Det var direktør for KODE, Petter Snare, og styreleder og ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, som ledet pressekonferansen på gårdsplassen på Troldhaugen klokken 13.00 i dag.
Edvard Griegs hjem er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Bergen, og ville vanligvis yre av turister og besøkende på en dag som denne, kommenterte Mjøs Persen.
– Situasjonen er ekstremt alvorlig. Vi har brorparten av våre publikumsinntekter fra utenlandske turister i sommermånedene. Nå faller disse bort, og vi har ingen midler å tære på. Om regjeringen ikke kommer på banen vil KODE være konkurs innen året er omme, sa direktør for KODE, Petter Snare.
Prognosene viser at KODE vil få betalingsvansker allerede i juni, og være konkurs senest i oktober, opplyser KODE. Det innebærer at museet ikke vil være i stand til å betale regningene sine etterhvert som de forfaller, og at det heller ikke er friske penger i sikte.
– Det er viktig for oss å si i fra om dette, sa Snare under pressekonferansen, – og vi må bare konkludere med at de krisepakkene som regjeringen så langt har kommet med, overhodet ikke treffer museumssektoren.
– Vi blir egentlig straffet for at vi har vært flinkest i klassen, sier Snare. – Vi har klart å øke våre egeninntekter kraftig de siste årene, og de faller nå bort. Andre museer som baserer seg på en høyere andel offentlig støtte er ikke påvirket på samme måte. Det gjelder også Nasjonalmuseet som er stengt i forbindelse med renovering. KODE er i en unik situasjon, sier Snare.
Skjevfordeling og svakt utgangspunkt
KODEs økonomiske situasjon var i utgangspunktet krevende med svake resultater de siste årene, og i fjor ble resultatet en drøy million i underskudd. KODE står derfor uten midler å tære på gjennom krisen.
– Vi har flere ganger påpekt den skjevfordelingen som finner sted mellom Oslo og Bergen når det gjelder den statlige finansieringen av museene. Nasjonalmuseet i Oslo får 790 millioner i statlig støtte, KODE får 30 millioner. Da sier det seg selv at vi ikke er rustet for å takle sjokk som dette på egenhånd, sier Snare.
Nasjonalarv i fare
KODE er landets nest største kunstmuseum og drifter i tillegg drifter komponisthjemmene Troldhaugen, Lysøen, og Siljustøl som var hjemmene til henholdsvis Edvard Grieg, Ole Bull, og Harald Sæverud. KODE har vært i møter med Kulturdepartementet om saken, men det er foreløpig ikke avgjort om det blir satt inn tiltak som kan redde KODE.
– Vi trenger hjelp, ellers går vi konkurs. Så enkelt er det. Vi forvalter nasjonalarven vår i form av Munch sine bilder og Grieg sin musikk. Det vil være en tragedie for Bergen og Norge om denne arven ikke kan formidles til publikum på en god måte også i fremtiden, sier styreleder Marte Mjøs Persen.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud
Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!
Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo
Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.

Selma fra Hønefoss ble publikummer nummer en million i Bærum Kulturhus
Selma Hasund Poole (18) fra Hønefoss ble overrasket med konfetti, gavekort på danseforestilling og jazzfestival som besøkende nr. 1 million i Bærum Kulturhus i helgen.