og melodier som til nå bare har vært å finne i arkiver blir tilgjengelig for alle enten man er utøver, forsker, opptatt av lokalhistorie eller generelt kulturinteressert.

Balladene er en gruppe gamle folkeviser med en rekke felles kjennetegn. Sjangeren kan ha eksistert så tidlig som i middelalderen, men de fleste oppskriftene av balladene er fra 1800-tallet da interessen ble vekket også blant forskere og innsamlere. Fra da av fikk vi en stor mengde note- og tekstoppskrifter. Mange av disse er ikke publisert tidligere.

Ved Norsk visearkiv har arbeidet med tolking og digitalisering av oppskriftene pågått i flere år, og det er på langt nær sluttført. Databasen vil etter hvert bestå av flere tusen oppskrifter. Den første puljen som er lagt ut består av naturmytiske-, legende-, historiske- og ridderballader. Her finner en blant annet melodioppskrifter av O.M. Sandvik, Catharinus Elling, Ole Tobias Olsen, Olav Sande, Arne Bjørndal m.fl.

Det unike ved Ballader i Norge i motsetning til en trykt utgave, er at man kan gå inn i den fra ulike innfallsvinkler. Den lokalhistorisk interesserte kan finne ballader som er dokumentert fra hjemstedet, og det vil nok overraske en del at oppskriftene viser ganske stor geografisk spredning.

En utøver vil kanskje være ute etter viser nedtegnet etter bestemte sangere, og med søkemulighetene i databasen er det ikke noe problem å finne fram. Studenter og forskere skal kunne bruke databasen som en eksakt gjengivelse av samlernes originaloppskrifter og slippe å gå veien om de gamle håndskriftene som kan være vanskelige å lese og forstå.

Balladedatabasen er med på å videreføre viser sangere har holdt og holder levende, og det møysommelige arbeidet innsamlere har gjort. For balladene lever, og med internettets spredningsmuligheter får de en sjanse til å nå ut til et stort publikum.

Se databasen på www.ballader.no.

Det er Norsk visearkiv som melder dette i dag.

Stillinger

Pianopedagog – 60%

Nordre Follo kulturskole

Dirigent

Jar Skoles Strykeorkester, Bærum

Kommunikasjons-ansvarlig

Musikkforleggerne

Pianolærer

Nittedal Kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev