Like mange plater som trær i skogen: Helge Tømmervåg fra Kristiansund skaper og skaper, i inspirasjon fra natur, annen musikk, og romfart. (Foto: Keanu Zachariah)

Han har gitt ut over 50 plater som gjør Norge kjent for lyden av skog og snø

Til alle som trenger ro og mentale snøfonner å hvile ørene i: Mind over MIDI lager enorme mengder deilig ambient. Nå gjøres flere av platene hans tilgjengelig.

Kalender

Mørkekonserter med LightsOut

17/01/2025 Kl. 18:00 & 20:00 (begge dager)

Oslo

Lørdagsopera

18/01/2025 Kl. 1400

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

18/01/2025 Kl. 1900

Oslo

Mind over MIDI anno 1998. (Foto: (Lars Fiske) Beatservice records)

På slutten av 90-tallet var det mye som var gøy, men jeg lette samtidig etter noe med fokus. Jeg hadde hørt Biosphere og blitt overbevist om at ambient var tingen. Og fant mer av det, i det inderlige 1998-tempoet til Helge Tømmervåg. Ice Acoustik var hans andre album, illustrert av sylskarpe Lars Fiske og hadde en like fokusert lyd som den kjente tegneserieskaperens penn. Drivet på denne plata kan ha påvirka seinere – og internasjonalt mer kjente – svenske The Field: Å høre på den var som å bli dytta av vinden over neste snøfonn, og den dytter deg igjen over neste snøfonn, og igjen over neste snøfonn, og neste …

Ei snøfonn kan se lik ut fra ett sekund til neste, men den er aldri helt lik som den nettopp var, veit du.

Tømmervåg, Mind over MIDI, gir fortsatt ut musikk som utvider hjernespennet ditt. Rolig men allikevel energipakka, slik god ambient skal være.

Besnærende, med smått merkbare forskjeller fra bølge til bølge. Og var det slik det var sist du hørte denne låta? En innspilling kan da ikke endre seg fra gang til gang?!? Disse bevegelsene er verdt å brette ut litt, her er Ballade elektronisk:

Fra hånd til hånd
Mens «min» gjennombruddsplate med Mind over MIDI var av det tidvis raskere slaget, med et driv som nå og da er oppe og snuser på Underworld, skrur han det ned på mange seinere utgivelser.

Når Vidar Hanssen – en stayer i norsk elektronisk musikk med sitt selskap Beatservice – skal trekke fram titler, peker han blant annet på Habitat: En skogshvilende sak han nettopp ga ut på nytt. «En bortgjemt diamant i katalogen», kaller Hanssen denne.

Beatservice ga ut Tømmervågs første plater, og tilgjengeliggjør nå mer av Mind over MIDI. For mange av utgivelsene er bare gitt ut på Helge Tømmervågs egen undergrunnslabel Berserk Fabrik. Dette betød enten veldig limiterte plater eller indieplattformen Bandcamp:
– Jeg startet labelen for å i utgangspunktet gi ut håndlagde CDer i svært begrenset opplag. Dessverre så har fraktpriser, toll og avgifter gjort det umulig å fortsette, så nå er det kun nedlasting og strømming som gjelder, skriver Helge «Mind over MIDI» Tømmervåg på epost til Ballade elektronisk. Når det ikke lenger gis ut fysisk, ble det Bandcamp – inntil Beatservice altså kom til ham igjen, så nå er flere titalls album og EPer gitt ut også på plattformer som Spotify.

