Tuva Færden, Jon Hjellum Brodal, Maja Gravermoen Toresen (Foto: Knut Utler)

Ballade radio: Hvor er folkemusikkbookerne?

Noen må hjelpe oss med å booke turneer. Slik oppsummerer bandet Vrang utfordringene for norsk folkemusikk.

Kalender

Glogerfestspillene: Klassisk fra dA til nÅ

28/01/2022 Kl. 18:00

Viken

Glogerfestspillene: Festkonsert

28/01/2022 Kl. 20:00

Viken

Glogerfestspillene: Med egne ord

28/01/2022 Kl. 09:30

Viken

Glogerfestspillene: Vox Humana

29/01/2022 Kl. 17:00

Viken

Trioen Vrang beskriver interessen de møter for musikken sin – men også at det er for krevende å skulle booke alle jobbene sine sjøl:
– Mange er nysgjerrige på for eksempel den norske slåttemusikken, og den dansen som hører til, når vi spiller utenlands. Det er interesse der, i Europa, sier Jon Hjellum Brodal i Vrang. Han mener imidlertid at man som utøver kan bli stående og lure på hvor man skal henvende seg for å få til turneer.
– Jeg har snakka med forskjellige klubber, og både de, og musikerne, har savna felles koordinering for å booke turneer. Turneer over definerte perioder er vanskelig å koordinere over flere steder. Et fellles organ som samordner aktiviteten trengs.

Som andre showcasefestivaler, handler bransjetreffet Folkelarm om å gi musikken en kanal ut. Intervjuene Ballade.no gjorde på caféscenen under festivalen vitner om at den norske folkemusikkscenen mangler noen som kan bygge en skikkelig livebransje for folkemusikken.

VRANG, foto: Ingvild Skeie Ljones. (Foto: Ingvild Skeie Ljones)

Vrang har turnert både Norge og deler av Europa, er i gang med sitt andre album – og er et ungt band som ønsker seg flere spillejobber.
– Dette med booking har vi ikke så mye av i folkemusikkscenen. I pop og rock har du egne agenter, mens på folkemusikkscenen i Norge kreves det mye av bandet for å spille. Felespiller Maja Gravermoen Toresen beskriver hvordan hun ønsker seg støtte til et sentralt koordineringskontor, eller rett og slett oppstart av egne bookingbyråer, for å hjelpe musikerne som gjerne vil nå ut.

– Det er et stort ønske fra oss, sier musikerne.

Trioen tar opp dette med manglende bookingagenter som del av et radiointervju under Folkelarm 15. november i år.  Du kan høre resten av intervjuet, og VRANG spille live, i Balladepodden, på lenka nederst.

Booker på Riksscenen i Oslo, Asgaut Bakken, pekte også på at bransjen bør utvikles generelt,  og bekrefter behovet for booking som bandet også etterlyser:
– Et sentralt ledd mangler, sier Bakken.
– Et ledd som ikke ser ut til å komme med det første. Folkemusikken er ikke aleine om dette, men det skyldes kanskje at vi ikke er så mange her [i Norge, red. anm. ]. Det er ikke lett å leve av å spille i det landet her, sa Bakken fra caféscenen.

Han mener imidlertid at når miljøet samles om det årlige Folkelarm, synes det at det går framover med den spede bransjen som finnes spesielt for folkemusikk:
– Nå kommer det faktisk folk fra inn- og utland som musikerne bør spille for. Det var ingen fra Tyskland som drev med booking her i 2005, da var det mer et spelemannstreff. Slik beskriver Bakken forskjellen på oppstartsåret og den rollen Folkelarm fyller i dag.

– Folkelarms mål er å skaffe flere spillejobber til artistene, sier John Stenersen, som arrangerer bransjetreffet for FolkOrg. FolkOrg er organisasjonen for folkemusikk og folkedans i Norge og eier av Folkelarm.

Intervjuene med Folkelarm, Riksscenen og bandet Vrang ble gjort på scenen under Folkelarm 15. november – hele podkasten kan du høre her (eller ved å søke opp Balladepodden i Spotify/Soundcloud/iTunes/Google Play). Eller bare klikk på bildet her:

Stillinger

Produsent

Foreningen Oslo Sinfonietta og Cikada

Produsent / Arrangementssjef

Grieg in Bergen Int Festival

Musikkfaglig medarbeider

Musikk I Skolen

Festivalsjef/ kunstnerisk leder

Riddu Riddu Festivála

Universitetslektor i gehørtrening

Norges musikkhøgskole (NMH)

Country Manager

Musikkundervisning Norge AS

PR & Markedsansvarlig

Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene

Solo OBO Bodø

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this