Musikkjournalist Siri Narverud Moen skriver Ballade elektronisk. (Foto: Nina Holtan)

Mind over MIDIs samlede produksjon er formidabel. Noen mener de har talt 60 plater, men kan det hende de teller noen dobbelt, siden flere av dem nå kommer ut på nytt? Jeg kommer til 55 album samt EPer som ligger ute på bandcampen hans. Det er ganske langt fra de mer drivende sporene på nevnte Ice Acoustik, som avstedkom en dubsingel med stjerna Tikiman i 2002, til spor basert på hjerneaktivitet, og nyere dvelende field recordings. Sjølsagt ga han også ut en mjuk, men iskald sak oppkalt etter dato-palindromet 22022022 i år

Forvirra? Mange av juvelene her kunne nok nådd enda flere med litt opprydning. Men start i en ende og trask lenger inn i skogen og gi fra deg kontrollen.

To «nygamle» album står først for tur: Thru, en dronete favoritt hos meg, kommer i mars, før en gratissamler han ga bort kommer på Spotify i april. Men du kan sjølsagt også starte i hans mer festlige ende, den singelen med Tikiman. Den ble til etter at kristiansunderen og jamaicaneren møttes på festival i 2001.

– Det er litt tosidig å gi ut alt av Berserk Fabriks utgivelser. På den ene siden er jeg for lengst ferdig med det gamle, på den andre siden så er det helt greit å gjøre materialet tilgjengelig på strømmetjenester, beskriver Tømmervåg sjøl:
– Etter jeg er ferdig med et prosjekt så hører jeg ikke mer på det, så det er litt ubehagelig til tider å høre på eldre materiale må jeg si. Jeg blir inspirert av natur, musikk og romfart.

– Vi fortsetter med rundt åtte album i året, vi regner vel med å være a jour i 2025 eller noe, ler Beatservice-sjef Vidar Hanssen.
Intenst, da! På flere måter. Skogen av lenker til Helge Tømmervågs produksjon på nettet vokser her.


SIDEN SIST / FÅ MED DEG / NORGE RUNDT:

I mars skal du følge med på musikk fra Elias Martinsen fra Sandnes – særlig låta hans «Sun on the horizon» lyder både oppløftende og go’trashy på en og samme tid.

Amalie Holt Kleive tilhører Bergensscenen og har laget et album som starter pop-året 2022 særdeles friskt. Singelen «Sier ingenting» og en rekke andre låter er både lytt- og dansbare, som når et rått «ekstrarefreng» roper ut sin energi. Smart satt sammen, er det!

Neondrømmer fra Nicholas Sillitoe – han fra Illumination/Chilluminati og krystallklare samarbeid med sanger Anne Marie Almedal fra flere tiår bakover nedpå Sørlandet, er Neon Streams sammen med EvenS. Lett å drømme seg bort, både til tenårings-hangout i den første singelen de ga ut, og denne vakre, noe mer pumpende «Phosphene» fra ei kommende plate. De gamle er eldst på stemning:

Stordræpar og 90-tallet: Denne duoen lister opp inspirasjonene sine i tre 90-tallsfavoritter, navnlig bromancen «Fight Club», den gøyale saktefilmen i Radioheads «Street Spirit (Fade Out)» og Stakka Bos livsbejaende «Here We Go Again». Singelen kommer med remikser, som Contrarians småvrengte remiks, i kontrast til Stordræpars mer bokstavelige lyd. Morsom fakta: Kjenner du igjen ansiktet til han til venstre fra en annen sammenheng, er det kanskje fra Martin Bergesens skriverier i norske medier om dataspill. Christian Lotvonen Berg spiller i to andre band, og er filmkomponist. Og da er vi i Båtsfjord og Vadsø, henholdsvis. Og har reist Elektroniske Norge rundt.

 

Ballade elektronisk er en av fire faste musikkspalter på ballade.no. Én torsdag i måneden skriver Siri Narverud Moen omtaler og vurderinger av ny, norsk elektronisk musikk.
De andre faste spaltene er Ballade klassisk og Ballade assosierer (månedlig) og Ballade video (ukentlig).
Les mer her.

Gir du ut musikk og vil at Siri skal bli oppmerksom på den? Send lyttelenker til post / at / ballade.no og skriv at det er til Ballade elektronisk i emnefeltet!

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo